Ziua Libertății Presei și noi

66

Ziua Libertății Presei, celebrată în 3 mai, nu e tocmai ceva de sărbătorit, dar poate răpi câteva momente pentru reflecții despre presă și libertatea acestei frumoase și complexe meserii:

Sunt jurnaliștii liberi? Avem libertatea propriilor decizii și depinde de noi cât curaj avem să le luăm. Când auziți vreun jurnalist care se plânge că „nu are voie să scrie ceva” trebuie să știți că, de fapt, nu e jurnalist, ci eventual, în cel mai bun caz, un fel de stenogramă.

Este presa liberă? O mulțime de oameni se vaită că nu este, în general ei sunt cei care nu stau prea mult pe gânduri să definească măcar ce e aia presă sau ce e aia libertate. Doar arată cu degetul, căci trăim în vremea arătatului cu degetul.

Ar putea fi întrebați la rândul lor, când s-a întâmplat ultima dată să cumpere vreun ziar, când au plătit pentru conținut on-line, când au contribuit cu bani pentru a susține publicații sau oameni care se chinuie să facă jurnalism de calitate. Dacă societatea e tot mai ignorantă, needucată, săracă etc. oare cum ați vrea să fie presa?

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.