-0.8 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

NEWS-ALERT: Arde Valea Jiului! Cărbunele de la minele neviabile blochează minerii în subteran

paroseniSute de mineri de la cele trei mine neviabile din Valea Jiului – Petrila, Paroşeni şi Uricani – s-au blocat în subteran, cerând un contract ferm pentru cărbunele extras de ei. Huila este însilozată, iar Complexul Energetic Hunedoara nu a emis nicio comandă pentru acest cărbune.

UPDATE: ora 11:00, vineri

Minerilor din subteranele exploatării miniere Paroşeni li s-au alăturat ortacii din celelalte schimburi, 2, 3 şi 4, ar şi minerii de la celelalte mine neviabile, Petrila şi Uricani, şi personalul auxiliar al acestor mine. „În prezent, peste 1.100 de mineri de la cele trei mine sunt blocaţi în subteran şi protestează, iar alţi 300 de angajaţi din cadrul TESA li s-au alăturat protestului ”, a precizat Lazlo Domokoş, liderul Sindicatului „Huila” care reprezintă minele neviabile.  Liderii minerilor s-au deplasat în această dimineaţă la Prefectura Hunedoara pentru a se întâlni cu conducerea CEH şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei.

Prima zi de revolte

Protestul a pornit de la Mina Paroşeni, unde schimbul I a anunţat încă de joi dimineaţa, înainte de intrarea în şut, că se blochează în subteran. Nemulţumirea lor este legată de faptul că, din nou, Complexul Energetic Hunedoara refuză preluarea huilei extrase de minele neviabile. Mina Paroşeni are cea mai redusă capacitate de însilozare, care a fost atinsă după doar 3 zile de activitate.

În sala de pontaj, cei aproximativ 200 de mineri de la schimbul I şi-au anunţat liderii că nu vor ieşi din subteran, decât dacă vor primi asigurări certe că huila produsă la mina Paroşeni va fi preluată ritmic de Complexul Energetic Hunedoara. Practic, oamenii renunţă la protest doar dacă se va semna un contract ferm între Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara. „M-am dus la schimbul I aşa cum am promis încă de alaltăieri, că de câteva zile sunt tensiuni. Am reuşit să-i liniştesc atunci, după ce le-am spus că miercuri această problemă se va discuta în cadrul Consiliului de Administraţie, numai că discuţiile nu au dus la nici un rezultat, iar problema a fost aruncată pe umerii domnului Andronache (n.r. directorul CEH)”, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.  Mina Paroşeni are capacitate de însilozare mică şi producţie mare, datorită abatajului mecanizat, aşa că de miercuri minerii nu mai extrag cărbune. Se lucrează acum doar la asigurarea fronturilor de lucru, necesare pentru siguranţa exploatării. Probleme sunt şi la Uricani, unde cărbunele este depozitat direct în curte. Sunt circa 3000 de tone de huilă care aşteaptă să fie livrate, dar există în orice moment riscul autoaprinderii cărbunelui.

S-a extins protestul

A fost nevoie doar de o scânteie, iar protestul s-a extins. Oricum, nemulţumirile mocneau de luni de zile, pentru că nu este prima dată când huila de la cele trei mine este refuzată, ori preţul plătit este foarte mic. Săptămâna trecută, înaintea protestului anunţat de minerii de la SNIMVJ, CEH a semnat o comandă de 10.000 de tone, dar problema de fond nu s-a rezolvat. Comanda era strict pentru acea săptămână şi, aşa cum preconizau liderii minerilor, situaţia nu s-a rezolvat. Acum, lucrurile sunt din nou puse sub semnul întrebării, în lipsa unui contract ferm sau măcar a unei comenzi pentru cărbunele extras de la minele neviabile. La prânz, situaţia se acutizase. Aşa cum au anunţat încă de dimineaţă, cei 202 mineri de la Paroşeni au rămas blocaţi în subteran. Nici minerii de la Uricani, de la schimbul I nu au ieşit la suprafaţă la terminarea schimbului, iar protestul a luat amploare. În schimbul I la Uricani sunt 154 de ortaci, dar şi schimbul II – adică 60 de oameni –  au anunţat la intrarea în şut că se autoblochează. De asemena, la Paroşeni cei 86 de mineri care au intrat în schimbul II au ameninţat că nu vor ieşi în lipsa unui contract ferm încheiat cu CEH şi la fel şi cei de la Mina Petrila. „Situaţia este tensionată. Oamenii sunt jos, blocaţi. Colivia este jos, dar nu a venit nimeni la suprafaţă”, declara joi, la orele amiezii, Laszlo Domokos.

Au dus hrană minerilor din subteran 

Liderii minerilor au decis să le ducă oamenilor apă şi hrană, după ce aceştia au anunţat că vor protesta până la rezolvarea problemei. Reprezentanţii CEH au găsit o soluţie, ce-i drept parţială: să preia în custodie toată cantitatea de cărbune pe care SNIMVJ o are pe stoc. În plus, CEH ar dori să încheie un contract cadru şi apoi, prin acte adiţionale, să se stabilească atât cantitatea, cât şi preţul de vânzare a huilei de la cele trei exploatări miniere, în funcţie de necesităţile complexului. Dar, CEH nu este dispus să plătească decât 43 de lei/ Gcal, cel puţin până la finele acestei luni, iar SNIMVJ cere 65 de lei/Gcal, potrivit programului avizat de Comisia Europeană. De precizat că şi silozurile CEH sunt pline, iar cantitatea de energie vândută de Complex în această perioadă este mică. La sfârşitul anului 2012, fonsta conducere a Termocentralei Mintia a contractat 455.000 de tone de cărbune din import care a trebuit preluată în totalitate, asta deşi un audit comandat de directorul CEH, Daniel Andronache, a arătat faptul că importurile nu erau oportune.

Nu au ajuns la nici un rezultat

Directorul general al SNIMVJ, Petre Dragoescu, le-a explicat minerilor protestatari care este solutia gasita de reprezentantii CEH pentru deblocarea situatiei, respectiv preluarea carbunelui in custodie. Dar, in lipsa unui contract ferm incheiat intre parti, minerii au refuzat sa iasa la suprafata, iar la inchiderea editiei protestul continua

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/