ACȚIUNI PREVENTIVE. Aproape 100 de arbori care pun în pericol vestigiile din Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi

Fagii bătrâni şi bolnavi care riscă să se prăbuşească şi să distrugă vestigiile din Sarmizegetusa Regia vor fi extraşi în perioada următoare.

Ca urmare a pericolului pe care îl reprezintă pentru integritatea monumentelor, în urma unei întâlniri a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a luat măsura extragerii lor din sit. Silvicultorii au marcat 95 de copaci din situl UNESCO, în special din preajma turnului pentagonal şi ale zidurilor aşezării dacice, care vor fi tăiaţi, a declarat Vladimir Brilinski, administratorul sitului. Acţiunile de extragere sunt dificile, însă necesare, a explicat acesta, întrucât arborii seculari pun în pericol integritatea monumentelor.

În primăvara anului trecut, în urma unei furtuni mai mulţi arbori s-au prăbuşit şi au distrus o parte a de pe terasa a treia a incintei aşezării antice. Prăbuşirile fagilor bătrâni, unii de peste 200 de ani, dar şi alunecările de teren, au fost frecvente în ultimii ani în zonă, mai ales în urma furtunilor.

Un astfel de fenomen, pe lângă distrugerile pe care le-a cauzat, a scos la iveală o adevărată comoară.

În 2013, o furtună a rupt mai mulţi fagi bătrâni din Sarmizegetusa Regia, iar sub rădăcinile unuia dintre ei a fost descoperită o matriţă antică de bijuterii, unică în lume.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani