Administrația Sarmizegetusa Regia: Pagubele de pe drumul spre cetatea dacică puteau fi mult mai mari

În urma evenimentelor meteorologice severe și a alunecărilor de teren, din zona Sarmizegetusa Regia, au apărut în presă, în mediul virtual și pe rețelele de socializare, alături de opinii documentate temeinic, diferite comentarii și păreri care nu au niciun suport real și care au inflamat nejustificat spiritele unor persoane nedocumentate sau răuvoitoare. Fără a comenta intențiile celor care își expun părerile, uneori într-un limbaj trivial, amenințător și jignitor, facem următoarele precizări :
1. Alunecările de teren, care au afectat drumul județean 705 A, NU s-au produs în proximitatea arealului în care au fost efectuate tăieri de arbori în această iarnă. Reamintim că aceste tăieri, care au fost hotărâte și planificate, de către specialiști, cu un an înainte, au beneficiat de toate avizele, autorizațiile și aprobările cerute de lege, fiind monitorizate silvic, arheologic și administrativ pe toată durata lor. De altfel, toți specialiștii, aflați la fața locului, în urma evenimentelor recente, au exclus orice legătură între tăierile respective și alunecările de teren care au afectat o pădure tânără de aproximativ 50 de ani, de pe versantul Fețele Albe, versant opus Dealului Grădiștei.
2. Alunecarea de teren din zona sitului, în Incinta Sacră, s-a produs la limita terasei a X-a, pe locul în care în anii 80 a fost construit un zid de sprijin, din beton, o intervenție mai puțin fericită, la acea vreme. Acel zid a fost acoperit cu pământ, în anul 2004, fără a se asigura o stabilitate optimă a materialului depus. Din acea cantitate de pământ, adusă din altă parte și nicidecum din solul antic al sitului, s-a desprins o porțiune de aproximativ 20 de metri, fără să fi fost afectat vreun monument.
3. Cantitățile de apă căzute în perioada respectivă au fost impresionante. Timp de 9 zile a plouat abundent, în fiecare zi înregistrându-se între 50 și 100 de litri pe metru pătrat, în intervale diferite, asta în condițiile unui bazin hidrografic împânzit cu torenți și izvoare naturale. Putem afirma că la această cantitate de apă căzută, pagubele produse puteau fi mult mai mari.

Amintim, pe această cale că suntem deschiși oricărui dialog, cu condiția decenței limbajului și că vom răspunde oricăror întrebări punctuale și pertinente, altora decât cele care conțin vulgarități sau elucubraționisme. Credem, în continuare, că numai un dialog sincer, onest și documentat poate lămuri orice situație.

Administrația Sarmizegetusa Regia

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bradul de Crăciun la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna         Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval