ANALIZĂ. Pe fondul războiului Mareș-Oancea, se schimbă jocul puterii în Consiliul Local Deva

191

În vreme ce cele mai multe dintre primăriile din județul Hunedoara își văd de treburile firești și gestionarea problemelor, la Deva continuă o adevărată telenovelă politică. Un spectacol public care a demarat imediat după ce liberalul Florin Oancea a ajuns primar al Devei și și-a lovit, surprinzător de rapid și dur, propriul susținător în lupta electorală, viceprimarul PSRo Răzvan Mareș. Încă nu ne-a fost dat să vedem, până acum, o patimă politică atât de fierbinte și fulgerătoare cum fu cea dintre Florin Oancea și Răzvan Mare:, cu dragoste de necrezut în campania electorală și ură de nedeslușit imediat după înscăunarea primarului! Acum, o combinație politică de ultim moment ațâță vâlvătaia și ține scandalul la temperaturi ridicate.

Fără a judeca noi cine are dreptate în acest pătimaș joc politic, observăm doar faptul că municipiul Deva, ca administrație publică locală, funcționează acum în regim de oală sub presiune, cu un viceprimar exilat, Răzvan Mareș, deci lipsă la tras căruța primăriei, cu o împăcare dubioasă PNL-PSD (Oancea cu din nou agreatul viceprimar Moș), cu o încercare a primarului de schimbare viceprimari fără succes dar, mai ales, cu o recombinare extrem de sensibilă a schemei de putere din Consiliul Local Deva. O recombinare care arată că viitorul administrației publice devene în următorii doi ani va fi încărcat, complicat și imprevizibil decizional. Să lămurim puțin lucrurile.

„Războinicii” ocolesc adevărul și livrează circ

Pentru Răzvan Mareș, viceprimar al Devei și lider al partidului pe cale de dispariție PSRO în județ, decizia de a nu candida la alegerile pentru postul de primar al Devei la alegerile parțiale și susținerea penelistului Florin Oancea s-a dovedit proastă. Asta pentru că cei cu care a bătut palma (PNL Hunedoara și Florin Oancea) l-au linșat chiar de la prima zbatere din ecuația victoriei electorale.

Ca scurtă paranteză, vă închipuiți faptul că, pentru a beneficia de susținerea lui Mareș, Oancea și echipa sa i-au făcut ceva promisiuni referitoare la ce se va întâmpla după câștigarea alegerilor – pentru că așa merge treaba în politică. Promisiuni care s-au topit, însă, imediat după înscăunarea noului primar. Ce s-a întâmplat în realitate, care este adevărul despre viteza inexplicabilă cu care s-a rupt funia dragostei dintre Oancea și Mareș nu vom afla, probabil, niciodată. În mod evident, în respect față de politica românească, este vorba despre o împărțeală ce nu s-a putut împărți astfel încât să fie bucurie și veselie în toate castroanele partenerilor politici.

Revenind, să spunem doar că divorțul brutal între Oancea și Mareș, cu atitudini extreme (izolare, mici umilințe, împroșcat de noroi din ambele părți, scormonit reziduurile politice etc.), chiar dacă s-a încercat acoperirea sa într-o seamă de „dezvăluiri șocante”, nu a fost explicat rezonabil în spațiul public. Ceea ce continuă să se întâmple acum, cu conferințe de presă înlănțuite, cu atacuri și răspunsuri de ochii presei și cetățeanului, nu face decât să îngroape și mai adânc ițele acestui scandal. În fapt, pentru orice analist de bun simț, ceea ce fac cele două tabere conduse de Oancea și Mareș sporește convingerea că adevăratul mobil al războiului este unul pe care niciunul dintre beligeranți nu dorește să îl facă public. Drept pentru care avem circ politic la Deva. Nimic nou.

Mareș-PSRO și luntrea ALDE Hunedoara

Evident, circul politic despre care vorbim alimentează, cum altfel?!, nu numai zvonistica și bârfele de târg, ci și calculele și combinațiile de putere politică locală. Din aceste calcule „la temă” s-a născut și o restructurare extrem de interesantă a puterii de vot din Consiliul Local Deva, respectiv o alianță conjuncturală între PSRo-ul lui Răzvan Mareș și ALDE cu Mircea Moloț în frunte.

Despre ce este vorba? Ieri (15 februarie 2018), în două conferințe de presă de partid, liderii Răzvan Mareș și Mircea Moloț au anunțat debutul unei colaborări de grup la Deva între consilierii locali ai PSRo și ALDE, „în beneficiul devenilor”, după cum au declarat ambii politicieni.

Am stabilit (Mareș și consilierii locali PSRo de la Deva, n.n.) să formăm o majoritate cu ALDE în folosul devenilor. Sunt proiecte pe care le avem. Avem proiecte. De astăzi (15 februarie 2018, n.n.) vom funcționa ca un grup compact PSRo-ALDE. La 16 vom avea prima ședință de lucru la sediul ALDE”, a declarat viceprimarul Răzvan Mareș, liderul PSRo Hunedoara.

Începând de astăzi (15 februarie 2018, n.n.), ALDE cu PSRo vor avea o colaborare în Consiliul Local Deva. Vom încerca, în discuțiile cu celelalte organizații să avem același lucru. Astăzi la ora 16, consilierii se vor întâlni la noi la sediu. Vor lua toate proiectele în discuție. Vrem să avem o conlucrare pentru deveni și sper ca activitatea din CL, din Primărie să fie doar în folosul cetățeanului, fără scandaluri și fără ironii. Deva poate avea rezultate frumoase cu condiția ca în cadrul CL să se axeze pe niște proiecte care să fie pentru dezvoltarea municipiului nostru”, a declarat Mircea Moloț, președintele ALDE Hunedoara.

Mircea Moloț a mai declarat că această colaborare în grup în Consiliul Local Deva, în fapt deschiderea acestei variante, a fost decisă în forul județean de conducere al ALDE Hunedoara încă de joia trecută, ea devenind fapt confirmat de ambele părți miercuri, 14 februarie 2018.

Liderul ALDE Hunedoara a mai făcut și o declarație aparent colaterală, dar cu implicații directe în războiul despre care vorbeam în rândurile de mai sus și care introduce termeni de prudență în noua combinație politică: „Îl vom sprijini (noi, ALDE, n.n.) pe Răzvan Mareș ca viceprimar, dar vom sprijini și toate acele proiecte ale primarului Florin Oancea care sunt bune pentru deveni”.

Ce înseamnă noua restructurare din Consiliul Local

La prima vedere, constituirea unui grup compact format din consilierii locali ALDE și PSRo consolidează opoziția față de grupul liberal al PNL. De asemenea, devine din ce în ce mai complicat de rezolvat voința liberalilor și a primarului Florin Oancea de a scăpa de Răzvan Mareș din structura de putere executivă a Primăriei Municipiului Deva.

Un calcul aritmetic simplu arată că noul grup ALDE-PSRo, cu 8 consilieri locali, devine principala forță compactă din Consiliul Local Deva. Dacă adăugăm cei 6 consilieri locali ai PSD, evident interesați să facă opoziție grupului PNL, ajungem la 14 consilieri locali din 21, o majoritate mai mult decât confortabilă, mai ales că are și două treimi din voturi. Grupul PNL, cu 5 consilieri, rămâne cu 5 voturi pe care se bazează, în condițiile în care nu poate fi certă câștigarea permanentă măcar a celor două voturi UDMR ce mai rămân disponibile.

Cine sunt marii câștigători

Așadar, după părerea noastră, în ierarhia avantajelor acestei combinații politice, pe primul loc este, de departe, viceprimarul Răzvan Mareș, care și-a asigurat astfel, direct și indirect, o susținere mai mult decât consistentă în Consiliul Local Deva, dar și posibilitatea, prin ALDE, să beneficieze de un suport interesant și al social-democraților.

Cel de-al doilea câștigător este, evident, ALDE, care, de la minoritatea de 2 consilieri locali, ajunge să facă parte dintr-o forță de 8 consilieri, prima în ordinea puterii. Am mai putea adăuga faptul că, după dispariția legală a PSRo, dacă consilierii actuali se vor înscrie în ALDE, atunci Mircea Moloț chiar a dat lovitura la Deva, printr-o combinație de maestru.

Cel de-al treilea câștigător – și cel mai isteț, am spune noi! – este PSD, partidul care, fără să miște un deget (cel puțin din ce se vede la suprafață!), ajunge să aibă un argument fatal împotriva componentei peneliste a Consiliului Local și, astfel, posibilitatea de a controla și impune multe lucruri în adoptarea proiectelor de hotărâre inițiate de primarul Florin Oancea.

Cum va gestiona primarul Florin Oancea această structură politică de care are vitală nevoie pentru a-și pune în operă programul propus, vom vedea. Este foarte clar, însă, că nu va fi deloc ușor.

În ceea ce privește circul politic sub care apare războiul declarațiilor între Florin Oancea și Răzvan Mareș, nu ne facem iluzii că el măcar se va tempera acum, după noua reașezare a Consiliului Local Deva. Necazul este că disputa generează o dezbatere care consumă mult prea multă energie ce ar putea fi canalizată, mai degrabă, spre rezolvarea problemelor devenilor.

Vom trăi, vom vedea și vă vom spune și dumneavoastră, cititorii noștri, cum evoluează lucrurile.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.