UE. Raport CE pe corupţie. DNA, exemplu de bună practică. România, în top 5 corupţie

Comisia Europeană a publicat astăzi primul raport anticorupţie care vizează toate cele 28 de state membre. La capitolul exemple de bune practici, Direcţia Naţională Anticorupţie din România apare pentru că „şi-a construit o reputaţie notabilă drept organizaţie care realizează investigaţii şi urmări nepartizane după acuzaţii de corupţie la cel mai înalt nivel politic, judiciar sau din alte sectoare”.

UE„În ultimii şapte ani, DNA a pus sub acuzare 4.700 de persoane. 20,25% dintre aceste acuzaţii au fost confirmate prin decizii finale în instanţe. Aproape 1.500 de acuzaţi au fost condamnaţi prin decizii finale în instanţe, aproape jumătate dintre aceştia având poziţii foarte înalte. Cheia acestor rezultate a fost structura DNA, care încorporează, pe lângă procurorii care conduc şi supraveghează aceste investigaţii, poliţie judiciară şi economică, experţi financiari şi în IT”, se arată în raportul publicat astăzi de Comisia Europeană, primul care analizează corupţia la nivelul tuturor celor 28 de ţări membre.

CITIŢI AICI RAPORTUL COMPLET

România apare în raport în rândul statelor unde corupţia, cât şi percepţia oamenilor asupra acesteia, sunt considerate ridicate. Cel mai rău stau, potrivit raportului, Croaţia, Cehia, Lituania, Bulgaria, România şi Grecia. În aceste ţări, între 6% şi 29% dintre repondenţi au spus că li s-a cerut mită măcar o dată în ultimele 12 luni, în timp ce între 84% şi 99% dintre repondenţi consideră că fenomenul corupţiei este răspândit în ţara lor. La acest capitol, Croaţia şi Cehia stau puţin mai bine, făcând „o impresie uşor mai pozitivă faţă de celelalte ţări din acest grup, adică Lituania, Bulgaria, România şi Grecia”.

AICI MAI MULTE INFORMAŢII

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara         Prostituție sub amenințarea unei grupări de interlopi din Valea Jiului         S-au publicat rezultatele la Bacalaureat. 9 elevi de nota 10 în județul Hunedoara         Trafic rutier închis temporar pe strada Hărăului         Mineri intoxicați cu fum și gaze toxice în subteranul Minei Livezeni         Cristian Coroiescu, liderul ALDE Călan, candidează la Primăria Călan         Mocănița va circula din nou, în această vară, pe calea ferată îngustă Brad – Crișcior