Afaceri dubioase la Universitatea Petroşani. Cum a acordat Dacian Ciodaru lucrări de milioane unor brutării, magazine sau firme de consultanţă

Compartimentul Administrativ al Universităţii Petroşani, condus de şeful TSD Hunedoara, preferă încredinţările directe ca mod de acordare a lucrărilor de reparaţii, renovare şi reabilitare a căminelor studenţeşti

 

doua atribuiri-zi brutarie PetrilaLucrări peste lucrări atribuite prin încredinţare directă unor firme care, cel puţin aparent, nu au nimic în comun cu lucrările ce trebuie efectuate. Se întâmplă la Universitatea Petroşani, mai exact la Compartimentul administrativ al instituţiei de învăţământ superior condus de Dacian Ciodaru, preşedintele TSD Hunedoara.

2,7 milioane de lei în doar patru luni

Este vorba despre reabilitări de cămine, izolaţii, amenajări interioare, lucrări pentru care în doar patru luni s-au plătit peste 2,7 milioane de lei. Paradoxal sau chiar suspect, în luna decembrie a anului trecut, până în ajun de Crăciun s-au atribuit şi câte două contracte aceleiaşi firme şi câte trei aceluiaşi om de faceri care deţinea mai multe firme. Nu a avut nici cea mai mică importanţă că două firme din Petrila nu aveau mai nimic în comun cu lucrările – o brutărie-cofetărie-patiserie şi un magazin de cartier. În cele din urmă, ca totul să fie sau măcar să pară legal, oamenii de afaceri în cauză au mai înfiinţat două societăţi, cu obiect de activitate corespunzător de data asta, şi au intrat imediat în hora contractelor atribuite de UPET. În total, vorbim despre cel puţin 14 contracte date prin atribuire directă şi asta din toamna lui 2014 şi până prin martie 2015. Sursele noastre arată că s-au încheiat şi câte două contracte pe zi pentru repararea căminelor, atelierelor, sălii de sport sau pentru lucrările de ignifugare. Totul s-a făcut prin achiziţie directă, pe sume ce se încadrează în lege, dar cu o periodicitate atât de mare încât a ridicat semne de întrebare. Din septembrie până la sfârşitul lui decembrie, s-a adunat o sumă care adunată depăşeşte circa 2,7 milioane de lei, aşa încât “efortul” a meritat cu vârf şi îndesat. Şi mai ciudat, lucrările au fost atribuite către SC SENZITIV SRL Petrila, care are ca obiect de activitate “comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, conform mfinante.ro, sau SC FLORIDAN PANICOM RSL Petrila, cu obiect de activitate ”fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie”, aşa cum este specificat tot pe site-ul Ministerului de Finanţe. Cei doi afacerişti sunt Constantin Ramaşcanu, fostul viceprimar al Petrilei, şi Florin Stoica, fost jucător la Jiul Petroşani şi Poli Timişoara.

Lucrări “de patiserie cu mortar” pe încredinţare directă

Ce lucrări a făcut magazinul SENZITIV? De exemplu: Ignifugare corp clădiri D şi B, reabilitare sală sport, conform notificărilor de atribuire directă a UP.

Brutăria FLORIDAN PANICOM a fost şi ea policalificată şi a primit lucrări de genul: reparaţii curente la corp C, reabilitare Cămin studenţesc nr. 4, reabilitare Cămin studenţesc 5, apoi reabilitare bază sportivă.

În data de 27 noiembrie 2014, ca totul să capete aspect de legalitate, s-au născut alte două firme – SC FLORIDAN STAR CONSTRUCT SRL Petrila şi SC GIGANT STAR CONSTRUCT SRL Petrila, amândouă cu acelaşi obiect de activitate: ”lucrări de învelitori, şarpante şi terase la construcţii”. Şi, la fix două săptămâni de la înfiinţare, celor două firme li se atribuie direct, în aceiaşi zi, respectiv 11 decembrie 2014, alte trei contracte. FLORIDAN STAR CONSTRUCT ia două lucrări – reparaţii instalaţii electrice la trei cămine, 1-2-3, şi reparaţii instalaţii sanitare tot la căminele respective. Valoarea totală – 140.000 lei. GIGANT STAR prinde o singură lucrare, însă valoroasă, mai precis reparaţii curente amenajări interioare la aceleaşi trei cămine, în valoare de 160.000 lei.

 

Vine Crăciunul. Hai să cheltuim banii!

 

Şi cum anul 2014 se apropia de sfârşit, iar bani la Universitatea Petroşani mai erau, compartimentul condus de Dacian Ciodaru a muncit pe brânci să aloce până la ultimul leu, probabil. Astfel, s-au mai făcut două atribuiri directe de lucrări către “prietenii” de la SC FLORIDAN PANICOM Petrila, ”Reabilitare cămin studenţesc nr. 4” sau, mai precis, conform codului specificat pe notificarea de atribuire ”Lucrări de izolare termică”, proiect în valoare de 276.653 lei. Asta deşi era în toiul iernii, adică prin data de 16 decembrie 2014, când orice constructor spune că nu se poate lucra. A doua lucrare s-a atribuit cu două zile de Crăciun – ”reparaţii curente corp C” – ”Lucrări de reparaţii generale şi renovare”, în valoare de 119.350 lei. Iar ca cercul banilor publici să se închidă frumos şi o firmă din Tg. Jiu, SC EFICIENT LIDER SRL, cu obiect de activitate ”consultanţă pentru afaceri şi management”, s-a apucat de reparaţii, după ce a prins două lucrări, respectiv ”reparaţii curente corp A” şi ”reparaţii curente instalaţii electrice la căminele nr. 2 şi 5”, cu o valoare 148.380 lei. De asemenea, SC MIRUNA TRANS SRL Haţeg, care face ”transporturi rutiere de mărfuri”, a prins şi ea o lucrare de ”ignifugare corp A”.

A mai fost în atenţia oamenilor legii

În data de 26 iunie 2012, poliţia şi mascaţii au descins la Universitatea din Petroşani, apoi acasă la directorul general administrativ Dacian Ciodaru. Anchetatorii au ridicat documente în vederea cercetării, într-un dosar penal ce viza posibile infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice de care era suspectat Dacian Ciodaru. Despre acel dosar nu s-a mai auzit, însă, nimic.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare