A murit Ileana-Lucia Floran. Scriitoarea, poeta și editoarea a scris ultima-i filă a vieții

În peisajul literar și editorial de după 1990, numele Ilenei-Lucia Floran și-a câștigat în scurtă vreme un loc special, un loc dobândit cu muncă și perseverență, dar și cu o mare dragoste pentru cartea pe care a scris-o și a editat-o în același timp.

 

A publicat în reviste literare ca „Boema”, „Ardealul literar”, „Arcada”, „Rapsodia”, „Vatra veche”, „Vox Libri” etc.  A fondat revistele literare „Visul” (on-line) și „Dăruiri literare” (în format tipărit și on-line), la ambele fiind redactor-șef. Este directoarea  Editurii Emma din Orăștie.

Ileana-Lucia Floran, născută la 29 iunie 1960 la Orăştie, jud. Hunedoara.

 

Ultimul meu interviu cu scriitoarea Lucia Ileana Floran

 

Dan Orghici: Cum ajunge o persoană personalitate, întreb aceasta deoarece sunteți în postura de a fi o persoană cunoscută ca editor, scriitor și nu numai?

Ileana Lucia Floran: Sunt o persoană destul de cunoscută deoarece am muncit mult, atât ca editor, cât și ca redactor cultural la diferite reviste de specialitate. De asemenea, până acum am publicat zece volume: poezie, proză scurtă și roman. Cărțile au apărut și pe blogul personal, fiind citite nu numai pe suport de hârtie ci și online. Totuși, nu mă consider o personalitate ci doar o persoană care și-a luat în serios pasiunea și, poate, talentul. Asta vor hotărî cititorii și viitorul.

 

Etaloanele momentului, referință făcând aici la etaloanele umane, sunt cele reale sau vedem lumea prin altă prismă, nu cum ar fi bine de văzut?

Ileana Lucia Floran: Niciodată nu mi-am croit etaloane, deși am admirat anumite persoane care au știut să lase ceva important în urma lor. Problema e că valorile s-au schimbat. Dacă eu, la 18 ani îl admiram de Leonardo da Vinci, fetele de astăzi îl admiră pe nu știu care cântăreț, extrem de difuzat la radio sau promovat excesiv la televizor. Promovat – de cele mai multe ori – nu pentru realizările sale ci pentru bârfele mondene. Trist.

Mă întrebi dacă lumea se vede prin altă prismă decât ar fi normal… Eu cred că lumea bâjbâie prin întuneric iar prisma e opacă, astfel încât, nu se mai vede nimic prin ea… Nu, nu glumesc. Sunt tentată să zic ca bunica: „pe vremea mea….” numai că vremea asta e și a mea și sufăr să văd că valorile sunt complet eclipsate de nonvalori și, mai ales, că lumea le confundă.

 

Care sunt din punctul dvs. de vedere metehnele acestui veac și unde credeți că se îndreaptă lumea literară în prezent, spre ce?

Ileana Lucia Floran: Metehnele acestui veac. În primul rând, secolul XXI este mult prea „tehnic”.  În  detrimentul spiritualizării, în detrimentul credinței, deși, în mod normal nicio descoperire științifică nu exclude dumnezeirea, deoarece toate realizările omului sunt făcute cu voia lui Dumnezeu. În al doilea rând, boala omului civilizat de-a desconsidera simplitatea, de-a bagateliza legătura sa cu natura mamă și apoi de-a se plânge de depresii nu poate duce decât la dezastru.

Apoi, să nu uităm că astăzi, cultura se face la televizor. Oamenii nu mai citesc, nu-și mai fac educația din cărți ci din talk-show-uri. Iar asta, nu-i suficient. Am auzit întâmplător o reclamă care spunea că oamenii cumpără, în medie, o carte pe an dar, din păcate doar 50% o și citesc. Uite, vezi? Asta e o meteahnă. Cum poți să te exprimi coerent și corect „după ureche”? De unde să ai habar de orice doar din auzite? Dacă-i spun cuiva astăzi că noi am învățat să citim o carte cu un caiet alături și cu un pix în mână pentru a nota ceea ce ni se pare important și a conspecta esențialul, mă fac de râs…

 

Avem niște modele culturale viabile, care să reziste? Cu ce valori crezi că am intrat într-o Europă uniformizată?

Ileana Lucia Floran: Modele culturale avem, har Domnului. Trebuie doar să le păstrăm în inimi și să nu ni se pară „învechite”. Un Mihai Eminescu nu va fi niciodată învechit. Nici un Ciprian Porumbescu. Eu plâng ori de câte ori ascult „Balada”. Da, valorile românești autentice există și sunt viabile, din păcate nu cred că românii știu să le arate lumii. Cred că ne lipsește mândria de-a fi român, de-a ne fi născut dintr-un popor care a dat omenirii o mulțime de oameni de știință importanți și o mulțime de artiști valoroși. Asta cu „intratul în Europa” mie personal nu-mi place. De parcă-am veni din Cosmos și-am bate la porțile unei lumi noi, necunoscute. Nu e așa. Suntem europeni prin moștenirea genetică. Trebuie doar să fim conștienți de asta. Să nu mai fim de acord ca – de exemplu – pe plăcuța pusă în muzee sub vreo sculptură semnată Brâncuși să scrie „sculptor francez”. Lumea trebuie să știe că românii sunt, cu toții, oameni de valoare.

 

Probabil că nu s-a cristalizat la români starea de acceptare a valorii. Om fi un popor de șansa a doua?

Ileana Lucia Floran: Nu cred că românii nu acceptă valoarea. Eu cred doar că n-o mai recunosc. A fost ascunsă atât de bine, atât de mulți ani, încât poporul trebuie să învețe de la capăt alfabetul valorii adevărate. După asta, o va accepta ca pe ceva firesc.

Mai bine să fim un popor de „șansa a doua” decât de „mâna a doua”. Niciodată nu-i târziu. Să folosim orice șansă, cât de mică.

 

Cum vezi Orăștia secolului XXI, dar pe cea de peste 5 ani?

Ileana Lucia Floran: Nu știu de ce, dar mi-ar plăcea ca Orăștia să rămână aceeași. Același burg medieval, aceeași localitate eminamente provincială, cu același corso și cu aceleași statui care ne amintesc de înaintași. Nu, nu mă opun progresului. Tot ceea ce  face pentru oameni și pentru ca traiul lor zilnic să fie mai bun este de dorit în orice clipă. Progresul și confortul merg mână în mână. Nu ar fi rea o nouă industrializare,  un cartier modern cu case pentru tineri, o casă de cultură nouă și încăpătoare, cu săli pentru spectacole, pentru expoziții, pentru lansări de carte… numai că mi-aș dori ca aerul de „capitală culturală” să rămână, să nu fie poluat de inovații și tehnologii… Poate sunt o nostalgică și-o romantică incurabilă, dar mi-e dor de castanii de pe corso, n-aș vrea să-mi fie dor de Orăștie fără s-o părăsesc. Asta, vorbind de ce-ar putea fi peste cinci ani, peste un secol… cine știe? Nimic nu e imposibil…

Cuvinte sunt multe de spus dar vorbe nu mai am, așa că mai bine tac și…

 

Mă ’nclin, Dan Orghici

CV

Studii: liceale, postliceale şi universitare tehnice, în prezent studentă la Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, Facultatea de Filosofie şi Jurnalism, specialitatea Jurnalism.

Abordează genurile: poezie, proză scurtă, publicistică

Promotor cultural prin Concursul de creaţie literară „Visul” şi Revista Culturală „Visul” care apar sub egida Asociaţiei Culturale „Florema Design” a cărei preşedintă este şi prin Editura „Emma” la care este editor şef.

Membră a Asociaţiei Scriitorilor din judeţul Hunedoara.

Prezenţe literare în revistele: „Arcada”,  „Visul”, „Repere Culturale”,„Ardealul Literar”

Comentarii FB

comentarii
One thought on “A murit Ileana-Lucia Floran. Scriitoarea, poeta și editoarea a scris ultima-i filă a vieții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!