A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ

Pe 24 august 2019, într-o gospodărie din municipiul Vulcan, de pe strada Jiului, din cartierul Colonia de Jos,  proprietarii au găsit doi porci morţi dintr-un număr de trei pe care îi deţineau.

În urma analizelor efectuate, pe 27 august s-a confirmat existența unui focar de pestă porcină în respectiva gospodărie din localitatea hunedoreană Vulcan.

Nu se transmite la om

Ca urmare a acestui fapt a fost sacrificat și cel de-al treilea porc și în Vulcan, dar și în zonele adiacente din Valea Jiului, s-a instituit starea de alertă epidemiologică. Din fericire, măsurile luate au fost eficiente, boala nu s-a extins, iar autoritățile județene au confirmat stingerea focarului de pestă porcină africană din municipiul Vulcan. “S-a catagrafiat zona, pentru a ști exact care a fost incidența, numărul de suine de acolo și mișcarea acestora în perioada apropiată descoperirii focarului. De asemenea, s-au luat măsuri pentru izolarea zonei, prin controlul principalelor căi de comunicație în așa fel încât să se limiteze cât mai mult extinderea. S-a mai decis reiterarea interzicerii târgurilor și expozițiilor cu vânzare de animale pe teritoriul județului, până la o dată care va fi comunicată ulterior. Totodată s-au luat măsuri de asigurarea profilaxiei, cu filtre de dezinfecție, și, în plus, lucru foarte important, au fost organizate acțiuni pentru conștientizarea populației privind pesta porcină. Aceste seturi de măsuri s-au dovedit a fi eficiente și pot să anunț, în mod oficial, că focarul de pestă porcină africană înregistrat în municipiul Vulcan a fost lichidat”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara. Legat de pesta porcină africană, mai trebuie subliniate două lucruri. În primul rând, aceasta nu se transmite la om, și, de asemenea, fermierii români ai căror porci se îmbolnăvesc de pestă vor putea accesa fonduri europene, țara noastră având la dispoziție 50 de milioane de euro în acest sens.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi