Actul care a dezamorsat conflictul: Contract ferm pentru huila de la minele neviabile pentru 220.000 de tone

După zeci de ore în care au protestat blocaţi în subteran, minerii de la cele trei mine neviabile din Valea Jiului au obţinut ceea ce au cerut: un contract ferm, care să le garanteze că huila extrasă de ei va fi preluată de Complexul Energetic Hunedoara şi un preţ corect. Pentru semnarea contractului a fost, însă, nevoie de zeci de ore de protest, de mineri aproape leşinaţi în subteran de stres, oboseală sau boală, precum şi de un director demis.

 

mineri2Au o garanţie Minerii care au protestat aproape 30 de ore blocaţi în subteran ştiu acum că huila extrasă de ei va fi preluată de CEH la un preţ cât mai aproape de preţul real de producţie. Oamenii au fost de acord să încheie conflictul de muncă după ce le-a fost prezentat contractul încheiat de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului cu Complexul Energetic Hunedoara, catalogat drept „sustenabil” de liderul Sindicatului Huila, Laszlo Domokos. Acesta a precizat, însă, că este păcat că a trebuit să se ajungă la un astfel de protest pentru ca factorii decizionali să conştientizeze problemele cu care se confruntă minerii de la cele trei exploatări neviabile. ”Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cărbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cărbune. Pentru această lună preţul este de 57 lei/Gcal, urmând ca preţurile pe luna viitoare să fie stabilite în baza unui algoritm, prevăzut în acest contract. Părerea mea este că e un lucru bun şi asigură o continuitate a activităţii de extracţie până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokos.  Practic, în acel algoritm de stabilire a preţului se ia în calcul atât preţul de referinţă al cărbunelui de pe piaţa europeană, dar şi eventualele costuri de transport din port la termocentralele beneficiare. De asemenea, noul director general al SNIMVJ, Aurel Anghel, a afirmat că preţul oferit pentru cărbunele ce va fi produs de minele aflate în programul de închidere va asigura necesarul pentru fondul de salarii al minerilor şi pentru funcţionarea, în continuare, a exploatărilor.  ”Este un contract corect pentru Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Este un preţ bun, care ne va asigura funcţionarea până la sfârşitul anului. (…) Eu sper să avem o mai bună comunicare cu Complexul Energetic şi drept dovadă, din această seară vom livra primele 1.000 de tone spre termocentralele Paroşeni şi Mintia”, a spus Aurel Anghel.

Filmul unui protest

Reamintim că joi dimineaţă minerii de la schimbul I al Minei Paroşeni au anunţat că se autoblochează în subteran, nemulţumiţi de faptul că huila lor nu este cumpărată de nimeni. Lor li s-au alăturat ortacii de la celelalte schimburi, dar şi cei de la minele Petrila şi Uricani, precum şi personalul TESA. Aproximativ 1300 de oameni au vrut să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă minele incluse în Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA. O delegaţie a Ministerului Economiei, formată din secretarul de stat Bogdan Nicolae Badea şi directorul Direcţiei Generale Resurse Minerale, Sorin Găman, s-a deplasat, în cursul nopţii de 18 spre 19 iulie, la Petroşani pentru dezamorsarea situaţiei, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Iar vineri dimineaţa  a fost adresată invitaţia către conducerea CEH de a participa la negocierea contractului de livrare, împreună cu conducerea Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIMVJ).

Preluaţi de Ministerul Energiei

Reprezentanţii CEH nu au vrut să vină în Valea Jiului şi, în consecinţă, s-a luat legătura cu prefectul Sorin Vasilescu, convenindu-se cu acesta ca medierea între reprezentanţii celor două companii implicate să aibă loc la Deva. După mai multe ore de discuţii, situaţia era tot în impas, iar directorului SNIMVJ; Petre Drăgoescu, i s-a cerut să îşi dea demisia. În locul lui a fost numit imediat chiar directorul Minei Paroşeni – de unde a izbucnit conflictul – Aurel Anghel.. „Având în vedere problemele apărute în relaţia economică dintre Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi Complexul Energetic Hunedoara, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Hunedoara au avut loc discuţii privind identificarea unei soluţii care să deblocheze situaţia creată. Astfel, conducerile celor doi agenţi economici au stabilit de comun acord încheierea unui contract cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, document în care se va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, Complexul Energetic Hunedoara, şi de evoluţia pieţei de energie electrică”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara. De precizat că, la ultima comandă, CEH a oferit doar 43 de lei/ GCal, un preţ mult mai mic decât cel convenit cu Comisia Europeană, de 65 de lei/ GCal, şi net inferior costurilor reale de producţie, care la Mina Paroşeni, de exemplu, pe primele  luni ale acestui an au fost de 72 de lei/ GCal. De asemenea, la negocieri s-a convenit ca şi minele neviabile să fie preluate – la fel ca şi cele 4 viabile – de la Ministerul Economiei la Ministerul Energiei, propunerea urmând să fie aprobată miercuri, în şedinţă de Guvern.

Situaţia în care au ajuns cele teri mine incluse în CEH este provocată, în mare parte, de importurile masive de huilă din ultimii doi ani, făcute de CEH. Cu silozurile pline de cărbune de pe piaţa externă, Termocentralele Mintia şi Paroşeni nu mai au nevoie de huilă autohtonă, mai ales că şi cererea de energie termo este mică în această perioadă în care energia hidro este îndestulătoare şi mult mai ieftină.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit         Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică