ŞTIINŢĂ. De ce oamenii au chipuri diferite? Priviţi cum se comune faţa umană în uter VIDEO

Încă din vremuri străvechi, biologii se întrebau de ce fiecare faţă umană are trăsături particulare. Secretul îl deţine, potrivit cercetătorii BBC One, mica adâncitură dintre nas şi buze, numită şanţ nazolabial.
Dezvoltarea intrauterină a copiilor este fascinantă. Totul se întâmplă foarte repede. În termen de nouă luni, ei au degete delicate, echipate cu unghiuţe, fire de păr în nuanţe de maro, blond, negru sau roşcat şi toate trăsăturile feţei definite, astfel încât să poată salute lumea. Cercetătorii BBC One au publicat recent un material video din seria lor ”În interiorul corpului uman”, în care dezvăluie procesul de dezvoltare a feţei noastre, pas cu pas.
Pentru prima data, cercetătorii au colectat mai multe imagini scanate ale unui embrion în curs de dezvoltare, pentru a ne arăta felul în care se compune faţa uman, trăsăturile ei adunâdu-se ca pun puzzle. Pune degetul arătător sub nas, deasupra buzei de sus. Acesta este şanţul tău nazolabial, o mică depresiune mărginită de două creste, care aparent nu are nicio funcţie. De fapt, el reprezintă cheia de boltă a feţei. Mai exact, fără această adâncitură, faţa nu ar fi putut să se dezvolte în mod corespunzător.

După ce vreme de mai multe secole, acest mic amănunt al fizionomiei a reprezentat un mister pentru biologi, acum ştim cu toţii că el este locul în care se adună părţile componente ale feţei în timpul dezvoltării. În filmuleţul prezentat, vedem cum cele două părţi al feţei noastre se dezvoltă independent una de alta şi vin să se întâlnească în mijlocul feţei, creând acest şanţ nazolabial, care marchează momentul final al creării acestei părţi importante a coprului nostru. Când aceste două părţi nu reuşesc să fuzioneze în mod armonios, ceea ce se întâmplă o dată la fiecare 750 de naşteri, rezultatul este un palatoschizis, o anomalie congenitală caracterizată printr-o despicatură la nivelul palatului dur şi a valului palatin.
Aceasta poate apărea izolat sau poate fi asociată cu alte malformaţii ale craniului, în special cu cheiloschizis, cunoscută ca “buză de iepure” sau “gură de lup”. Ca o curiozitate, vechii romani găseseră propria lor explicaţie pentru existenţa acestui memento al timpului petrecut în pântecele matern. Ei îi atribuiau un rol erotic şi-l numeau ”Arcul lui Cupidon”. Şi mitologia greacă s-a ocupat de această parte a feţei. De altfel, urmele mitologice persistă şi în zilele noastre: persoanele care îşi străpung zona pentru a-şi pune diverse podoabe spun că-şi fac ”Medusa piercing”.
SURSA: adevarul.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva