ŞTIINŢĂ. De ce oamenii au chipuri diferite? Priviţi cum se comune faţa umană în uter VIDEO

Încă din vremuri străvechi, biologii se întrebau de ce fiecare faţă umană are trăsături particulare. Secretul îl deţine, potrivit cercetătorii BBC One, mica adâncitură dintre nas şi buze, numită şanţ nazolabial.
Dezvoltarea intrauterină a copiilor este fascinantă. Totul se întâmplă foarte repede. În termen de nouă luni, ei au degete delicate, echipate cu unghiuţe, fire de păr în nuanţe de maro, blond, negru sau roşcat şi toate trăsăturile feţei definite, astfel încât să poată salute lumea. Cercetătorii BBC One au publicat recent un material video din seria lor ”În interiorul corpului uman”, în care dezvăluie procesul de dezvoltare a feţei noastre, pas cu pas.
Pentru prima data, cercetătorii au colectat mai multe imagini scanate ale unui embrion în curs de dezvoltare, pentru a ne arăta felul în care se compune faţa uman, trăsăturile ei adunâdu-se ca pun puzzle. Pune degetul arătător sub nas, deasupra buzei de sus. Acesta este şanţul tău nazolabial, o mică depresiune mărginită de două creste, care aparent nu are nicio funcţie. De fapt, el reprezintă cheia de boltă a feţei. Mai exact, fără această adâncitură, faţa nu ar fi putut să se dezvolte în mod corespunzător.

După ce vreme de mai multe secole, acest mic amănunt al fizionomiei a reprezentat un mister pentru biologi, acum ştim cu toţii că el este locul în care se adună părţile componente ale feţei în timpul dezvoltării. În filmuleţul prezentat, vedem cum cele două părţi al feţei noastre se dezvoltă independent una de alta şi vin să se întâlnească în mijlocul feţei, creând acest şanţ nazolabial, care marchează momentul final al creării acestei părţi importante a coprului nostru. Când aceste două părţi nu reuşesc să fuzioneze în mod armonios, ceea ce se întâmplă o dată la fiecare 750 de naşteri, rezultatul este un palatoschizis, o anomalie congenitală caracterizată printr-o despicatură la nivelul palatului dur şi a valului palatin.
Aceasta poate apărea izolat sau poate fi asociată cu alte malformaţii ale craniului, în special cu cheiloschizis, cunoscută ca “buză de iepure” sau “gură de lup”. Ca o curiozitate, vechii romani găseseră propria lor explicaţie pentru existenţa acestui memento al timpului petrecut în pântecele matern. Ei îi atribuiau un rol erotic şi-l numeau ”Arcul lui Cupidon”. Şi mitologia greacă s-a ocupat de această parte a feţei. De altfel, urmele mitologice persistă şi în zilele noastre: persoanele care îşi străpung zona pentru a-şi pune diverse podoabe spun că-şi fac ”Medusa piercing”.
SURSA: adevarul.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști         CU ALCOOL LA BORD. O tânără din Călan a anunţat o răpire falsă         Giardini di Zoe, colţul de Rai creat într-un sat din Hunedoara         Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva         PREZIDENŢIALE 2019. Liberalii hunedoreni strâng semnături pentru Klaus Iohannis – Preşedinte