Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”

Arheologul Aurora Peţan, autoarea volumului „Sarmizegetusa Regia. Redescoperirea cetăţii”, a chemat în judecată Consiliul Judeţean Hunedoara, după a fost dată afară din instituţie, abuziv – susţine ea, înaintea unei şedinţe festive organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara şi de Comisia parlamentară pentru relaţia cu UNESCO, pentru a marca 20 de ani de când cetăţile dacice se află în patrimoniul UNESCO.

Evenimentul a avut loc în luna aprilie, iar la începerea lui angajaţii Consiliului Judeţean Hunedoara nu i-au permis arheologului accesul în sală, motivând că nu a fost invitată. Aurora Peţan a susţinut că şedinţa era publică şi că, ulterior, reprezentanţii Comisiei Parlamentare pentru relaţia cu UNESCO i-au cerut scuze pentru incident.

În schimb, cei de la Consiliul Judeţean au continuat să „îşi apere cauza” şi chiar au cerut explicaţii pentru fotografia pe care arheologul şi-a făcut-o în faţa instituţiei după incident şi a publicat-o pe pagina sa de Facebook. Aurora Peţan susţine că juristul instituţiei a cerut ca ea să prezinte în instanţă o autorizaţie pentru protest, deşi doar şi-a făcut un selfie în faţa Consiliului Judeţean.

„Aveți grijă unde vă fotografiați”

„În data de 18 aprilie a.c. am vrut să particip, împreună cu doi colegi de la Fundaţia Dacica, la o şedinţă publică a Comisiei parlamentare UNESCO cu privire la situaţia cetăţilor dacice. Comisia s-a mobilizat ca urmare a unei sesizări făcute de mine către UNESCO şi a organizat o şedinţă în teren, în sediul Consiliului Judeţean Hunedoara. Nu mi s-a dat voie să intru în sala de şedinţe, pe motiv că nu am fost invitată. Am insistat, am fost refuzată iar, aşa că am plecat. La ieşirea din clădire, unul dintre colegi mi-a făcut o poză, pe care ulterior am postat-o pe facebook, împreună cu câteva vorbe despre întâmplare. În zilele următoare, Comisia mi-a transmis scuze pentru incident şi m-a invitat la următoarea sa şedinţă, la Parlament. În schimb Consiliul Judeţean a continuat să susţină că nu aveam ce căuta la acea şedinţă (publică!) atâta vreme cât nu fusesem invitată. Am considerat că e un abuz, că mi s-a încălcat un drept şi mi-a fost afectată imaginea. (…) La termenul de ieri, juristul CJ i-a cerut judecătorului să îi încuviinţeze cererea ca eu să depun la dosar autorizaţia protestului-manifest pe care l-am desfăşurat în faţa instituţiei în data de 18 aprilie. A mai spus ceva despre respectarea ordinii şi liniştii publice de către mine, dar nu am înţeles ce. Instanţa nu a încuviinţat cererea. Aveţi grijă pe unde vă fotografiaţi şi ce postaţi. O fotografie făcută în faţa unei instituţii (operaţiune care a durat câteva secunde) a ajuns să fie considerată un protest-manifest care necesita autorizaţie”, a scris Aurora Peţan, pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanţii CJ au precizat la momentul incidentului că ea nu se afla pe lista invitaţilor transmise de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație