A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ

Pe 24 august 2019, într-o gospodărie din municipiul Vulcan, de pe strada Jiului, din cartierul Colonia de Jos,  proprietarii au găsit doi porci morţi dintr-un număr de trei pe care îi deţineau.

În urma analizelor efectuate, pe 27 august s-a confirmat existența unui focar de pestă porcină în respectiva gospodărie din localitatea hunedoreană Vulcan.

Nu se transmite la om

Ca urmare a acestui fapt a fost sacrificat și cel de-al treilea porc și în Vulcan, dar și în zonele adiacente din Valea Jiului, s-a instituit starea de alertă epidemiologică. Din fericire, măsurile luate au fost eficiente, boala nu s-a extins, iar autoritățile județene au confirmat stingerea focarului de pestă porcină africană din municipiul Vulcan. “S-a catagrafiat zona, pentru a ști exact care a fost incidența, numărul de suine de acolo și mișcarea acestora în perioada apropiată descoperirii focarului. De asemenea, s-au luat măsuri pentru izolarea zonei, prin controlul principalelor căi de comunicație în așa fel încât să se limiteze cât mai mult extinderea. S-a mai decis reiterarea interzicerii târgurilor și expozițiilor cu vânzare de animale pe teritoriul județului, până la o dată care va fi comunicată ulterior. Totodată s-au luat măsuri de asigurarea profilaxiei, cu filtre de dezinfecție, și, în plus, lucru foarte important, au fost organizate acțiuni pentru conștientizarea populației privind pesta porcină. Aceste seturi de măsuri s-au dovedit a fi eficiente și pot să anunț, în mod oficial, că focarul de pestă porcină africană înregistrat în municipiul Vulcan a fost lichidat”, a declarat Fabius Kiszely, prefectul județului Hunedoara. Legat de pesta porcină africană, mai trebuie subliniate două lucruri. În primul rând, aceasta nu se transmite la om, și, de asemenea, fermierii români ai căror porci se îmbolnăvesc de pestă vor putea accesa fonduri europene, țara noastră având la dispoziție 50 de milioane de euro în acest sens.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?