Alegeri 26 mai 2019. HUNEDOARA, ORA 16: Euro-parlamentare – 32,11%, Referendum – 25,21%

Ora 17:16 – referendumul pentru justiţie trece pragul de 30 de procente necesar validării, cu 5,4 milioane de voturi. Tot atunci, pentru euro-parlamentare votaseră cam cu 1,2 milioane de persoane mai mult, votanţii ce se presupune că aparţin PSD-ALDE. (Diaspora nu a fost contorizată de Biroul Electoral Central – BEC.)

Hunedoara în ton cu ţara (nu cu Ardealul)

La prima vedere pare că toată lumea a câştigat. Şi cu siguranţă după acest scrutin a ieşit pe plus electoratul care a mers în număr mare la vot. O analiză mai temeinică vom putea face după validarea rezultatelor. Până atunci, iată câteva date şi impresii „la cald”. În judeţul Hunedoara sunt 386.057 persoane cu drept de vot pe liste, repartizate la 524 secţii de votare. Până la ora 18 au trecut pe la urne 147.851 (38,41 %) de hunedoreni, din care un număr de 116.982 (30,40 %) au pus ştampila şi pe buletinele referendumului. Primarul PSD Tiberiu Pasconi (Toteşti) a fost cel dintâi pe ramură în boicotarea chestionarelor pe justiţie. Astfel că în comuna pe care o păstoreşte doar un votant din patru a bifat şi referendumul.

Votul în prima parte a zilei

Până la ora 12 votaseră în judeţul Hunedoara pentru Parlamentul European un număr de 56.975 alegători (14,75 la sută), din care 5.731 au votat pe liste special, iar 50 au apelat la urna mobilă. La Referendum au votat 44.348 alegători (11,48 la sută, sub media pe ţară care era cu un punct procentual peste ceea ce se înregistrase în Hunedoara). Deva a înregistrat cele mai mari cifre privind prezenţa la urne în miezul zilei. La prânz era o prezenţă de peste 20 la sută – pentru euro-parlamentare şi de 18 la sută pentru Referendum. Municipiul Hunedoara avea cifre apropiate, sensibil mai mici. În oraşele cu primari PSD, procentul celor care au acceptat să ia şi buletinele de vot pentru referendum era de 12 – 15 la sută (mai puţini la Lupeni, mai mulţi la Orăştie). Primarul comunei Toteşeti, Tiberiu Pasconi (PSD), a reuşit cel mi bine să impună electoratului punctul de vedere al partidului său, astfel că la ora 13, în comună au pus ştampila pe tema justiţiei doar 9,34 la sută dintre votanţi, în timp ce la euro-parlamentare votaseră 35,33 la sută. În Şoimuş, comuna de reşedinţă a preşedintelui PSD Laurenţiu Nistor, referendumul înregistra 28,86 la sută.

Votul în partea a doua a zilei

După prânz, referendumul a început să piardă teren, iar la ora 16 se înregistra o diferenţă de peste şase puncte procentuale. (O mişcare oarecum atipică, având în vedere faptul că simpatizanţii PSD sunt, în general, matinali la vot.) Până la ora 16 au trecut pe la urne 123.530 de hunedoreni, din care un număr de 96.995 au pus ştampila şi pe buletinele referendumului. Cu toate acestea, referendumul era la patru puncte procentuale de pragul validării pe la ora 16:15. Şi contorul BEC se învârtea la fel de sprinten ca cel al băieţilor deştepţi din Energie. La ora 17:16 Referendumul a trecut pragul de 30 la sută, după contorul BEC care ţine evidenţa doar la nivel naţional (fără diaspora), iar în judeţul Hunedoara se înregistra un procent de  28,91 la sută. Comuna Toteşti a rămas cu cel mai mic procent de votanţi la Referendum.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Sens giratoriu nou la intrarea în Petroșani         Accident mortal pe centura Petroșaniului         MINTIA = CONTINUITATE. Despre soarta Termocentralei, varianta oficială a Ministerului Energiei         Biciclist mort într-un accident rutier         MUZICĂ POPULARĂ. „Românaşii” Liceului de Arte Deva au făcut senzaţie în Franţa         Lucrările de reabilitare a Casei de Casei de cultură din Hunedoara vor fi scoase la licitație publică         Campanie pentru prevenirea furturilor din locuințe         Mega-proiectul de infrastructură feroviară dn vestul țării. Cum s-a lucrat pe magistrala de mare viteză care va traversa Hunedoara         REZOLUŢIE. ALDE Hunedoara pledează pentru Tăriceanu, candidat unic al Coaliţiei la prezidenţiale         Povestea tristă Anei, singura locatară a blocului din munți         Recompensă pentru găsirea motocicletei furate         Tatra Mică – o destinație de vară accesibilă         Hunedoara a semnat la ADR Vest două contracte de 20 de milioane de euro pentru modernizarea orașului         Noua șosea de poveste din Ținutul Pădurenilor         Tragedie în Hunedoara         Operațiune DIICOT în Deva: „Arestare în direct”         Ecologizare cu liceenii voluntari în Parcul Dendrologic din Simeria         Un hunedorean, pe podium la Campionatele europene de Karate         Cum arată autostrada Lugoj – Deva, cu o lună înainte de deschidere         Sărbătoare la Mănăstirea Prislop