,,Am 14 ani!” – o campanie despre importanța și obligativitatea primei cărți de identitate, derulată în școlile din Deva

Începând de luni, 4 iunie 2018, Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă împreună cu Direcția Poliția Locală Deva au demarat în parteneriat cu școlile din oraș, campania ,,Am 14 ani!”. Scopul principal este de a informa și a conștientiza elevii despre importanța cărții de identitate dar și de a-i depista pe cei care au împlinit vârsta de 14 ani și nu au solicitat eliberarea acestui document.

Copiii au aflat că la împlinirea vârstei de 14 ani, în termen de 15 zile, au obligația să vină la ghişeul serviciului de evidenţa persoanelor, însoţiti de unul dintre părinţi sau, după caz, de reprezentantul legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament, pentru a solicita eliberarea actului de identitate.

La ghișeu, tinerii trebuie să prezinte: certificatul de naștere al minorului (copie și original), actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal, certificatul de căsătorie al părinţilor/hotărârea de divorţ/hotărârea de plasament familial (copie xerox și original), documentul cu care părintele face dovada adresei de domiciliu (copie xerox şi original), chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate (7 lei) care se achită la sediul Serviciului de Impozite și Taxe Locale Deva și bineînțeles, cererea pentru eliberarea actului de identitate.

,,Cartea de identitate este modalitatea prin care o persoană poate avea acces direct la serviciile necesare unei existențe minimale. De aceea, tinerii trebuie ajutați să conștientizeze acest lucru. Campania pe care o derulăm începând de astăzi are un rol important în educația copiilor. Le mulțumesc directorilor și cadrelor didactice pentru înțelegerea și deschiderea de care dau dovadă, de asemenea și colegilor noștri de la poliția locală pentru sprijinul lor în organizarea acestui gen de acțiuni și nu numai”, afirmă Melinda Haiduc, directorul executiv al Direcției Publice Locale de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva.

Tinerii sunt informați despre drepturile și obligațiile legale pe care le au ca urmare a obținerii actului de identitate, despre responsabilitatea care le revine după ce au împlinit vârsta de 14 ani, dar și despre condițiile în care poate fi legitimată o persoană.

,,Poliția Locală are și atribuții în domeniul evidenței persoanelor. Tinerii trebuie să conștientizeze că odată cu împlinirea vârstei de 14 ani au obligații legale. Una dintre acestea este și furnizarea de date și indicii despre identitatea ta, organului abilitat prin lege. Amenda pe care o riști dacă nu respecți regulile este între 100-500 de lei. Mă bucură faptul că elevii sunt interesați de ceea ce le prezintă colegii noștri, este o campanie interactivă, pun multe întrebări, ceea ce înseamnă că eforturile noastre comune vor avea un rezultat pozitiv”, declară Sorin Popa, șeful Serviciului Ordine și Liniște Publică, Paza Bunurilor din cadrul Poliției Locale Deva.

Campania, aflată deja la a VIII-a ediție se desfășoară în șase unități de învățământ din municipiul Deva: Colegiul Național ,,Decebal”, Liceul de Arte ,,Sigismund Toduța”, Colegiul Național Sportiv ,,Cetate”, Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” și Școala Gimnazială ,,Andrei Șaguna” și se încheie marți, 12 iunie 2018.

De la începutul acestui an și până acum,Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva a eliberat peste 200 de cărți de identitate, tinerilor din municipiul Deva și localitățile arondate, care au împlinit vârsta de 14 ani.

Primăria Deva

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
SPIRITUL SĂRBĂTORILOR. Seară de colinde cu „LIRA”         D’ALE POLITICII Costel Avram i-a cerut scuze lui Mircea Moloţ la televizor         Programe finanțate corespunzător de UE pentru acțiunea împotriva schimbărilor climatice         Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști