Administrația Sarmizegetusa Regia: Pagubele de pe drumul spre cetatea dacică puteau fi mult mai mari

În urma evenimentelor meteorologice severe și a alunecărilor de teren, din zona Sarmizegetusa Regia, au apărut în presă, în mediul virtual și pe rețelele de socializare, alături de opinii documentate temeinic, diferite comentarii și păreri care nu au niciun suport real și care au inflamat nejustificat spiritele unor persoane nedocumentate sau răuvoitoare. Fără a comenta intențiile celor care își expun părerile, uneori într-un limbaj trivial, amenințător și jignitor, facem următoarele precizări :
1. Alunecările de teren, care au afectat drumul județean 705 A, NU s-au produs în proximitatea arealului în care au fost efectuate tăieri de arbori în această iarnă. Reamintim că aceste tăieri, care au fost hotărâte și planificate, de către specialiști, cu un an înainte, au beneficiat de toate avizele, autorizațiile și aprobările cerute de lege, fiind monitorizate silvic, arheologic și administrativ pe toată durata lor. De altfel, toți specialiștii, aflați la fața locului, în urma evenimentelor recente, au exclus orice legătură între tăierile respective și alunecările de teren care au afectat o pădure tânără de aproximativ 50 de ani, de pe versantul Fețele Albe, versant opus Dealului Grădiștei.
2. Alunecarea de teren din zona sitului, în Incinta Sacră, s-a produs la limita terasei a X-a, pe locul în care în anii 80 a fost construit un zid de sprijin, din beton, o intervenție mai puțin fericită, la acea vreme. Acel zid a fost acoperit cu pământ, în anul 2004, fără a se asigura o stabilitate optimă a materialului depus. Din acea cantitate de pământ, adusă din altă parte și nicidecum din solul antic al sitului, s-a desprins o porțiune de aproximativ 20 de metri, fără să fi fost afectat vreun monument.
3. Cantitățile de apă căzute în perioada respectivă au fost impresionante. Timp de 9 zile a plouat abundent, în fiecare zi înregistrându-se între 50 și 100 de litri pe metru pătrat, în intervale diferite, asta în condițiile unui bazin hidrografic împânzit cu torenți și izvoare naturale. Putem afirma că la această cantitate de apă căzută, pagubele produse puteau fi mult mai mari.

Amintim, pe această cale că suntem deschiși oricărui dialog, cu condiția decenței limbajului și că vom răspunde oricăror întrebări punctuale și pertinente, altora decât cele care conțin vulgarități sau elucubraționisme. Credem, în continuare, că numai un dialog sincer, onest și documentat poate lămuri orice situație.

Administrația Sarmizegetusa Regia

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu