A început strămutarea cimitirului din Brănişca, aflat pe şantierul autostrăzii (FOTOGALERIE)

242

IMG_0348A început strămutarea cimitirului neautorizat aflat pe traseul autostrăzii Deva – Lugoj. Cimitirul neautorizat din Brănişca a fost descoperit de constructori, după ce iniţial el fusese trecut în planurile de expropriere ca păşune. Circa 300 de oameni au fost îngropaţi în ultimele trei decenii în acest loc. Trupurile lor vor fi mutate într-un alt cimitir, aflat pe dealul de la marginea satului.

De mai multe luni, lucrările la autostrada Lugoj – Deva, pe Lotul IV Deva – Ilia, s-au oprit în dreptul unui cimitir neautorizat, înfiinţat în anii 1980 la marginea satului Brănişca, pe actualul traseu al viitoarei autostrăzi. Aici au fost îngropaţi foştii pacienţi ai azilului din Brănişca, dar şi sărmanii care nu aveau aprţinători. În planurile de Carte Funciară, locul de îngropăciune ilegal era trecut drept păşune şi abia în acest an constructorii autostrăzii au sesizat existenţa cimitirului. Astăzi au demarat lucrările de strămutare a locurilor de veci. IMG_0356

„Această acţiune, efectuată cu aprobarea primăriei, constă în mutarea unor resturi umane care au fost înhumate în mod abuziv şi ilegal, mutarea lor în partea de sus a dealului unde se află cimitirul autorizat”, a declarat Dr. Dan Mărculescu, şeful Şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală Hunedoara. Înainte de începerea strămutării, autorităţile au emis o înştiinţare publică, prin care aparţinătorii decedaţilor erau rugaţi să se adreseze primăriei, dacă îşi doreau mutarea rămăşiţelor umane ale rudelor lor într-un alt cimitir, însă nimeni nu s-a prezentat la primărie pentru a cere acest lucru.

Cimitirul neautorizat a fost înfiinţat la iniţiativa reprezentanţilor bisericii din localitate, care au cerut în 1984 o parcelă pentru ca pe ea să fie înhumaţi oamenii veniţi din afara localităţii, ca pacienţi ai unui spital care a funcţionat în zonă. Oamenii locului spun că în zonă au fost îngropate şi animale. „A fost cimitir de animale înainte, pe vremuri, din 1970 până în 1973 apoi s-o abandonat şi s-a făcut groapa pentru animale pe Măgureaua”, a povestit groparul Nicolae Someşanu. Acţiunea de strămutare a rămăşiţelor umane din cimitirul aflat în calea autostrăzii va dura circa o săptămână. Oasele a aproape 300 de oameni vor fi aduse în acest timp în noul cimitir, aflat la câteva sute de metri.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “A început strămutarea cimitirului din Brănişca, aflat pe şantierul autostrăzii (FOTOGALERIE)

  1. Cineva

    Dar tronsonul de autostrada Soimus / Canpuri este legal , nu as prea crede , ce ingineri si topografi avem , probabil refuzati la export .

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *