Amendă de 10.000 de lei primită de Apa Prod, în cazul conductei „ciuruite”

Societatea Apa Prod, operatorul de apă și canalizare din subordinea Consiliului Județean Hunedoara, a fos sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, pentru conducta ciuruită și căptușită cu dopuri de lemn de alimentare a orașului Hațeg.

O echipă de inspectori din cadrul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara s-a deplasat marți, 11 februarie 2020, la sistemul de aprovizionare cu apă a orașului  Hațeg unde a constatat următoarele: sistemul de distribuție a orașului Hațeg  se compune din: stație de tratare a apei, rețeaua de alimentare cu  apă a celor 3 bazine de înmagazinare și sistemul de distribuție al localității.Rețeaua de alimentare cuprinsă între stația de tratare a apei și cele 3 bazine de înmagazinare a apei se întinde pe o lungime de 4.500 m. Din lungimea totală a conductei, aproximativ 800 de metri de conductă a fost înlocuită în urmă cu aproximativ 5 ani, restul de 3.700 de metri fiind construită din anul 1978.

„O porțiune de aproximativ 500 de metri a conductei supraterane prezintă numeroase orificii care au fost remediate de operator prin obturare cu dopuri din lemn. Direcția de Sănătate Publică nu a fost anunțată cu privire la intervențiile efectuate de operator asupra rețelei de apă. La ora controlului, operatorul a demarat procedura de înlocuire a conductei pe porțiunea deteriorată de 500 m. SC Apa Prod SA Deva a fost sancționată contravențional conform HG nr.857/2011, cu amendă în valoare de 10.000 lei”, a informat DSP Hunedoara.

Apa e bună

Inspectorii DSP au recoltat 3 probe de apă din punctele reprezentative ale rețelei și au verificat conformitatea la legislației sanitare în vigoare efectuată la nivelul laboratorului propriu (laborator înregistrat la Ministerului Sănătății). „A fost verificat modul de realizare a programului propriu de supravegere a calității apei precum și a programului de monitorizare operațională avizat de DSP pentru punctele de prelevare: ieșire stație tratare și ieșire rezervoare înmagazinare  pentru o perioada de 6 luni. Nu s-au constatat neconformități ale valorilor pentru parametrii analizăți. S-au verificat buletinele de analiza a apei din cadrul monitorizării de audit pentru ultimele 6 luni. Nu s-au constatat neconformități”, au precizat reprezentanții DSP Hunedoara.

Conducta de alimentare cu apă a oraşului Haţeg este veche de peste patru decenii şi plină de găuri. Angajaţii Apa Prod, societatea din subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara care administrează reţeaua de apă şi canalizare, au căptuşit-o cu zeci de pene din lemn, care nu fac faţă presiunii apei. Problema datează de mai mulţi ani, însă reparaţiile capitale s-au lăsat aşteptate. Localnicii au publicat imagini cu conducta şi s-au plâns de starea acesteia. „Tronsonul de conductă, pe o distaţă de 580 metri, urmează să fie înlocuit în perioada următoare. Acesta a fost prevăzut pentru înlocuire iar, la momentul de faţă, suntem în situaţia de achiziţie a conductei şi materialelor necesare înlocuirii acestui tronson. Valoare acestor lucrări este de aproximativ 145.000 euro”, a informat SC Apa Prod.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!