APEL UMANITAR. Cu un gest putem salva viaţa unei mame

O tânără de 33 de ani din Hunedoara, mamă a trei copii, operată de două ori pe creier, are nevoie de o operaţie care costă 12.000 de euro şi se poate face în Franţa, la Paris.

 

Comunitatea hunedoreană se va aduna joi în faţa Casei de Cultură, în încercarea de a aduna măcar o parte din sumă. Hunedoreanca, diagnosticată cu adenom hipofizar, are nevoie urgent de ajutorul nostru pentru cea de-a treia operaţie pe creier care i-ar putea salva viaţa. Calvarul Ramonei Moş a început în urmă cu şase ani, când, în urma unor stări anormale prin care trecea, a ajuns la spital şi a început investigaţiile. Diagnosticul a fost pus în 2010, iar un an mai târziu hunedoreanca a fost operată pe creier la Cluj, prin decalotarea cutiei craniene. Florentina Vişan, prietena Ramonei, spune că medicii au asigurat-o permament pe hunedoreancă de succesul intervenţiilor. Cu toate acestea, se pare că tumora nu a fost extirpată în  totalitate, aşa că aceasta a recidivat. Doi ani mai târziu Ramona a fost operată, din nou, la Szeged,  iar acum are nevoie de o a treia intervenţie chirurgicală. Familia speră ca medicii să reuşească să-i scoată tumora în întregime şi definitiv.

 

„Îi udam buzele cu apă…”

 

„Ne-am cunoscut în spital, când urma să naştem amândouă: Ramona pe gemenii Carol şi Carina, iar eu pe băieţelul meu. E a născut prima şi eu am ajutat-o, că… ştiţi cum e cu operaţia de cezariană. Îi aduceam ce avea nevoie, îi udam buzele cu apă… De atunci, am fost ca două surori, am mers peste tot cu ea, am fost de faţă şi la discuţiile cu medicii şi ştiu exact care e situaţia. Cea de-a doua operație, la Szeged, a fost una laparoscopică. Nu i-au mai decupat craniul şi au intervenit doar pe nas şi medicii i-au spus că totul va fi bine. Abia ulterior am aflat că, de fapt, tumora nu fusese îndepărtată complet”, povesteşte Florentina, prietena Ramonei. „Familiei nu îi e uşor: vă daţi seama, de şase ani tot investigaţii prin spitale şi operaţii: ba drumuri la Cluj, ba la Târgu-Mureş, ba la Szeged, ba la Bucureşti… Ea a lucrat la cablaje, la Deva, dar apoi nu a mai putut, din cauza operaţiilor. Acum a încercat din nou să se angajeze, dar a lucrat câteva luni şi nu a mai rezistat. Soţul ei încearcă şi el să o ajute cum poate, dar deja sunt prinşi în datorii. Şi pentru operaţia de la Szeged a fost nevoie de 3.500 de euro. Acum, la intervenţia asta, ar mai fi fost o variantă o operaţie în Germania, dar costa 30.000-40.000 de euro. Pe când la Paris costă numai 12.000-13.000, plus cheltuielile care vor mai apărea pe lângă”, explică Florentina.

 

Hunedorenii s-au mobilizat ca să ajute

 

Soţul Ramonei, Daniel Moş, spune că tumora pe care o are soţia sa pe creier are o mărime de peste doi centimetri. „Eu lucrez la penitenciar, dar… cu trei copii şi cu «plimbările» astea prin spitale… vă daţi seama că nu stăm nici noi prea bine cu banii. Avem un credit făcut şi pentru apartament… Acum copiii ştiu ce se întâmplă cu mama lor, am discutat, încearcă să ne ajute toată lumea… Prietenii şi colectivul de la Şcoala Generală Numărul 8 şi Colegiul Economic «Emanuil Gojdu» au încercat să ne susţină şi organizează joi, la ora 11, o strângere de fonduri. Şi colegii mei de la Penitenciarul «Bârcea Mare», nişte oameni extraordinari, au sărit să ne ajute”, povesteşte Daniel Moş. La eveniment vor participa două grupuri de fitness Zumba, clase de copii de la Şcoala Generală Numărul 8, unde învaţă copiii Ramonei, Briana (care e în clasa a cincea), dar şi Carol şi Carina (care sunt în clasa întâi), ansamblul folcloric „Haţegana”, plus întregul lot de seniori de la F.C. Hunedoara. Soţul Ramonei spune că operaţia pe creier de care are nevoie soţia lui pentru a-şi salva vederea şi viaţa se poate face în România, însă medicii specialişti la care au fost au spus că riscurile sunt foarte mari.

 

Boala avansează rapid

 

„Tocmai pentru că operaţia se poate face în România noi nu putem beneficia de legea care ne-ar fi permis decontarea costurilor operaţiei  făcute pe teritoriul Uniunii Europene”, adaugă Daniel. Florentina Vişan mai spune că operaţia trebuie făcută în regim de urgenţă, pentru că tumora se dezvoltă şi apasă pe nervul optic, iar asta ar putea cauza orbire şi Ramona nu-şi va mai recăpăta vederea niciodată. „Cel mai grav ar fi însă să apară o hemoragie cerebrală, dar noi am încercat ca, prin invitaţiile pe care le-am făcut să nu-i speriem pe copii. Medicii au spus că, dacă Ramona avea 60 de ani, acum era pe masa de operaţie, dar pentru că prietena mea e foarte tânără, nimeni nu vrea să rişte cu o a treia intervenţie chirurgicală şi să-i lase copiii pe drumuri. Ultimii specialişti la care am fost ne-au spus că în niciun caz, prietena mea nu ar trebui să facă operaţia asta în România. Sperăm ca hunedorenii să înţeleagă că, într-o zi, oricare dintre noi ar putea ajunge în situaţia disperată a prietenei mele”, adaugă Florenina. De altfel, hunedoreanca a fost prima care a încropit cutii pentru donaţii şi a donat mărunţişul pe care clienţii i-l lasă la magazinul la care lucrează. „După ce am donat eu, au văzut şi alţii, m-au întrebat pentru ce e cutia şi aşa am reuşit să strâng până acum vreo 2.800 de lei”.

 

Puteţi ajuta făcând donaţii în conturile:

 

RO43RNCB0597111185460004, în lei, deschis la BCR, pe numele Moş Ramona.

 

RO88BTRLEURCRT0064572401, în euro, deschis la Banca Transilvania, pe numele Moş Daniel-Ovidiu.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!