12 copii din comunitatea „Copiii Soarelui” au evaluați de asistenții sociali. Ce au descoperit autoritățile

1880

12 copii cu vârste între patru luni și 12 ani, aflați în cătunul Pleșa (comuna Ribița), în comunitatea „Copiii Soarelui” au fost evaluați de angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.

„Cei 12 minori identificați Minorii au fost identificați de către organele de cercetare penală în baza certificatelor de naștere. Erau însoțiți de aparținători legali (de către ambii părinți sau doar de mamă, după caz). În baza examinării la fața locului s-a constatat că minorii au o dezvoltare fizică adecvată vârstei și nu prezintă forme de abuz fizic. Conform declarațiilor aparținătorilor legali, minorii nu sunt înscriși pe lista vreunui medic de familie, în caz de boală aceștia fiind tratați cu produse naturiste. De asemenea, în cazul copiilor cu vârstă de școlarizare, s-a stabilit că aceștia nu frecventează forme de învățământ de stat în România, părinții prezentând documente potrivit cărora minorii ar urma cursuri la o unitate școlară din Statele Unite ale Americii, acest aspect fiind în prezent verificat”, a informat DGASPC Hunedoara.

În 24 mai, poliţiştii au pus în executare 14 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Brad şi a unor localităţi învecinate, unde se aflau membrii ai comunității „Copiii Soarelui”, condusă de Ardelean Farcaș. „Adi de la Brad”, după cum este cunoscut localnicul de 59 de ani, a fost reținut și arestat preventiv, fiind anchetat pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

„În 26 aprilie 2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad. În urma activităţilor investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunităţi în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol). Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învăţământul general obligatoriu a minorilor care trăiesc în cadrul comunităţii, aceştia nefiind înscrişi la nici una dintre unităţile de învăţământ ale statului român”, informa Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Bărbatul a negat acuzaţiile de abuz sexual. „E incorect ce s-a spus. Nu e adevărat şi cine o spus să vină în faţă cu toţi oamenii, de faţă cu toţi. Minciunile astea îs grave, minciunile astea cineva o să suporte consecinţele. (…) Măi, la mine acasă dacă vrei să respecţi o disciplină o respecţi, dacă nu, sigur te vei răzbuna pe mine”, ar fi declarat Adi de la Brad, citat de publicația Scena 9.

Ardelean Farcaş, un fost miner, cu studii liceale, a înfiinţat în 1997 „Centrul de meditaţie Vipassana” de la Dumbrava de sus (comuna Ribiţa), condus de asociaţia sa Copiii Soarelui. Pretinsul guru, citat într-un articol publicat de adevarul.ro în 2010, afirma că deţine tehnica respiraţiei pe care a învăţat-o de la mama sa. Şi că pragul taberei din vârf de munte i-a fost călcat de oameni importanţi, dornici să experimenteze tehnicile sale de meditaţie.

 

Comentarii FB

comentarii
One thought on “12 copii din comunitatea „Copiii Soarelui” au evaluați de asistenții sociali. Ce au descoperit autoritățile

  1. Ninulescu

    Nu stiu cit au fost interesati oamenii legii de copii si cat au fost interesati sa goleasca cutia de donatii… dar satele sunt pline de fete de 13-14 ani care deja au o relatie… si pe acelea chiar nu le vede nimeni.. Nici macar asistentul social al primariei chiar daca este vecin cu ele…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *