Acuzaţi pe nedrept. Deva Gold forează legal pe Dealul Coziei

Societatea minieră deţine toate avizele necesare pentru a efectua prospecţiuni

Nested Sequence 03.Still002

În urmă cu două zile, pe reţelele de scocializare au fost publicate mai multe fotografii cu lucrările de forare care se executau în apropiere de releu, pe Dealul Piatra Coziei.

Nicolae Stanca: „Avem toate actele necesare”

Pentru că, susţineau cei care au postat fotografiile, lucrările ar putea fi ilegale, au fost alertate toate autorităţile implicate. Potrivit reprezentanţilor firmei beneficiare a proiectului, Deva Gold, aceste lucrări au respectat în totalitate legislaţia în vigoare, existând toate avizele necesare efectuării unor astfel de lucrări.

Nested Sequence 03.Still001

„Mă bucur că acest grup se interesează de cetățenii acestui oraș, dar consider că, în loc să dezinformeze opinia publică, mai bine se informau direct de la noi. Avem toate actele necesare. Avem autorizație de construcție, aviz de la mediu, acordul cetățenilor și s-au făcut și  plățile. Acest Grup «Civitas» să se gândească la faptul că două treimi din oraș a fost construit pe fosta mină, Exploatarea Minieră Deva, unde au lucrat peste 3.000 de oameni.  Agenția Națională, scoțând perimetru de exploatare Deva- Muncelu Mic la licitație, am dorit să particip, cu gândul că, poate, natura a mai lăsat un frate mai mic sau mai mare la corpul unde a fost sistată activitatea. Vreau să dezvoltăma acest potențial și să creez locuri de muncă. Lucrările de aici nu vor mai continua, a fost ultimul foraj, pentru etapa actuală. Am vrut să vedem dacă mai există vreun zăcământ de cupru, deoarece Mina Deva a avut un zăcământ de cupru, singurul care, înainte de ’89, a fost pe profit”, a declarat Nicolae Stanca, director Deva Gold.

Firma subcontractată are aviz de mediu în judeţul Caraş-Severin

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara confirmă existenţa avizelor necesare. Singura problemă este de ordin legislativ. Pentru că, dacă firma care execută lucrările, are obţinut aviz de mediu pentru efectuarea de lucrări de forare în alt judeţ, nu trebuie să depună cerere pentru obţinerea unui aviz dacă doresc să activeze şi în alte judeţe. Cum este şi în acest caz. De aceea firma care efectuează lucrările nu apare în evidenţele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara spun că titularul acestei lucări a obținut aviz, însă reprezentanții firmei care execută lucrările nu au trecut pe aici.

„Pentru titularul licenței de explorare există o formă simplificată de aviz, însă lucrările de explorare nu le face titularul, ci le subcontractează unei firme specializate. Firma care efectuează lucrări aici, nu apare în evidențele noastre, ca deținând un act de reglementare. Situația legislativă este destul de confuză în ceea ce privește unele avize de mediu. Este posibil, totuși, ca această firmă să dețină un act de reglementare obținut în alt județ. Acest lucru se poate face fără a fi nevoie să înștiințeze agenția, deoarece nu pot fi obligați să anunțe și nici sancționați”, a declarat Georgeta Barabaș, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara.

Exact acest lucru s-a întâmplat şi în cazul firmei subcontractate de către Deva Gold pentru a efectua lucrările de forare în zona releului din municipiul Deva. Potrivit documentelor puse la dispoziţia reporterilor Hunedoara TV, firma care efectuează lucrările are autorizaţia de mediu obţinută în judeţul Caraş-Severin. (Raluca Cetean)

 

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
5 Răspunsuri la “Acuzaţi pe nedrept. Deva Gold forează legal pe Dealul Coziei

 1. nu un Deva

  Asa cum firma americana de gaze de sis Chevron se retrage din Romania cu coada intre picioare tot asa canadienii de la Eldorado Gold trebuie sa plece acasa.Iar Deva Gold si Nicolae Stanca sa fie inchise.Rugam activistii care au scris pe cetatea Deva acum 1 an si ceva impotriva cianurii in Deva , sa ia atitudine din nou in Deva.

  Răspuns
 2. din hunedoara

  Nu vrem Deva sa fie cel mai poluat din tara si din lume.Nu vrem sa devina DEVA un nou Copsa Mica.mai bine fara cianuri in Deva si in tara noastra.sa luam masuri acum cand se mai poate impotriva oamenilor gen Nicolae Stanca.

  Răspuns
 3. ghita

  Acest tovaras Stanca Nicolae si Deva Gold trebuie opriti din goana lor dupa aur si cupru.El a. Devenit pericolul nr.1 al Oras.Deva si al judet Hunedoara.Nu trebuie sa uitam ca in spatele acestui neom Nicolae Stanca si a firmei Deva Gold stau canadienii .aceasi gasca ca la Rosia Montana si Certej .afara cu ei.

  Răspuns
 4. Ioji Fodeș

  Oare cine era șef la mina Deva când au fost dați oamenii ăia afară? Nu cumva tot dl. Stanca?

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”