Ambulanța pentru monumente a ajuns la Cetatea dacică de la Costești

Cetatea dacică de la Costești se va afla în șantier de joi până în 19 octombrie. Un proiect derulat de organizația neguvernamentală „Ambulanţa pentru monumente”, cu sprijinul voluntarilor și al autorităților locale, vizează punerea în siguranţă a celor două foste palate antice din situl UNESCO – turnurile locuință aflate într-o stare dezastruoasă.

Voluntarii și specialiștii implicați în proectul de reabilitare au ajuns, joi, la Costești și pregătesc terenul pentru intervenție. „Proiectul constă în demontarea protecţiei metalice vechi, prin care plouă de câţiva ani pe ruinele dacice, şi edificarea unei suprastructuri contemporane, cu acoperiş înierbat. În paralel, vom reaşeza în poziţia originară, sub îndrumarea arheologilor, a istoricilor şi a arhitecţilor, elementele din piatră căzute sau vandalizate. Pentru că autorităţile şi instituţiile nu pot aloca bani pentru un sit care, practic, nu există în niciun inventar, acestea ne vor sprijini la partea logistică”, a informat organizaţia neguvernamentală „Ambulanţa pentru monumente”.

Veche de două milenii, cetatea Costeşti, din judeţul Hunedoara, nu a mai fost restaurată din anii ’80. De atunci, cele două turnuri locuinţă folosite, susţin istoricii, ca reşedinţe pentru căpeteniile dacilor – au fost acoperite cu structuri metalice menite să le protejeze de ploaie. Acoperişurile care s-au degradat cu trecerea timpului, vor fi înlocuite, iar blocurile de piatră folosite la construcţia celor două turnuri, sparte, vandalizate şi dislocate, vor fi consolidate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților