Amenzi pentru tăierile ilegale din Parcul Național Retezat

Două dintre firmele care exploatează masă lemnoasă în Parcul Național Retezat, zona Râu de Șes, au fost amendate pentru tăieri ilegale și avize de transport neconforme în urma controalelor autorităților de mediu.

Defrișările din zona de conservare a Parcului Național Retezat, despre care România liberă a scris la sfârșitul anului trecut, au fost posibile în urma unei derogări din februarie 2014 date de Ministerul Pădurilor și Apelor, la cererea Ocolului Silvic Retezat. Astfel, Ocolul Silvic și Administrația Parcului au insistat pentru respectiva derogare pentru că, spun ei, acea zonă era atacată de ipide, insecte care devorează scoarța copacului. Ca urmare a derogării, Romsilva, prin Direcția Silvică Hunedoara, a scos la licitație aproape 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă. Deși firmele câștigătoare ar fi trebuit să scoată din pădure doar arborii marcați de Ocolul Silvic, o investigație a ONG-ului Agent Green a arătat că în zonă se fac tăieri ilegale, pentru că sunt puși la pământ și arbori sănătoși, nemarcați.

Contactați de România liberă, reprezentanții Ocolului Silvic Retezat și ai Administrației Parcului au negat acuzațiile și au promis că tăierile sunt atent monitorizate. Mai mult, directorul Administrației Parcului Retezat, Zoran Acimov, s-a arătat deranjat de articolul “Parcul Național Retezat, mutilat de defrișări permise de autorități”, publicat de România liberă pe 23 decembrie 2014. “Cuvântul «mutilat» din titlul articolului… hmmm… nu prea este caracteristic unei atitudini echilibrate; pare mai degrabă o căutare a senzaționalului… ca și vehemența Agent-ului Green dealtfel”, scria Acimov într-un mail către România liberă ulterior publicării articolului.

Verificările pe teren ale Gărzii de Mediu și Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic Timișoara au arătat însă că tăierile din Retezat nu respectă legea.

Astfel, firma Susai Servcom SRL – care a câștigat cea mai mare parte din masa lemnoasă scoasă la licitație de Romsilva – a primit de la Inspectoratul Silvic o amendă de 2.500 de lei pentru tăiere de copaci nemarcați și 5.000 de lei pentru avizele de transport neconforme. Aceleași sume au fost imputate și firmei Morozinia Watico SRL, ai cărei reprezentanți au fost și ei surprinși tăind copaci pe care nu aveau dreptul să-i doboare. Susai Servcom a fost amendată și de Garda de Mediu, pentru că a transportat material lemnos prin albia minoră a râului Șes.

Academia Română: O cvasitotală lipsă de supraveghere

Controversele din jurul tăierilor din Retezat datează din 2011, când un grup de ingineri silvici și mai multe -ONG-uri au protestat împotriva defri-șărilor din Retezat. Și atunci motivul invocat pentru tăierile masive a fost atacul insectelor. O anchetă la fața locului a experților Academiei Române, instituție cu atribuții în domeniul ariilor protejate, a scos la iveală nereguli grave: “Aspectul arboretelor parcurse cu astfel de tăieri (mari suprafețe lipsite de vegetație, arbori uscați sau în curs de uscare atacați de ipide aflați în picioare, solul dezgolit prin efectuarea de căi apropiat excesive, lipsa cvasitotală a regenerărilor naturale pe porțiu-nile dezgolite) este de neacceptat”. Specia-liștii constatau o “cvasitotală lipsă de supraveghere din partea personalului din cele două administrații, atât a lucrărilor de exploatare, cât și a stării fitosanitare a arboretelor”. Ca urmare a scandalului de atunci, tăierile au fost stopate. Ele au fost însă reluate în februarie 2013, după derogarea obținută de autoritățile silvice locale de la Ministerul Mediului.

SURSA: romanialibera.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”