18.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Afacerea certificatelor de CO2 de la Compelxul Energetic Hunedoara

*Fostele echipe manageriale de la CEH au vândut certificatele de CO2. Acum, Complexul are nevoie de ajutor de la Guvern!

Guvernul se pregăteşte să aloce 100 de milioane de lei pentru Complexul Energetic Hunedoara pentru certificatele de dioxid de carbon. În acelaşi timp, în anii precedenţi, compania energetică a vândut, fîrî să se gânească la ziua de mâine, ceritificate de 25 de milioane de euro!

cehÎmprumutul va fi acordat de Ministerul Finanţelor Publice, cu titlu de ajutor de stat, din veniturile din privatizare, pe o perioadă de şase luni pentru CEH pentru achiziţionarea certificatelor de CO2. Ajutorul financiar are girul Consiliului Concurenţei şi a fost notificat Comisiei Europene. Pe lângă achiziionarea de certficate de emisii de gaze cu efect de seră, absolut obligatorii, vor fi acoperite şi alte cheltuieli minime de susţinere a activităţilor pentru şase luni. În schimb, însă, conducerea companiei va trebui să prezinte un plan de restructurare care să-i asigure viabilitate pe termen lung.

Au vândut certficatele!

De precizat că achiziţia de certificate de emisie de carbon nu este negociabilă. Dacă până la 30 aprilie conducerea nu va reuși achiziționarea și predarea lor către Uniunea Europeană, statul român va fi pus în situația plății unei amenzi de 100 de euro pe certificat. Pentru termocentrala de la Mintia sunt necesare 455.000 de certificate, iar pentru termocentrala de la Paroșeni sunt necesare 780.000 de certificate, adică un total de 1.235.000 certificate. Suma totală care va trebui suportată de statul român în acest caz se va ridica la 123.500.000 euro. Deputatul PNL Bogdan Ţîmpău atrage atenţia, însă, că ne găsim în faţa unei situaţii absurde, în condiţiile în care CEH – sub conducerea fostelor echipe manageriale – a vândut ani în şir certificatele de care a beneficiat. „Absurdul acestei situații este dat de faptul că ani la rând societățile componente ale Complexului au vândut certificate aflate în proprietatea lor, în valoare de 25 milioane euro”, spune Ţîmpău.

CEH se află într-o situaţie extrem de precară. Conform datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, la finele lui 2014, CEH avea datorii totale de peste 62 milioane de euro la bugetul de stat, şomaj, pensii şi sănătate. Acestea sunt roadele controlului politic şi promovării unor personaje care nu au avut de a face cu sectorul energetic. În afară de cele 62 de milioane de euro, companie aflată sub administrare specială, se mai adaugă alte câteva milioane datorii către furnizorii de servicii şi echipamente.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/