ACȚIUNI PREVENTIVE. Aproape 100 de arbori care pun în pericol vestigiile din Sarmizegetusa Regia vor fi tăiaţi

Fagii bătrâni şi bolnavi care riscă să se prăbuşească şi să distrugă vestigiile din Sarmizegetusa Regia vor fi extraşi în perioada următoare.

Ca urmare a pericolului pe care îl reprezintă pentru integritatea monumentelor, în urma unei întâlniri a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, s-a luat măsura extragerii lor din sit. Silvicultorii au marcat 95 de copaci din situl UNESCO, în special din preajma turnului pentagonal şi ale zidurilor aşezării dacice, care vor fi tăiaţi, a declarat Vladimir Brilinski, administratorul sitului. Acţiunile de extragere sunt dificile, însă necesare, a explicat acesta, întrucât arborii seculari pun în pericol integritatea monumentelor.

În primăvara anului trecut, în urma unei furtuni mai mulţi arbori s-au prăbuşit şi au distrus o parte a de pe terasa a treia a incintei aşezării antice. Prăbuşirile fagilor bătrâni, unii de peste 200 de ani, dar şi alunecările de teren, au fost frecvente în ultimii ani în zonă, mai ales în urma furtunilor.

Un astfel de fenomen, pe lângă distrugerile pe care le-a cauzat, a scos la iveală o adevărată comoară.

În 2013, o furtună a rupt mai mulţi fagi bătrâni din Sarmizegetusa Regia, iar sub rădăcinile unuia dintre ei a fost descoperită o matriţă antică de bijuterii, unică în lume.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie