UE. Raport CE pe corupţie. DNA, exemplu de bună practică. România, în top 5 corupţie

Comisia Europeană a publicat astăzi primul raport anticorupţie care vizează toate cele 28 de state membre. La capitolul exemple de bune practici, Direcţia Naţională Anticorupţie din România apare pentru că „şi-a construit o reputaţie notabilă drept organizaţie care realizează investigaţii şi urmări nepartizane după acuzaţii de corupţie la cel mai înalt nivel politic, judiciar sau din alte sectoare”.

UE„În ultimii şapte ani, DNA a pus sub acuzare 4.700 de persoane. 20,25% dintre aceste acuzaţii au fost confirmate prin decizii finale în instanţe. Aproape 1.500 de acuzaţi au fost condamnaţi prin decizii finale în instanţe, aproape jumătate dintre aceştia având poziţii foarte înalte. Cheia acestor rezultate a fost structura DNA, care încorporează, pe lângă procurorii care conduc şi supraveghează aceste investigaţii, poliţie judiciară şi economică, experţi financiari şi în IT”, se arată în raportul publicat astăzi de Comisia Europeană, primul care analizează corupţia la nivelul tuturor celor 28 de ţări membre.

CITIŢI AICI RAPORTUL COMPLET

România apare în raport în rândul statelor unde corupţia, cât şi percepţia oamenilor asupra acesteia, sunt considerate ridicate. Cel mai rău stau, potrivit raportului, Croaţia, Cehia, Lituania, Bulgaria, România şi Grecia. În aceste ţări, între 6% şi 29% dintre repondenţi au spus că li s-a cerut mită măcar o dată în ultimele 12 luni, în timp ce între 84% şi 99% dintre repondenţi consideră că fenomenul corupţiei este răspândit în ţara lor. La acest capitol, Croaţia şi Cehia stau puţin mai bine, făcând „o impresie uşor mai pozitivă faţă de celelalte ţări din acest grup, adică Lituania, Bulgaria, România şi Grecia”.

AICI MAI MULTE INFORMAŢII

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu