AFACERI LÂNGĂ MORMÂNTUL LUI ARSENIE BOCA. De ce nu a dispărut talciocul de la Mănăstirea Prislop

De cel puțin trei ani, talciocul învecinat Mănăstirii Prislop a devenit unul dintre cele mai contestate locuri. Nici rugămințile măicuțelor în care au solicitat mutarea târgului, nici propunerile de relocare a acestuia pe durata lucrărilor la drumul județean spre mănăstire nu i-au împiedicat pe comercianți să își desfășoare activitatea, pe marginea drumului spre mormântul lui Arsenie Boca. Chiar și reprezentanţii Episcopiei Devei şi Hunedoarei au susținut că au primit numeroase reclamaţii de la oameni nemulţumiţi de situaţia târgului cu barăci improvizate. Amenzile date de Poliție, Jandarmerie și Primăria Hațeg celor care făceau comerț ilegal s-au dovedit, deseori, inutile.

Sancțiunile au fost contestate în instanță, iar în majoritatea cazurilor magistrații au luat decizii în favoarea celor amendați. În ultimii doi ani, Primăria Hațeg a pierdut mai multe procese cu proprietarii sau chiriașii barăcilor cu suveniruri, amendați pentru presupuse ilegalități cu sume între 1.000 și 1.500 de lei și obligați să își demoleze construcțiile.

 

În cel puțin cinci procese, Judecătoria Hațeg a dispus transformarea amenzilor în avertismente și anularea deciziilor de demolare a barăcilor. „S-a constatat și faptul că toate aceste chioșcuri sunt amplasate în așa fel încât păstrează un aliniament față de șosea, sunt confecționate din același material (OSB) și au aceleași dimensiuni, păstrând astfel o anumită linie arhitectonică, necreând o imagine neplăcut privirii. În acest context, se va avea în vedere și faptul că Mănăstirea Prislop  este un loc de pelerinaj, unde vin mii de turiști, iar în jurul ei s-a dezvoltat o afacere înfloritoare, benefică din punct de vedere economic și orașului Hațeg. Activitatea de comercializare efectuată de micii întreprinzători duce la creșterea fluxului de turiști și implicit la creșterea si dezvoltarea economică a Țării Hațegului. Nu i se poate imputa petentei indisciplina turiștilor care opresc mașinile pe carosabil, pentru a cumpăra  flori și suveniruri, și nu în afara lui, atâta timp cât tonetele sunt amplasate la o distanță apreciabilă față de drum și nu încurcă circulația”, arăta Judecătoria Hațeg.

Au acuzat mănăstirea că „pune bețe în roate” comercianților

De asemenea, instanța indica faptul că demolarea barăcilor neautorizate de primărie ar afecta imaginea mănăstirii.  „În altă ordine de idei, a începe demolarea acestor construcții ar crea un impact negativ asupra activității turistice din zonă și ar induce în rândul populației ideea că Prislop pune <<bețe în roate>> micilor întreprinzători, care prin activitatea lor nu au produs niciun prejudiciu, ci dimpotrivă au concurat la dezvoltarea turismului în zonă, cu tot ce implică acesta. În același timp, micii întreprinzători prin activitatea depusă, și-au asigurat subzistența atât a lor cât și a familiilor lor, această activitate fiind una cu caracter temporar și nu definitiv, ca și construcția”, informa Judecătoria Hațeg. Sancțiunile aplicate au fost considerate „prea mari în raport cu contravenția săvârșită și au fost înlocuite cu avertisment, considerând că și în acest fel sancțiunile aplicate își vor atinge scopul coercitiv”, completa instanța, în mai multe decizii.

Unele dintre sentințe au fost contestate la Tribunalul Hunedoara, iar magistrații au dat soluții contrare celor din prima instanță. „Aplicarea sancțiunii avertisment este inadmisibilă  față de prevederile art.26 al.6 din Legea nr. 50/1991, potrivit cărora în condițiile prezentei legi nu se aplică sancțiunea  avertisment. Așa fiind, cu totul nelegal prima instanță a dispus înlocuirea sancțiunii amenzii în cuantum  de 1200 lei, cu sancțiunea  avertisment, soluție pe care nici petenta nu a solicitat-o în tot cursul procesului.  În consecință, apelul declarat de intimată (Primăria Hațeg) va fi admis, iar sentința schimbată în sensul respingerii plângerii petentei, ca neîntemeiată”, informa Tribunalul Hunedoara, într-una din spețe.

În perioada verii, zeci de mii de pelerini ajung săptămânal la mănăstirea unde a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi