Șeful DNA cere sesizarea Camerei pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul Laszlo Borbely

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut joi sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul fostului ministru Laszlo Borbely

ministru

Dosarul a fost redeschis după ce au apărut elemente noi. Anterior, Parlamentul a respins cererea procurorilor de ridicare a imunității.

“În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Laszlo Borbely, deputat, fost ministru al Mediului și Pădurilor, în legătură cu săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi AGERPRES.

DNA precizează că cererea este formulată în cauza în care, la 17 ianuarie 2014, au fost trimise în judecată trei persoane, în legătură cu infracțiuni de corupție.

“Din cauza faptului că, la data de 11.09.2012, plenul Camerei Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de încuviințare a urmăririi penale, față de Borbely s-a dispus soluția de netrimitere în judecată. Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unei alte infracțiuni de trafic de influență de către acesta, în perioada exercitării funcției de ministru al Mediului și Pădurilor. Prin urmare, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, la 5 ianuarie 2015, au dispus revocarea soluției de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat redeschiderea urmăririi penale”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, în cursul 2011, Lazlo Borbely, în calitate de ministru, a primit de la Ion Ciocan — administrator al SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș, foloase necuvenite, constând în renovarea și utilarea unui apartament, în valoare de aproximativ 81.000 lei, pentru a-și exercita influența asupra unor funcționari din cadrul Administrației Naționale “Apele Române” — instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze S.C. Lescaci Com SRL Negrești Oaș la diferite licitații organizate de “Apele Române” prin Administrațiile Bazinale din teritoriu.

“În 2011, Borbely a primit de la Anton Petru Molnar, administrator de fapt al SC Azimut Com SRL Acățari, foloase necuvenite, constând în reamenajarea și extinderea unui imobil aparținând acestuia, în valoare de 112.199 lei, pentru a-și exercita influența asupra unor funcționari din cadrul A.N. “Apele Române” — instituție aflată în coordonarea Ministerului Mediului și Pădurilor, în vederea determinării acestora să favorizeze firma respectivă, la diferite licitații organizate de către A.N. “Apele Române” prin Administrațiile Bazinale din teritoriu. În 2011, inculpatul Borbely a primit de la o persoană, administratorul a două societăți comerciale, suma de 50.000 euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obțină lucrări în domeniul gospodăririi apelor și să încaseze contravaloarea lucrărilor executate”, se spune în document. 

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA Oradea, precum și șapte volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală. (agerpres.ro)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara