Amenzi pentru tăierile ilegale din Parcul Național Retezat

Două dintre firmele care exploatează masă lemnoasă în Parcul Național Retezat, zona Râu de Șes, au fost amendate pentru tăieri ilegale și avize de transport neconforme în urma controalelor autorităților de mediu.

Defrișările din zona de conservare a Parcului Național Retezat, despre care România liberă a scris la sfârșitul anului trecut, au fost posibile în urma unei derogări din februarie 2014 date de Ministerul Pădurilor și Apelor, la cererea Ocolului Silvic Retezat. Astfel, Ocolul Silvic și Administrația Parcului au insistat pentru respectiva derogare pentru că, spun ei, acea zonă era atacată de ipide, insecte care devorează scoarța copacului. Ca urmare a derogării, Romsilva, prin Direcția Silvică Hunedoara, a scos la licitație aproape 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Deși firmele câștigătoare ar fi trebuit să scoată din pădure doar arborii marcați de Ocolul Silvic, o investigație a ONG-ului Agent Green a arătat că în zonă se fac tăieri ilegale, pentru că sunt puși la pământ și arbori sănătoși, nemarcați.

Contactați de România liberă, reprezentanții Ocolului Silvic Retezat și ai Administrației Parcului au negat acuzațiile și au promis că tăierile sunt atent monitorizate. Mai mult, directorul Administrației Parcului Retezat, Zoran Acimov, s-a arătat deranjat de articolul “Parcul Național Retezat, mutilat de defrișări permise de autorități”, publicat de România liberă pe 23 decembrie 2014. “Cuvântul «mutilat» din titlul articolului… hmmm… nu prea este caracteristic unei atitudini echilibrate; pare mai degrabă o căutare a senzaționalului… ca și vehemența Agent-ului Green dealtfel”, scria Acimov într-un mail către România liberă ulterior publicării articolului.

Verificările pe teren ale Gărzii de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Timișoara au arătat însă că tăierile din Retezat nu respectă legea.

Astfel, firma Susai Servcom SRL – care a câștigat cea mai mare parte din masa lemnoasă scoasă la licitație de Romsilva – a primit de la Inspectoratul Silvic o amendă de 2.500 de lei pentru tăiere de copaci nemarcați și 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme. Aceleași sume au fost imputate și firmei Morozinia Watico SRL, ai cărei reprezentanți au fost și ei surprinși tăind copaci pe care nu aveau dreptul să-i doboare. Susai Servcom a fost amendată și de Garda de Mediu, pentru că a transportat material lemnos prin albia minoră a râului Șes.

Academia Română: O cvasitotală lipsă de supraveghere

Controversele din jurul tăierilor din Retezat datează din 2011, când un grup de ingineri silvici și mai multe -ONG-uri au protestat împotriva defri-șărilor din Retezat. Și atunci motivul invocat pentru tăierile masive a fost atacul insectelor. O anchetă la fața locului a experților Academiei Române, instituție cu atribuții în domeniul ariilor protejate, a scos la iveală nereguli grave: “Aspectul arboretelor parcurse cu astfel de tăieri (mari suprafețe lipsite de vegetație, arbori uscați sau în curs de uscare atacați de ipide aflați în picioare, solul dezgolit prin efectuarea de căi apropiat excesive, lipsa cvasitotală a regenerărilor naturale pe porțiu-nile dezgolite) este de neacceptat”. Specia-liștii constatau o “cvasitotală lipsă de supraveghere din partea personalului din cele două administrații, atât a lucrărilor de exploatare, cât și a stării fitosanitare a arboretelor”. Ca urmare a scandalului de atunci, tăierile au fost stopate. Ele au fost însă reluate în februarie 2013, după derogarea obținută de autoritățile silvice locale de la Ministerul Mediului.

SURSA: romanialibera.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților