Atenţie la temperaturile caniculare. Medicii recomandă atenţie sporită în această perioadă

165

Temperaturile ridicate din această vară pot să determine efecte negative asupra populaţei din judeţul nostru, mai ales pentru copii, vârstnici şi persoanelor cu dizabilităţi sau boli cronice.

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara avertizează din nou că ieşitul din casă la orele prânzului, când asfaltul frige şi aerul pare de nerespirat, este imprudenţă curată. Specialiştii avertizează că atunci când termometrele arată la umbră peste 34 de grade Celsius, trebuie să evităm pe cât posibil să ieşim afară. Pe străzile cu asfalt incins şi printre blocurile ce radiază căldura, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37 grade Celsius, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.

 

Urmaţi sfaturile medicilor

Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. „În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită”, precizează reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara.

 

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe  fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându- vă de starea lor de sănătate.

 

Atenţie la aerul condiţionat!

Pentru a evita şocul termic, aparatele de aer condiţionat trebuie setate la o temperatură cu doar 5 grade mai puţin decât temperatura de afară. Asta înseamnă că dacă afară termometrul arată 38 de grade, în interior, temperatura aparatului de aer condiţionat trebuie să fie de 32-33 grade Celsius. De asemenea, filtrele aparatelor de aer condiţionat trebuie curăţate şi dezinfectate periodic, pentru a reduce riscul înbolnăvirilor datorate microorganismelor ce se pot dezvolta în interiorul acestora.

 

Viperele, un mare pericol pentru turişti

Pentru toţi cei care iubesc drumeţiile reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara menţin atenţionarea cu privire la prezenţa pe teritoriul judeţului Hunedoara, a viperei comune (v.berus), care deţine un puternic venin.

 

„Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Muşcăturile de vipera impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin. Reamintim turiştilor câteva sfaturi de comportament în cazul întâlnirii cu vipera comună, pentru a evita muşcătura de viperă: purtaţi bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată; efectuaţi permanent un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi; nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi; dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ, astfel şarpele va fugi din calea dumneavoastră. Persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare”, a precizat dr. Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.

 

O muşcătură de şarpe poate să afecteze victima, dar şi pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare. De aceea, victima trebuie transportată la spital cât mai rapid cu putinţă pentru administrarea serului antiviperin. Unităţile sanitare care au în stoc la serviciile de urgenţă ser antiviperin sunt: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „Dr.Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul Municipal Haţeg, Spitalul Municipal Orăştie şi Spitalul Municipal Vulcan.

 

Dezinsecţia curţilor şi grădinilor, obligatorie

„Este de preferat să se evite contactul direct cu solul şi iarba, fie cea din curte sau din pădure. Se recomandă protejarea periodică a animalului de companie (câine sau pisică) prin aplicarea unor soluţii speciale anti-paraziţi externi, precum căpuşele sau puricii. Este indicată dezinsecţia curţilor şi grădinilor cu insecticide speciale care pot fi găsite în farmaciile veterinare sau la firmele de dezinsecţie. Există 3 metode de prevenire a infecţiei cu boala Lyme sau borelioza, care poate fi transmisă prin muşcătura de căpuşă infectată cu bacteria Borrelia: evitarea muşcăturii de căpuşă prin evitarea zonelor împădurite în special pe timpul verii, purtarea de îmbrăcăminte care să formeze o barieră între piele şi mediu şi aplicarea pe piele şi haine a unui produs repelent (insecticide speciale ce pot fi utilizate în contact cu pielea); îndepărtarea căpuşelor în cazul în care s-a produs înţepătura cu ajutorul unei pensete şi dezinfectarea regiunii cu soluţie antiseptică; tratamentul antibiotic profilactic: căpuşa are nevoie de minim 18 ore pe suprafaţa corpului pentru a transmite infecţia”, au mai adăugat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara.

 

Specialiştii recomandă ca după o ieşire în natură să ne controlăm corpul pentru a depista muşcătura de căpuşe, spălarea cu apă fierbinte a hainelor după activităţi desfăşurate în teren. Dacă se scoate căpuşa, se dezinfectează zona afectată, şi se ia tratament prescris de medic în primele 24 de ore, riscul infectării scade cu 87%. Riscul maxim de contactare a bolii este la 48-72 de ore după ataşarea căpuşei.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.