Atenție, cad bolovani! Alunecări de teren peste șoseaua spre Lunca Cernii

447

Drumul Județean 687D Toplița – Lunca Cernii de Jos – limita judeţului Hunedoara cu judeţul Caraş Severin a fost modernizat în trei ani, cu fonduri de la Uniunea Europeană, și inaugurat în toamna anului 2013.

Șoseaua leagă Hunedoara de satele de pe văile Cernei și afluenților săi și se numără printre cele mai spectaculoase șosele din vestul țării. Pe cei 30 de kilometri ai săi, drumul traversează un defileu întins, mărginit de versanți abrupți, urcă pe Valea Ursului, afundându-se în sălbăticie, și coboară apoi lin în lunca Cernii, unde se află câteva dintre cele mai pitorești așezări ale Hunedoarei. În fiecare an, alunecările de teren au pus probleme șoferilor care circulă pe DJ 687 D. În zeci de locuri, bolovanii desprinși din pereții versanților se prăvălesc pe șosea. Astfel de fenomene au loc în special după topirea zăpezilor și sunt cel mai vizibile în zona Văii Ursului, unde dealurile acoperite cu pădure au fost excavate pentru a face loc noii șosele.

Drumul judeţean 687D a fost construit în perioada 2010 – 2013 cu fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a scoate din izolare mai multe sate din judeţul Hunedoara: Topliţa, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus, Hăşdău, Dăbâca. Şoseaua de circa 30 de kilometri, în care au fost investiţi peste 100 de milioane de lei se opreşte într-o pădure, la limita judeţului Hunedoara cu Caraş-Severin. Deşi mai trebuiau să construiască 10 kilometri de şosea, până în satul Rusca Montană, autorităţile din judeţul vecin nu s-au arătat interesate de proiect, care nu a mai fost continuat. Și drumul județean Hunedoara – Toplița, de circa 20 de kilometri, creează disconfort șoferilor. În zona lacului Cinciș, pe un sector de șapte kilometri, au loc lucrări la noua rețea de apă și canalizare, iar șoseaua se află într-o stare avansată de degradare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *