9.3 C
Deva
joi, mai 2, 2024

Amfiteatrul antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa își va schimba înfățișarea

O nouă soluţie tehnică a fost aleasă pentru restaurarea amfiteatrului antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în urma studiilor efectuate de arheologi.

Iniţial, specialiştii au propus reconstruirea şi înălţarea tribunei oficialităţilor pentru a căpăta înfăţişarea pe care locul o avea în secolul al doilea. Pentru refacerea arenei, urma să fie folosită marmură de la exploatările din zonă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, dar cu timpul ea a fost luată şi transformată în var.

Studiile necesare elaborării Proiectului tehnic au arătat că vechea structură a amfiteatrului nu ar putea susţine o nouă construcţie peste monument. Astfel, pentru protejarea ruinelor antice, a fost propusă şi avizată de reprezentanţii Ministerului Culturii amenajarea unor tribune pe structuri metalice.

„În urma lucrărilor de proiectare la Amfiteatrul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, lucrare derulată pe fonduri europene, în valoare de cinci milioane euro, proiectantul – Institutul Naţional al Patrimoniului – a propus schimbarea soluţiei tehnice din DALI, acesta obţinând avizul Comisiei Naţionale de Arheologie şi a Comisiei Zonale a Monumentelor nr.12 pentru noua soluţie. Având în vedere acest lucru, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a emis Autorizaţia de construire nr. 131/23.08.2021, care vizează autorizarea lucrărilor de conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentului antic”, informează Alin Ţambă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

În proiect mai sunt prevăzute şi alte lucrări: gazonarea arenei, consolidarea şi reamenajarea zidurilor ei, amenajarea intrărilor, realizarea de scări de acces, pardoseli şi tribune, amenajarea parţială a gradenurilor astfel încât să poată fi folosite pentru diferite evenimente în perioada estivală.


Schiţa proiectului de restaurare a amfiteatrului. Foto: Alin Ţambă.

Potrivit lui Alin Ţambă, execuţia lucrărilor ar putea fi scoasă la licitaţie la începutul anului viitor, astfel încât investiţia pe fonduri europene să poată fi realizată până în decembrie 2023.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/