Alunecare de teren pe malul Lacului Gura Apelor, din Retezat

O parte din malul stâng al Lacului artificial Gura Apelor din Munții Retezat a luat-o la vale.

Alunecarea de teren s-a produs la o distanţă de 350 de metri de coronamentul barajului şi la 166 de metri de priza aducţiunii principale. „Echilibrul local în zona versantului stâng al cuvetei lacului de acumulare Gura Apelor a fost deranjat prin acţiunea simultană a mai multor factori posibili, dând naştere unui început de alunecare de teren. Alunecarea se află în fază incipientă, lentă, fără antrenare de formaţiuni de roci consolidate”, arată un raport al Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Haţeg. Potrivit documentului, partea superioară a alunecării este situată la cota aproximativ 1.080 m.d.M. (metri deasupra nivelului mării). Râpa de desprindere are o înălţime de aproximativ 220 cm. Alunecarea este delimitată prin crăpături (margini) de alunecare, situate la aproximativ 10 – 12 metri distanţă între ele în zona părţii superioare a alunecării şi se evazează în formă de potcoavă spre baza alunecării. Baza alunecării se pierde în lac, sub nivelul apei, la cota aproximativ 1.024 m.d.M. la data constatării. Acumulatul de alunecare este neglijabil, alunecarea find incipientă, de suprafaţă. Suprafaţa alunecării este de aproximatv 2.600 mp.

Expertiză tehnică

Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Haţeg a solicitat o expertiză tehnică, necesară pentru instituirea unui control asupra fenomenului şi măsurilor de intervenţie pentru stoparea acestuia, pentru ca lacul de acumulare Gura Apelor şi barajul său să poată funcţona în condiţii de siguranţă. „Expertiza va analiza toate datele existente în prezent şi va prezenta concluzi privind evoluţia fenomenului de alunecare, riscurile asociate pentru baraj, pentru lacul de acumulare, pentru priza aducţiunii principale precum şi pentru drumul de acces şi platforma casei barajistului”, se arată în raport.

60.000 de lei pentru 60 de zile

În prezent, lacul de acumulare se exploatează cu restricţie de cotă la 1.065 m.d.M, dar Hidroelectrica intenţionează ridicarea cotei în lac la NNR (1.072 m.d.M.) (n.r. nivelul normal de retenţie). „Servciul UCCH şi Mentenanţă Construcţi, cu mijloace proprii, a înfinţat o reţea topografică de nivelment care urmăreşte mişcarea pe verticală a fiecărua din cei 8 stâlpi ai zidului de sprijin al drumului situat deasupra alunecării. Măsurătorile topografice de mare precizie arată că în perioada caldă se produce o umflare a zonei urmărite, iar în peroada rece o tasare. Diferenţa maximă la punctul de măsură unde evoluţia este maximă între perioada caldă şi dea rece este de la +2,47 mm la – 2,01 mm. Această evoluţe este sinusoidaşă cu anotimpurile vară – arnă. Nu s-a observat o evoluţie la măsurătorile de nivelment pe reţeaua amintită care să fie funcţie de nivelul apei din lacul de acumulare. De asemenea, Servciul UCCH şi Mentenanţă Construcţi urmăreşte posibile efecte ale alunecării de teren prin măsurători la bolţurile a trei secţiuni de măsură din pardoseala drumului de acces spre priza aducţiunii principale, drum situat deasupra alunecării. Ca şi în cazul reţelei de nivelment, închiderea şi deschiderea fisuri nu indică o corelaţie cu nivelul apei din lacul de acumulare, c cu temperatura, mişcarea fiind sezonieră, de închisre vara şi de deschidere în sezonul rece, această mişcare fiind de ordnul milimetrilor, amplitudinea maximă fiind de 4 mm, la bolţurile cu cea mai accentuată mişcare”, se arată în raport. Expertiza se va derula pe 60 de zile, iar costurile ei sunt estimate la 60.000 de lei.

Planuri mari pentru lacul de acumulare

Lacul Gura Apelor se află în proces de umplere în pregătirea unui proiect de retehnologizare a hidrocentralei Râul Mare – Retezat, estimat la 80 de milioane de euro şi derulat de Hidroelectrica. „Râul Mare – Retezat este următorul proiect de anvergură, este un proiect pe care ni-l dorim foarte mult şi care depinde de umplerea barajului de la Râul Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor noii centrale. Vorbim de o înlocuire totală a echipamentelor din centrală şi o creştere a puterii ei la circa 350 MW. Ne dorim ca ea să fie principala centrală pe servicii de sistem, echilibrare şi asigurarea energiei consumului în vârf. Depindem de vreme, de nivelul de umplere a lacului şi de precipitaţii. Umplerea va fi reluată în primăvara anului viitor. Pregătim lacul pentru viitura de primăvară, ca odată cu ea să ajungem la cota finală de 1.072 – nivel normal de retenţie”, declara, în octombrie 2019, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica. Recepţionarea barajului şi ridicarea sa la cotă este o chestiune nerezolvată de 30 de ani, adăuga acesta.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”