UPDATE Arde Valea Jiului. Cărbunele de la minele neviabile blochează minerii în subteran

Schimbul I  de la Mina Paroşeni a anunţat că se blochează în subteran, din cauză că, din nou, Complexul Energetic Hunedoara refuză preluarea huilei extrase de minele neviabile. Mina Paroşeni are cea mai redusă capacitate de însilozare, care a fost deja atinsă după doar 3 zile de activitate.

paroseni.minaÎn sala de pontaj, cei aproximativ 200 de mineri de la schimbul I şi-au anunţat liderii că nu vor ieşi din subteran, decât dacă vor primi asigurări certe că huila produsă la mina Paroşeni va fi preluată ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Practic, oamenii renunţă la protest doar dacă se va semna un contract ferm între Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara. „M-am dus la schimbul I aşa cum am promis încă de alaltăieri, că de câteva zile sunt tensiuni. Am reuşit să-i liniştesc atunci, după ce le-am spus că miercuri această problemă se va discuta în cadrul Consiliului de Administraţie, numai că discuţiile nu au dus la nici un rezultat, iar problema a fost aruncată pe umerii domnului Andronache (n.r. directorul CEH)”, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.
Mina Paroşeni are capacitate de însilozare mică, dar producţie mare, datorită abatajului mecanizat, aşa că de miercuri minerii nu mai extrag cărbune. Se lucrează acum doar la asigurarea fronturilor de lucru, necesare pentru siguranţa exploatării. Probleme sunt şi la Uricani, unde cărbunele este depozitat direct în curte. Sunt circa 3000 de tone de huilă care aşteaptă să fie livrate, dar există în orice moment riscul autoaprinderii cărbunelui.

Săptămâna trecută, înaintea protestului anunţat de minerii de la SNIMVJ, CEH a semnat o comandă de 10.000 de tone, dar numai pentru acea săptămână. Am, lucrurile sunt din nou puse sub semnul întrebării, în lipsa unui contract ferm sau a unei comenzi pentru cărbunele extras de la minele neviabile, iar directorul societăţii, Petre Drăgoescu, a plecat la CEH să vadă cum se poate rezolva situaţia.

S-au raliat la protest

Aşa cum au anunţat încă de dimineaţă, cei 202 mineri de la Paroşeni au rămas blocaţi în subteran. Nici minerii de la Uricani, de la schimbul I nu au ieşit la suprafaţă la terminarea schimbului, dar rpotestul tinde să ia amploare. În schimbul I la Uricani sunt 154 de ortaci, dar şi schimbul II – adică 60 de oameni au anunţat că se autoblochează. De asemena, la Paroşeni cei 86 de mineri care au intrat în schimbul II au ameninţat cîă nu vor ieşi în lipsa unui contract ferm încheiat cu CEH şi la fel şi cei de la Mina Petrila.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru + 14 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei