ASEDIU POLITIC LA FABRICA DE ARMAMENT. Un demnitar a dat spargere la actele SRI, e anchetat penal şi promovat de PSD

Situaţie aiuritoare la Uzina Mecanică Orăştie. Conducerea fabricii de armament a fost destituită, după ce a dat afară doi angajaţi care sunt şi demnitari PSD. Noul director este un pensionar ce deţine şi funcţia de director general la firma de apă şi canal a Primăriei Orăştie. Lui i-a fost interzis accesul la informaţii secrete (certificat ORNISS). Unul dintre pesediştii demişi sparge Camera de Documente Secrete a fabricii să afle ce are SRI-ul împotriva noului director. I se întocmeşte dosar penal, dar este promovat pe post de director adjunct şi administrator la altă firmă de stat. Reprezentantul ministrului Bădălău refuză complicitatea şi se întoarce la Bucureşti fără să participe la şedinţa noului CA
 

Evenimentele s-au petrecut pe parcursul săptămânii trecute, după ce, în 31 iulie şi 2 august, doi consilieri locali PSD Orăştie au fost daţi afară de la Uzina Mecanică. „Două persoane care sunt plătite doar pentru că au calificarea de PSD, sunt membri ai PSD-ului, au fost disponibilizate. Disponibilizarea s-a făcut pe fondul reducerii de comenzi dramatice. Am fost nevoit să disponibilizez 20 de angajaţi. Nu aveam nici un suport moral sau de altă natură să-i susţin pe cei doi pesedişti care nu aveau nici un fel de calificare, nişte paria pe umerii societăţii (comerciale). Asta a inflamat mediul politic, s-au făcut intervenţii la nivelul ministrului Economiei şi a fost numit un alt Consiliu de Administraţie care a venit să schimbe conducerea Uzinei Mecanice”, explică directorul Filip Nicolae Gherbea, ofiţer de carieră şi manager neimplicat politic.

PSD îşi armează ghiulelele la şefia fabricii de armament

La data de 1 august 2019, ministrul Nicolae Bădălău emite un ordin prin care numeşte doi membri noi în Consiliul de Administraţie la Uzina Mecanică. Este vorba de Adrian Lupşa, cunoscut în Orăştie ca fiind omul cu fripturile pentru parangheliile de partid (PSD), membru CA în Activitatea Goscom, firma de apă şi canal a Primăriei. Cel de al doilea este Nicolae Timariu, membru CA şi director general la Goscom. În data de 6 august se întruneşte noul Consiliu de Administraţie la Uzina Mecanică, şedinţă la care refuză să participe Horaţiu Barbu, consilier superior în Corpul de Control al ministrului Bădălău. Timariu este ales (cu votul lui şi al lui Lupşa) preşedinte al CA şi director general interimar (vezi facsimil).

„Nu sunt numit director. Eu sunt administrator pe o perioadă limitată de timp. Aici s-a produs un crah şi dacă se continua, firma asta se ducea în cap. Eu rămân director la Activitatea Goscom, dar am venit aici numai să nu se ducă de râpă firma asta pentru că era o perioadă moartă şi nu erau clarificate foarte multe situaţii. Cei doi demnitari PSD nu au fost daţi afară legal. Au fost aruncate nişte invective, nişte aiureli”, spune Nicolae Timariu.

Reabilitarea pesediştilor demişi

În aceste împrejurări, Nicolae Timariu a ajuns să controleze două (chiar trei, cum se va vedea) firme de stat. Timariu îl numeşte pe Ioan Paşca director adjunct şi secretar în AGA la Uzina Mecanică, precum şi în postul de administrator la Prelmec SA Orăştie, firmă la care Uzina este acţionar majoritar. Paşca este unul din cei doi consilieri locali PSD care a fost dat afară din serviciu pe motive disciplinare. Cel de al doilea demnitar PSD disponibilizat de conducerea Uzinei şi reabilitat de noul director interimar se numeşte Nicolae Pîndărelu. Imediat după ce au fost destituiţi din fabrică, cei doi şi-au luat concedii medicale, acte contestate de angajator care a cerut Casei de Sănătate să verifice beteşugurile certificatelor medicale. Asta se întâmpla înainte ca fabrica să fie „rechiziţionată” de activul de partid.  „Ei sunt într-o mare ilegalitate în momentul de faţă, în condiţiile în care aşa-zisul secretar AGA (Ioan Paşca, n.red.) era în concediu medical şi s-a dus la Minister să semneze documente, deşi persoana – introdusă nu se ştie cum în fabrică – are  desfăcut contractul de muncă cu litera „i”. Le-am spus colegilor mei că, dacă mai au ceva acte de semnat – pentru că ei nu sunt înregistraţi legal – întâi să anunţe Poliţia să-i scoată din fabrică (pe uzurpatori) şi pe urmă revin”, spune Filip Nicolae Gherbea, directorul înlocuit.

O spargere la camera cu documente secrete

Noul director Nicolae Timariu are o problemă cu preluarea şefiei la fabrica de armament pentru că i-a fost retras certificatul ORNISS. Adică, SRI nu i-a mai permis accesul la informaţii secret de stat, iar ministrul Nicolae Bădălău a fost informat cu privire la acest aspect. Aşa a apărut incidentul de securitate pentru care consilierul PSD Ioan Paşca s-a ales cu un dosar penal. Din informaţiile noastre, Paşca a spart Camera de Documente Secrete, cu o zi înainte ca ministrul Bădălău să emită ordinul, în speranţa că va afla motivul pentru care Timariu a rămas fără acces la informaţii clasificate. „Certificatul ORNISS mi-a fost retras pe motive neîntemeiate. Eu am participat la toate şedinţele, dar ei mi-au retras certificatul doar pentru că voiau ei ca să scape de mine, probabil. Şi nu a retras nimeni nimic. A fost suspendat. ORNISS-ul este şi la ora actuală în vigoare”, ne spune destul de confuz Nicolae Timariu.

Situaţia de la fabrica de armament din Orăştie nu este nici pe departe clarificată. Urmează o nouă şedinţă a Consiliului de Administraţie, pe data de 14 august, întrunire ce se va ţine la sediul Ministerului Economiei din Bucureşti.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști