Alin Simota a fost achitat în dosarul de crimă organizată, după opt ani de la arestarea sa

3125

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au pronunţat, joi, sentinţa definitivă în dosarul în care Alin Simota, fostul patron al Clubului Jiul Petroşani şi în trecut unul dintre cei mai bogaţi oameni din Valea Jiului a fost acuzat de infracţiuni de crimă organizată.

După ce în 2018, la judecarea dosarului pe fond, la Tribunalul Hunedoara, Simota a fost condamnat la şase ani și opt luni de închisoare, instanţa superioară l-a achitat pentru acuzaţiile de şantaj, de constituire a unui grup infracţional organizat, de nedepunerea muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului, de deţinereere de muniţie fără drept, instigarea la lipsire de libertate, şantaj în formă continuată.

Au mai fost achitaţi Gheorghe Bota şi Mihăiţă Varodi pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat, Simina Mirela Pintican (fostă Litera, fostă Simota) pentru infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat, pentru complicitate la infracţiunea de şantaj în formă continuată, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de persoane în formă continuată, pentru complicitate la infracţiunea de cămătărie, fostul poliţist Zorin Avram pentru acuzaţiile de sprijinire a unui grup infracţional organizat, Voicu Florin Micluţa, pentru infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat, complicitate la cămătărie, Mihai Eminovici Ciobanu, pentru infracţiunea de aderare la un grup infracţional organizat.

În acelaşi dosar, magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au decis condamnarea lui Cătălin Penciuc, fost bodyguard al lui Simota, la trei ani de închisoare pentru şantaj, şi a lui Cristian Litera, şi el fost apropiat al lui Simota, la cinci ani şi nouă luni de închisoare. Sentinţa este definitivă.

În dosarul judecat pe fond, în august 2018, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat la şase ani şi opt luni de închisoare pe Alin Simota, trimis în judecată în 2013, împreună cu alte 13 persoane, în dosarul de crimă organizată.

Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 9 ani şi 10 luni închisoare, în acelaşi dosar. Iar Cătălin Penciuc, o altă fostă gardă de corp a afaceristului, a primit şapte ani de închisoare. Şi alţi inculpaţi au primit condamnări, dar sentinţa nu a fost definitivă, fiind contestată cu apel.
Milionarul înconjurat de interlopi

Potrivit rechizitoriului înaintat magistraţilor în anul 2013, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alin Simota a fost acuzat de iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, şantaj în formă continuată, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, instigare la vătămare corporală gravă, deţinere de muniţie fără drept.

În acelaşi dosar au fost anchetaţi mai mulţi interlopi, printre care foştii bodyguarzi ai afaceristului, Cristian Litera şi Cătălin Penciuc, dar şi un poliţist, Zorin Avram. Potrivit procurorilor, Alin Simota, Cristian Litera şi Cătălin Penciuc au constituit grupul infracţional specializat în infracţiuni de şantaj şi de violenţă în perioada 2006 – 2009.

La momentul constituirii grupării Alin Simota era un prosper om de afaceri din Valea Jiului, figura în Top 300 milionari al revistei Capital, fiind considerat cel mai bogat om din judeţul Hunedoara. Acesta administra direct sau prin persoane interpuse mai multe firme din Valea Jiului, şi era finanţator al clubului de fotbal Jiul Petroşani, se arată în rechizitoriu. S-a înconjurat însă de interlopi, cu condamnări penale, cunoscuţi pentru actele de violenţă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *