Ambulanța pentru monumente a ajuns la Cetatea dacică de la Costești

Cetatea dacică de la Costești se va afla în șantier de joi până în 19 octombrie. Un proiect derulat de organizația neguvernamentală „Ambulanţa pentru monumente”, cu sprijinul voluntarilor și al autorităților locale, vizează punerea în siguranţă a celor două foste palate antice din situl UNESCO – turnurile locuință aflate într-o stare dezastruoasă.

Voluntarii și specialiștii implicați în proectul de reabilitare au ajuns, joi, la Costești și pregătesc terenul pentru intervenție. „Proiectul constă în demontarea protecţiei metalice vechi, prin care plouă de câţiva ani pe ruinele dacice, şi edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiş înierbat. În paralel, vom reaşeza în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autorităţile şi instituţiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică”, a informat organizaţia neguvernamentală „Ambulanţa pentru monumente”.

Veche de două milenii, cetatea Costeşti, din judeţul Hunedoara, nu a mai fost restaurată din anii ’80. De atunci, cele două turnuri locuinţă folosite, susţin istoricii, ca reşedinţe pentru căpeteniile dacilor – au fost acoperite cu structuri metalice menite să le protejeze de ploaie. Acoperişurile care s-au degradat cu trecerea timpului, vor fi înlocuite, iar blocurile de piatră folosite la construcţia celor două turnuri, sparte, vandalizate şi dislocate, vor fi consolidate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției