Alpinist la extrem: de pe munţii înconjuraţi de deşertul Iranului pe vulcanii din jungla din Papua Noua Guinee

alexandraDeşi alţi elevi de vârsta ei se bucură din plin de vacanţa de vară, Alexandra Marcu a început pregătirile pentru o nouă ascensiune. În noiembrie, Alexandra şi tatăl ei Dan Marcu vor escalada vârful Giluwe (4.367 de metri), din Papua Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania.

Alexandra Marcu se antrenează deja pentru cea de-a cincea expediţie din cele şapte programate pe cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent. A trecut mai puţin de o lună de la întoarcerea ei din Iran, unde a cucerit, însoţită de tatăl său, vârful Damavand (5.671 de metri), iar în aceste zile tânăra din Deva a reînceput pregătirile fizice pentru ascensiunea pe vârful Giluwe, un vulcan din Papua Noua Guinee. „Am programat expediţia în Papua Noua Guinee pentru luna noiembrie. Va fi interesant pentru că vom ajunge în junglă şi în locuri stăpânite de triburi care încă vânează cu arcul şi cu suliţa”, spune Dan Marcu, tatăl Alexandrei.

Iranienii – ospitalieri

Cu gândul la viitoarea expediţie, Alexandra a rămas sub impresia puternică pe care i-au făcut-o localnicii din Iran. „Iranienii sunt fabuloşi: calzi, prietenoşi, ospitalieri, ceva de genul le ceri un deget şi ei îţi oferă mâna întreagă”, spune eleva. E un popor care îşi întîmpină străinii cu drag, gata oricând să le sară în ajutor, o completează Dan Marcu. „După ce am coborât de pe munte, într-una din zilele pe care le-am mai petrecut în Iran am vrut să vizităm oraşul Iazd. Am pornit cu Alexandra şi cu Dana pe străzi, prin cartierele oraşului. Oamenii, văzând că suntem străini, ne invitau să ne oprim să facem fotografii cu ei. Unii ne invitau în locuinţe. Noi eram osteniţi de greutatea rucsacilor şi de soarele dogoritor. Ne-a doborât căldura şi, la un moment dat, dintr-o moscheie a apărut un localnic care ne-a invitat înăuntru. Ne-a luat greutăţile purtate pe umeri şi ne-a cerut să ne aşezăm în moscheie, să ne odihnim. Alexandra şi mama ei s-au aşezat şi în scurt timp au adormit. Eu am rămas lângă ele, privind spre mozaicul moscheiei. Nu înţelegeam cum de aceşti oamenii sunt atât de diferiţi faţă de modul în care auzeam vorbindu-se despre ei”, a povestit tatăl Alexandrei.alexandra

În ultimii doi ani, Alexandra Marcu a cucerit patru dintre cei mai înalţi şapte vulcani ai lumii:  Uhuru din Kilimanjaro, Pico de Orizaba din Mexic, Kazbek din Georgia şi Damavand din Iran. Alexandra Marcu este nu numai o alpinistă de succes, dar şi o elevă cu performanţe. A fost olimpică naţională la limba franceză şi a participat la olimpiade la engleză şi geografie. Este elevă în clasa a zecea la cel mai bun liceu din Deva, Colegiul Naţional Decebal.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva