UE. Raport CE pe corupţie. DNA, exemplu de bună practică. România, în top 5 corupţie

Comisia Europeană a publicat astăzi primul raport anticorupţie care vizează toate cele 28 de state membre. La capitolul exemple de bune practici, Direcţia Naţională Anticorupţie din România apare pentru că „şi-a construit o reputaţie notabilă drept organizaţie care realizează investigaţii şi urmări nepartizane după acuzaţii de corupţie la cel mai înalt nivel politic, judiciar sau din alte sectoare”.

UE„În ultimii şapte ani, DNA a pus sub acuzare 4.700 de persoane. 20,25% dintre aceste acuzaţii au fost confirmate prin decizii finale în instanţe. Aproape 1.500 de acuzaţi au fost condamnaţi prin decizii finale în instanţe, aproape jumătate dintre aceştia având poziţii foarte înalte. Cheia acestor rezultate a fost structura DNA, care încorporează, pe lângă procurorii care conduc şi supraveghează aceste investigaţii, poliţie judiciară şi economică, experţi financiari şi în IT”, se arată în raportul publicat astăzi de Comisia Europeană, primul care analizează corupţia la nivelul tuturor celor 28 de ţări membre.

CITIŢI AICI RAPORTUL COMPLET

România apare în raport în rândul statelor unde corupţia, cât şi percepţia oamenilor asupra acesteia, sunt considerate ridicate. Cel mai rău stau, potrivit raportului, Croaţia, Cehia, Lituania, Bulgaria, România şi Grecia. În aceste ţări, între 6% şi 29% dintre repondenţi au spus că li s-a cerut mită măcar o dată în ultimele 12 luni, în timp ce între 84% şi 99% dintre repondenţi consideră că fenomenul corupţiei este răspândit în ţara lor. La acest capitol, Croaţia şi Cehia stau puţin mai bine, făcând „o impresie uşor mai pozitivă faţă de celelalte ţări din acest grup, adică Lituania, Bulgaria, România şi Grecia”.

AICI MAI MULTE INFORMAŢII

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 + patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”