A început procesul pentru matrița din Sarmizegetusa Regia

Marți a avut loc primul termen al procesului în care o tânără din Arad a solicitat despăgubiri de 500.000 de lei, pentru participarea la descoperirea matriței din Sarmizegetusa Regia. Andreea Ciuciu a chemat în fața instanței Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor Publice, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Serviciul Public de Administrare a Monumentelor Istorice, solicitând acordarea unei recompense în valoare de 1/7 din 45 la sută din valoarea obiectului descoperit, „având în vedere că am fost parte a grupului de şapte persoane care a realizat această descoperire, unicat şi cu valoare excepţională”, se arată în dosar. Toate cele cinci instituții menționate în sesizarea depusă la tribunal au solicitat ca instanța să constate lipsa calității procesuale pasive în cererea depusă, astfel încât acțiunea depusă de reclamantă să nu fie îndreptată împotriva lor.
Tribunalul Hunedoara a constatat lipsa calității procesuale a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva și a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice pentru că nu au calitatea de a plăti sumele reclamate, precum și Ministerului Culturii și Identității Naționale, pentru că muzeul din Deva, care are în custodie matrița, nu se află în subordinea MCIN. Astfel, tânăra din Arad se va judeca doar cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara și cu Ministerul Finanțelor Publice. Tot marți, Fundația Dacia a cerut admiterea unei solicitări de intervenție accesorie în proces, în urma unei sesizări depuse la DIICOT, pentru clarificarea contextului în care a fost descoperit artefactul antic.
„Este o descoperire întâlmplătoare făcută acum mai bine de trei ani, iar clienta meaa fost de bună credință”, a precizat avocatul Andreei Ciuciu, Mihai Pașca.Instanța urmează să se pronunțe asupra solicitării Fundației Dacica. De asemenea, până la termenul următor, din 14 aprilie 2014, muzeul din deva va trebui să comunice, la cererea reclamantei, dacă a efectuat o expertiză asupra bunului de patrimoniu și ce valoare are acesta.
A cerut o parte din despăgubire
În solicitarea de despăgubire depusă de Andreea Ciuciu, tânăra a susținut următoarele: „La data de 23 iunie 2013, împreună cu un grup de prieteni am vizitat vestigiile cetăţii Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei. Acest grup de prieteni era compus, pe lângă subsemnata, din numiţii Trufaş Ioan, Robert Kurti, Gura Cristian şi soţia acestuia şi Radu Brilinsky şi soţia acestuia. Făcând o plimbare prin pădurea din jurul cetăţii, o persoană din grup a observat un arbore doborât de furtună, smuls din pământ cu tot cu rădăcini. Uitându-ne cu mai mare atenţie în groapa astfel formată ni s-a părut că observăm, ieşind din pământ, un obiect cu forma regulată. Din curiozitate şi iniţial pe un fond de glumă, ne-am apropiat şi am început să dezgropăm obiectul care se dovedea a fi unul unul din metal, dar niciunul dintre noi nu putea determina despre ce este vorba. Dându-ne seama că obiectul ar putea reprezenta un artefact antic, probabil dacic, având în vedere locaţia unde ne găseam, l-am dezgropat de tot, l-am introdus în rucsacul unuia dintre cei din grup şi l-am transportat la tatăl lui Radu Brilinsky, unul dintre membrii grupului nostru. Aceasta pentru că tatăl lui Radu Brilinsky, Vladimir Brilinsky, era administratorul sitului Sarmizegetusa. Când a văzut obiectul, Vladimir Brilinsky a luat legătura cu superiorii săi şi cu diverse cadre universitare din domeniul istoriei şi arheologiei, pentru a-i încunoştinţa despre descoperire”, a susţinut Andreea Ciuciu, în cererea depusă iniţial la muzeu şi apoi la Judecătoria Deva.
Versiunea ei este diferită de cea prezentată de autorități.

Veche de circa două milenii, matrița din bronz, cu o greutate de circa opt kilograme şi o formă hexagonală, ar fi fost folosită pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal. Pe artefact au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Potrivit istoricilor, prezenţa matriţei în capitala Regatului Dac reprezintă o dovadă în plus a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din antichitate. Matriţa poate fi văzută la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “A început procesul pentru matrița din Sarmizegetusa Regia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei + cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani