ANI lovește din nou în județul Hunedoara. Deputatul PSD Cristian Resmeriță a păstrat banii Parlamentului în familie

111

Agenția Națională de Integritate (ANI) a făcut public faptul că a constatat existența conflictului de interese, de natură administrativă și penală, în cazul deputatului social-democrat de Hunedoara, Cristian Resmeriță. Conform ANI, deputatul hunedorean ar fi comis infracțiunea de conflict de interese, infracțiune care se pedepsește, după Codul Penal, cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică

resmerita cristian

Constatările ANI spun că deputatul Cristian Resmeriță a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, angajându-și fratele, Lucian Marius Resmeriță, prin contractul civil nr. 529/2009, în funcția de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275, din municipiul Vulcan.

„Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriță, fratele lui Cornel Cristian Resmeriță, a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”, arată ANI.

Astfel, potrivit aceleiași surse, deputatul PSD a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, dar și ale art. 71 – „principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”.

 

Infracțiune de Cod Penal

Pe de altă parte, în ceea ce-l privește pe deputatul Cristian Resmeriță, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din noul Cod Penal al României. Potrivit prevederilor din Codul Penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Deputatul hunedorean Cristian Resmeriță a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază. El a și depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

EXTRA 1

Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese administrativ și penal în cazul a 22 de foști sau actuali parlamentari care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare. În ceea ce privește conflictele de interese de natură penală, instanța a dispus condamnarea la închisoare cu suspendarea pedepsei și interzicearea unor drepturi în 11 cazuri – 10 cazuri definitive cu drept de recurs și unul definitiv și irevocabil. Referitor la conflictele de interese administrative, din cele 22 de dosare, în 10 cazuri instanța a confirmat definitiv și irevocabil constatările A.N.I.

 

EXTRA 2

„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.