UPDATE Alexandra Marcu a ajuns în vârful celui mai înalt vulcan de pe glob!

124

Deveanca Alexandra Marcu şi tatăl său, Dan Marcu, au cucerit, duminică, cel mai înalt vulcan de pe planetă – Ojos del Salado (6.893 de metri), din Chile, după o ascensiune care a durat 12 ore

REUŞITĂ. Alexandra şi Dan Marcu au urcat vulcanul de aproape 7.000 de metri împreună cu membrii unei organizaţii din Chile care i-a contactat pe Facebook şi le-a propus o expediţie comună / FOTO: FACEBOOK

REUŞITĂ. Alexandra şi Dan Marcu au urcat vulcanul de aproape 7.000 de metri împreună cu membrii unei organizaţii din Chile care i-a contactat pe Facebook şi le-a propus o expediţie comună / FOTO: FACEBOOK

Deveanca Alexandra Marcu şi tatăl său, Dan Marcu, au cucerit, duminică, cel mai înalt vulcan de pe planetă – Ojos del Salado (6.893 de metri), din Chile, după o ascensiune care a durat 12 ore.

Alpiniştii şi-au anunţat recordul printr-o postare pe Facebook. „Am ajuns pe cel mai înalt vulcan al lumii! Mulţumesc România, mulţumesc tuturor celor care ne-aţi fost alături!”, a scris Alexandra.

Hunedoreanca în vârstă de 17 ani se află la cea de-a şasea expediţie dintre cele şapte înscrise în circuitul celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent şi vrea să devină a treia alpinistă de pe glob care parcurge integral celebrul circuit.

Alexandra şi Dan au atins vârful vulcanului după o ascensiune de 12 ore. Expediţia a fost obositoare, dar sunt sănătoşi şi bucuroşi pentru noul record”, a declarat unchiul Alexandrei, Dan Sabău.

Cei doi alpinişti vor reveni în ţară pe 6 februarie.

Printre cele mai dificile ascensiuni

Ascensiunea pe Ojos del Salado, situat la graniţa dintre Argentina şi Chile, este apreciată drept una dintre cele mai dificile din lume pentru că vârful se află în cea mai aridă zonă de pe glob, deşertul Atacama. Ojos del Salado cel mai înalt vulcan al lumii şi al doilea munte ca înălţime de pe continentele Americii, după Aconcagua. Piscul este escaladat în mod normal din decembrie până la sfârşitul lui martie şi face parte din circuitul „Volcanic Seven Summits”.

Alexandra Marcu este cunoscută pentru ascensiunile sale pe cei mai importanţi vulcani de pe Terra. Deveanca este cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe Pico de Orizaba (Mexic) şi cel mai tânăr român care a escaladat masivul Kazbek, din Georgia.

Vulcanul Ojos del Salado a fost urcat pentru prima dată pe 26 februarie 1937, de alpiniştii polonezi Justyn Wojsznis şi Jan Szczepanski, iar prima exploratoare din România care a cucerit vârful din inima Atacamei a fost Crina Coco Popescu, pe 28 decembrie 2008.

——————————————————————————————-

INEDIT. Ascensiuni motorizateojossalado1

Ojos del Salado a devenit popular şi pentru ascensiunile motorizate. Trei recorduri consecutive au fost stabilite pe vulcanul chilian de expediţii germane care au urcat până la 6.646 de metri, la bordul unor vehicule de teren. Pe 21 aprilie 2007, chilienii Gonzalo Bravo şi Eduardo Canales Moya au reuşit să atingă altitudinea de 6.688 de metri, iar recordul lor a fost certificat de Cartea Recordurilor. Recordul mondial de altitudine în ascensiunea cu motocicleta a fost stabilit pe 18 martie 2012, de Barton Churchill (SUA), Walter Colebatch (Marea Britanie) şi Lukas Matzinger (Austria), care au urcat până la 6.361 de metri.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.