Adriean Videanu, cel mai bogat patron din Hunedoara, a fost reţinut de DNA

95

Acesta, fost deputat şi ministru în mai multe rânduri, prin Titan Mar Bucureşti, deţine societatea MARMOSIM din Simeria

Imediat după plecarea de la DNA a Elenei Udrea, locul ei pe scaunul de interogatoriu a fost luat de către Adriean Videanu, fost ministru al industriilor şi ex-primar general al Capitalei. Spre deosebire de fosta lui clegă de guvern, căreia procurorii i-au interzis doar să nu părăsească Bucureştiul, Videanu a rămas să doarmă noaptea trecută în arest.

ok videanu

Marmură pe mormântul de politician al lui Videanu

Adriean Videanu era cercetat în acelaşi dosar cu fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, fostul ministru fiind acuzat pentru complicitate la abuz în serviciu. În concret, ce a comis cel mai bogat patron din Hunedoara. Pe 25 februarie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, a ridicat, în mod abuziv, sechestrul aplicat asupra unui număr de 80 acţiuni deţinute de Videanu la SC Titan Mar SA, care valorau 277.000 lei. Sechestrul asupra acţiunilor a fost pus întrun dosar în care Videanu este cercetat de DIICOT, alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale. Cu valoarea acţiunilor sechestrate, statul urmărea recuperarea pagubei.
Prin ridicarea măsurii asiguratorii însă, Bica l-a ajutat pe Videanu să pună la adăpost acţiunile proaspăt scăpate de sechestru. Cum a procedat. Videanu este şi proprietarul MARMOSIM Simeria. Nimeni alta decât firma care a cumpăra acţiunile libere de sechestru. Cu alte cuvinte, Videanu şi-a vândut acţiunile tot lui. Astfel a obţinut foloase necuvenite, în valoare de 277.000 de lei, prin înstrăinarea lor.

Lege ticăloasă şi privatizare cu scandal

Societatea comerciala Marmosim Simeria a fost privatizată în anul 1998, când pachetul majoritar de acţiuni a fost adjudecat de SC Titan Mar Bucureşti, care a devenit astfel acţionar principal, deţinând 60% din acţiuni. Acţionarul principal, Titan Mar Bucureşti, este o societate comercială având ca obiect de activitate tăierea şi fasonarea pietrei, fabricarea produselor abrazive, precum şi comercializarea acestor produse. Societatea Titan Mar Bucureşti, principalul acţionar, are ca preşedinte al consiliului de administraţie pe Adriean Videanu, unul dintre proprietarii societăţii, la acea vreme deputat PD. Pentru această inginerie, Videanu a profitat de o lege ticăloasă, care, practic a făcut cadou marmura ţării deputatului. Legea minelor stipulează în art. 46 că orice societate, indiferent de capital, aflată în activitate la data publicării legii, îşi continuă activitatea şi dobândeşte în administrare zăcământul, prin concesionare directă, fără concurs de ofertă. Zăcămintele de marmură ale României au fost făcute cadou lui Videanu de către Guvernul Năstase, în ultimile zile de viaţă.
Dosarul în care a fost reţinut aseară, nu este singurul pe cae Videanu îl are la DNA. El este „titular” şi în dosarul „Microsoft”. Fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, arestat în acest dosar, a declarat: „Personal, dar raportat la derularea acţiunilor electorale şi complexitatea lor, am executat mereu indicaţiile care mi-au fost transmise de la partid, PDL, iar următoarele persoane îmi comunicau destinaţiile utilizării banilor: Emil Boc, prim-ministru, Vasile Blaga, ministru şi seful campaniei electorale, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Roberta Anastase, dar şi Alin Albu, trezorierul şi administratorul PDL, împreună cu staff-ul său”

De asemenea, Adriean Videanu este urmarit penal în dosarul “Gaze ieftine pentru Nicolae”. Adrian Videanu si Varujan Vosganian, în calitatea lor de foşti miniştri ai Economiei, sunt acuzaţi pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma “Interagro” controlată de Ioan Niculae, oferind gaze naturale la preţuri mici. În urmă cu un an, procurorii DIICOT au dispus în acest dosar schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor de la „complot” şi „subminarea economiei naţionale” în „abuz în serviciu” şi „constituire de grup infractţonal organizat”, conform prevederilor noului Cod Penal.

Oamenii habar nu aveau
La mai puţin de o oră de la reţinerea lui Videanu, o echipă de reporteri de la “ZHD” s-a deplasat la firma Marmosim. Se lăsase întunericul. Oamenii, puţini la număr la acea oră, nici nu aveau habar de ce păţise patronul lor. Doar unii dintre ei s-au arătat îngrijoraţi că-şi vor pierde locurile de muncă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.