Abuzurile continuă în ţara comandantului Mocanu

Impresii de mafiot. Cămătar. Bătăuş. Impresii de „şmecher al Lupeniului”. Şpăgar. Scandaluri. Presiuni. Abuzuri de neimaginat pentru România anului 2017. Aţi crede că-l descriem pe vreunul dintre borfaşii judeţului, nu-i aşa? Nu. Vorbim despre un comandant de poliţie, care nu poate fi urnit din funcţie, deşi există zeci de plângeri împotriva lui, adunate în ani. Există şi anchete jurnalistice, atât în plan local, cât şi la nivel naţional, care au dezvăluit abuzurile acestui om. Corpurile de control, venite în verificare, au plecat. Nu s-a întâmplat nimic. Cei care au avut de suferit au fost chiar reclamanţii, pentru că au avut tupeul să se plângă, să conteste, să nu fie de acord cu mârlăniile miliţianului şef.

Batjocoriţi, umiliţi şi bătuţi

Mocanu. Dănuţ Mocanu. Comandant al Poliţiei Lupeni, căci despre el este vorba. Fost comandant al Poliţiei Uricani, a ajuns la Lupeni după ce s-a certat cu primarul Dănuţ Buhăescu, se filmau unii pe alţii prin oraş. Şi la Uricani are un istoric urât Dănuţ Mocanu. Sunt oameni care au povestit cum au fost batjocoriţi, umiliţi şi bătuţi de acest om, care a crezut că uniforma e de ajuns pentru a face el legea în oraş. Sunt agenţi economici care povestesc despre şpăgi cerute şi, obligatoriu, date, precum şi despre presiuni asupra lor ca să-şi deschidă sau să-şi mute conturile la banca unde soţia lui este directoare.

Ca să se evite scandalul cu primarul Uricaniului, Dănuţ Mocanu a fost mutat la Lupeni. La poliţişti e ca la preoţii pedofili din filmul „Spotlight”, pe care îi mutau dintr-o parohie în alta, cu minimum de sancţiuni. Sau ca pe securiştii de după Revoluţie.

Avem polițiste agresate fizic și verbal de el. Cunosc cazul unei polițiste care a fost bătută de el, urina pe ea când zbiera Mocanu și s-a mutat în alt colț de țară. Și-a pierdut familia și îi e teamă pentru copilul ei, polițist și el într-un alt județ.

Cunosc cazuri de polițiști – bărbați în toată firea – care au fost bătuți și batjocoriți de acest om. Polițiștii nu spun de frică, întrucât orice control intern e făcut așa, să fie, dar se termină cu bine pentru Mocanu.

De când a ajuns Dănuț Mocanu la Lupeni au plecat 11 polițiști. Nu de bine. Ba, mai mult, unul dintre ei, mai curajos din fire, i-a făcut și două plângeri la DNA pentru abuz în serviciu, care acum sunt în curs de cercetare. Văzând că nu se întâmplă nimic, omul şi-a abandonat meseria de o viaţă şi s-a mutat în altă ţară. N-a mai suportat atâta mizerie.

Protejat de oameni cu funcţii din sistem

Dacă polițiștii sunt tratați așa, ne mai întrebăm cum sunt tratați oamenii simpli? Avem cazul unei fete seropozitive care a fost bătută de Dănuț Mocanu, umilită și batjocorită. ”Ați merita să fiți toți închiși într-o cușcă și să vi se dea foc”, i-ar fi spus Mocanu fetei respective. Fata nu a făcut plângere de teamă, atunci, la vremea respectivă. A vorbit cu mai mulți oameni care au sfătuit-o să renunțe, fiindcă ”nu te poți pune cu el”.

De cine este protejat? Surse din cadrul Poliției Lupeni spun că de Remus Sabău, unul dintre inspectorii adjuncți ai IPJ Hunedoara. Mai este şi Tobă, fostul ministru, care-şi aduce copiii gratuit la cabana lui Mocanu din Straja. Şi încă „un domn”, aflat în funcţie mare la Corpul de Control

Mai avem un caz, cel al unui jandarm al cărui păcat a fost că se plimba cu motocicleta prin oraș. E greu de crezut că, în 2016, dacă umbli cu motocicleta regulamentar poți păți ceva rău. Bărbatul a fost săltat într-o noapte de polițiști și a fost bătut crunt în sediul poliției de aceștia, inclusiv de Mocanu, în timp ce era încătușat. Pentru că a îndrăznit să le facă plângere agresorilor, s-a trezit cu amenzi peste amenzi și cu reclamații antedatate, în care rude ale polițiștilor din Lupeni și prietenii lor îl reclamau pe băiat că deranjează liniștea publică. A lucrat toată miliția pentru abuzul acela”, mi-a mărturisit, sub protecția anonimatului, unul dintre polițiștii de la Lupeni. Au mai fost și alții care au confirmat același lucru.  Jandarmul abuzat, sprijinit de părinții săi, a câștigat toate procesele cu Poliția Lupeni, care acum are să dea bani acestor oameni.

După toate aceste dezvăluiri, au venit din nou reprezentanţi ai Corpului de Control din minister. Nici în anul care a trecut nu s-a întâmplat nimic.

23 de poliţişti s-au răzvrătit

La exact un an de la declanşarea anchetei noastre jurnalistice, 23 de poliţişti de la Lupeni s-au răzvrătit, inclusiv cei care anul trecut îi luau partea. Nu mai pot lucra cu el, abuzurile au ajuns la cote de neimaginat, greu de suportat de nişte oameni a căror muncă este să apere legea şi să ne protejeze pe noi de răufăcători. Au fost alte controale. Nici acum nu s-a întâmplat nimic. Dănuţ Mocanu pare de neatins, de aici şi nebunia faptului că îşi poate permite să acţioneze cum vrea, împotriva oricui vrea. Poliţiştii „reclamagii” s-au trezit cu dosare penale: de fiecare dată se găseşte vreun subaltern mai slugarnic care, dorind să facă pe plac şefului, povesteşte ce a visat noaptea trecută.

Zilele următoare, Ziarul Hunedoreanului şi Hunedoara TV vă vor prezenta detalii despre abuzurile săvârşite de Mocanu şi mărturii cutremurătoare ale unor oameni terorizaţi de acest individ căruia i s-a urcat puterea la cap.

Repetăm, este vorba despre femei scuipate, înjurate, bătute, legate de calorifer, despre poliţişti abuzaţi, cărora li se fabrică dosare, timoraţi, intimidaţi pe linie de serviciu, despre oameni ameninţaţi că vor fi împuşcaţi, precum şi despre un adevărat mercurial al şpăgilor, patronat de însuşi comandantul Poliţiei Lupeni. Tăcerea începe să strige la Lupeni.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului