Alţi doi zimbri de la Haţeg au murit miercuri. Numărul animalelor moarte a ajuns la 5. Rezervaţia este declarată focar de boala limbii albastre!

Două femele de zimbru au murit, miercuri, în rezervaţia din Pădurea Slivuţ. Cauza morţii este infarctul – spun autorităţile, după primele cercetări.

Alţi doi zimbri au murit acum două săptămâni, în urma infecţiei cu boala limbii albastre, iar un alt exemplar a pierit în ultima lună, din alte cauze

zimbri_foto

Alţi doi zimbri au murit, miercuri după-amiază, în rezervaţia din Pădurea Slivuţ – unul dintre aceştia, la doar câteva minute după ce medicii i-au administrat o injecţie. Animalele din rezervaţie sunt tratate de mai multe zile împotriva bolii limbii albastre (bluetongue), dar şi a altor afecţiuni.

Cei doi zimbri au murit în urma unui infarc, spun autorităţile sanitar-veterinare, după primele concluzii. Nu exclud însă infecţia cu boala limbii albastre.

Rezervaţia de la Haţeg a fost declarată focar de bluetongue, după ce doi masculi de zimbru au murit în urmă cu două săpătmâni, iar rezultatele analizelor au confirmat prezenţa bolii în ambele cazuri.

„Miercuri, după-amiază, rezervaţia a mai pierdut doi zimbri – două femele în vârstă de 15 şi 2 ani. Una dintre ele a murit la 10 minute după o injecţie. Nu ştim încă dacă este vorba despre boala limbii albastre. Aşteptăm rezultatele analizelor”, a declarat, joi dimineaţă, Radu Crişan, directorul Direcţiei Silvice Hunedoara, instituţia care administrează rezervaţia.

Prima concluzie: infarct

La prima vedere, zimbrii au murit în urma unui infarct, spun reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.

jula„În urma examinării cadavrelor, la ambele animale s-au constatat zone de infarct pe cord. Efectiv, le-a cedat inima. Probabil, şi din cauza stresului la care au fost supuse în ultima vreme. Zimbrilor le sunt administrate tratamente cu antibiotice şi vitamine, împotriva bluetongue dar şi a altor boli. Una dintre femele a murit după administrarea unei injecţii. Nu ştim, deocamdată, dacă este vorba despre boala limbii albastre, dar suspiciuni există. Tratamentul a fost aplicat fără anestezierea animalelor, tocmai pentru a evita apariţia unor complicaţii”, a explicat dr. Mihai Dionisie Jula, director executiv al DSVSA Hunedoara.

Analizele durează o săptămână

Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, au fost recoltat probe de organe de la animalele care au murit miercuri, dar rezultatele analizelor vor fi cunoscute abia după o săptămână.

„Am recoltat probe de organe. Acestea vor fi congelate la minus 80 de grade Celsius, conform procedurilor, iar săptămâna viitoare vor fi trimise la Bucureşti, în condiţii speciale. Analizele vor confirma dacă este vorba de bluetongue sau de alte boli. Aşteptăm rezultatele, care vor veni în decurs de 7 până la 10 zile”, a explicat directorul DSVSA Hunedoara.

Comportament ciudat

În Pădurea Slivuţ mai sunt acum 8 zimbri, despre care medicii veterinari spun că nu prezintă niciun simptom al bolii limbii albastre, dar care au un comportament ciudat, din cauza stresului. Timp de câteva zile, specialiştii nu se vor mai apropia de animale şi vor întrerupe orice tratament.

Îi scoatem din ţarcuri şi îi lăsăm liberi – să vedem cum se manifestă în continuare. Sunt totuşi animale sălbatice şi au fost foarte stresate în ultimele săptămâni. Au un comportament ciudat. Acum două zile, un zimbru a sărit gardul rezervaţiei şi a fost cât pe ce să lovească oamenii. Riscul este prea mare!”, avertizează directorul DSVSA Hunedoara.

Până în prezent, în Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit 5 zimbri, patru dintre cazuri fiind înregistrate în ultimele două săptămâni. În două cazuri, autorităţile au confirmat prezenţa bolii limbii albastre.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!