ALERTĂ DE GRADUL ZERO. Hunedoara moare de bătrâneţe şi boală

În goana nebună după câştiguri electorale facile, politicienii hunedoreni, chiar şi în promisiunile lor prea rar onorate, omit – cu bună ştiinţă sau din ignoranţă – poate cel mai sensibil subiect legat de judeţul Hunedoara: sporul constant negativ al populaţiei şi procentul semnificativ de oameni în vârstă. Cele două elemente de impact negativ aupra viitorului judeţului ar trebui să fie prioritate zero pentru toţi cei care pot face ceva pentru a schimba această evoluţie periculoasă.

Pare uşor apocaliptică perspectiva din care privim noi lucrurile dar, după cum veţi observa, ea nu este altceva decât reflectarea unei situaţii deloc optimiste. Vom folosi în această scurtă analiză date publice ale Institutului Naţional de Statistică.

Ce lasă ciocoiul în urmă

În primul rând, să analizăm evoluţia populaţiei judeţului Hunedoara în ultimele trei sferturi de secol. Dacă, în anul 1948, judeţul Hunedoara înregistra, conform recensământului de atunci, aproape 307.000 de locuitori, în următorii 50 de ani aceasta a crescut constant: 381.902 în 1956, 474.602 în 1966, 514.436 în 1977, iar vârful acestei evoluţii pozitive a fost atins în 1992, când erau înregistraţi de recensământ 547.950 de hunedoreni.
Politica ciocoiască de la Bucureşti, „post-revoluţionară”, îndreptată spre distrugerea sistemului economic hunedorean, prin falimentarea combinatului siderurgic de la Hunedoara, a celui de la Călan şi mai ales prin gâtuirea până aproape de comă a mineritului de huilă din Valea Jiului au adus judeţul Hunedoara, în mai puţin de 20 de ani, cam la nivelul anilor 1956-1960, adică l-au trimis cu mai bine de jumătate de secol înapoi.
Aşa se face că, la recensământul din 2011, în judeţul Hunedoara mai erau 418.565 locuitori.

Ce ne-au „dăruit” politicienii

În anii „de graţie” ai democraţiei sălbatice de după 1990, prin „grija neţărmurită a conducătorilor” pe care noi ni i-am ales, municipiile şi oraşele hunedorene au înregistrat o scădere totală a populaţiei de aproape 100.000 de locuitori, iar comunele hunedorene au pierdut aproape 32.500 de locuitori – după ce mai pierduseră spre 40.000 de locuitori în ultimii 20 de ani de comunism.
La ultimul recensământ, împărţirea urban-rural a populaţiei judeţului Hunedoara era de 313.918 la 104.647, respectiv trei sferturi din populaţie la oraşe şi un sfert la ţară.
Numai că, în spatele cifrelor de până acum, mai stau şi altele, mult mai interesante şi cu greutate mai mare în analiza noastră.

Din ce în ce mai rari

Să vedem pe cine ne mai bazăm, din această populaţie scăzută.
Un calcul interesant pe datele statistice arată că putem da o altă măsură a structurii populaţiei judeţului Hunedoara scoţând din total hunedorenii care au până în 19 ani, respectiv de vârstă şcolară (relativ) obligatorie şi persoanele în vârstă.
Din datele folosite, rezultă că, în judeţul Hunedoara, sunt 82.147 copii şi neri până în 19 ani, pe de-a parte, iar pe de altă parte sunt 99.292 hunedoreni care au peste 60 de ani. Adică vreo 182.000 de persoane care ne lasă cu o marjă de populaţie teoretic viu activă de vreo 236.000 de hunedoreni.
Însă tot statisticile INS arată, în judeţul Hunedoara ar fi o populaţie ocupată cu lucrul în diverse domenii de aproximativ 176.000 de locuitori – dar trebuie punctat că avem aproape 30.000 de locuitori care au între 60 şi 65 de ani, parte din ei mai trudind să-şi împlinească pensia cuvenită.
Un alt reper interesant este şi acela că, potrivit datelor oficiale, peste 15.000 de hunedoreni ar fi peste graniţe, teoretic mare majoritate la muncă în ţările mai pline de osânză. Evident, numărul acestora este cu mult mai mare, cunoscând bine reticenţa oamenilor de a declara oficialilor că au rude la muncă în străinătate, nu toţi fiind chiar cu hârtiile în regulă.

Calamitate greu de ascuns în cifre

Rotunjind rezultatele, pentru uşurinţa analizei, judeţul Hunedoara s-ar baza acum pe vreo 140-150.000 de persoane active, în condiţiile în care venitul net pe salariat abia trecea de 1.300 de lei în judeţ, potrivit datelor INS, în anul 2013. În plus, vreo 6.000 de oameni, care mai lucrează în CEH, par să mai tragă în jos cifrele, aceştia fiind de ceva vreme în incertitudine privind menţinerea actualului loc de muncă.
Ne mai amintim, oare, de anii imediat următori lui 1989, când 50.000 de salariaţi avea numai Regia Huilei, 20.000 de salariaţi numai combinatul de la Hunedoara, 6.500 de salariaţi la Călan, 24.000 de salariaţi la cupru şi fier?…
Revenind, este, judecând şi din această perspectivă, Hunedoara un judeţ calamitat economic şi social? Sunt hunedorenii săraci?
Dacă privim unele cifre şi hărţi ale PIB-ului, dezvoltării şi sărăciei româneşti, ar trebui să ne simţim, în judeţul Hunedoara, bine ghiftuiţi şi mulţumiţi de viaţă.
Dacă luăm în calcul falimentul generalizat al economiei hunedorene şi lipsa alternativelor investiţionale şi de dezvoltare, precum şi perspectiva apropiată a distrugerii şi a ce a mai rămas în viaţă din economia hunedoreană (a se vedea cazul Complexului Energetic Hunedoara, de exemplu), ca să nu mai vorbim de momentele penibile în care hunedoreanul îşi consultă propriul buzunar, atunci realitatea este de un tuciuriu ce nu poate fi spălat de nicio propagandă politică.

Hunedoara tot pe minus

Nu putem încheia scurta noastră analiză, fără a oferi încă un set de date importante pentru înţelegerea lucrurilor.
Astfel, este de observat că rata mortalităţii în judeţul Hunedoara a evoluat, din 2012 la zi, de la vreo 11 decedaţi la o mie de locuitori, la 14. De asemenea, evoluţia sporului natural al populaţiei în judeţul Hunedoara, în ultimii ani, este pe minus agresiv: minus 2273 în 2011, minus 2483 în 2012, minus 2663 în 2013 şi minus 2630 în 2014.
La aceste minusuri în populaţie, să mai adăugăm şi „marea grijă” a conducătorilor faţă de sănătatea hunedorenilor: aproape 8 paturi de spital la o mie de locuitori şi nici măcar trei medici la o mie de locuitori ai judeţului Hunedoara.

În loc de concluzie

Am prezentat aceste date deoarece ele reflectă cumva mai bine decât vorbele frumos periate ale politicienilor sau generalităţile de genul „e bine” sau „e rău” care este realitatea hunedoreană. Politicienii ne îndoapă ca pe gâşte cu promisiuni privind locuri de muncă, primarii aruncă banii pe tot felul de modernizări fabuloase sau chiolhanuri strategice, dar nimeni nu scoate un cuvânt despre pericolul iminent pe care îl reprezintă scăderea populaţiei în judeţul Hunedoara, migraţia continuă a tinerilor – fie în afara judeţului, fie în străinătate -, dar şi, nu în ultimul rând, contracţia până dincolo de suportabil a corelaţiei muncă-salariu, care ţine hunedorenii între românii prost plătiţi.
Cu o populaţie îmbătrânită, în scădere, cu economia agonizând, poleit cu dispreţul sau nepăsarea politicienilor care par să nu se mai trezească din ignoranţă şi lăcomie, judeţul Hunedoara se află în faţa soluţie amar-ironice: „singura şansă e nicio scăpare”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier