SĂNĂTATE. Vom plăti mai mult pentru medicamente. Scade procentul de compensare

Diazepam, lorazepam, nitrazepam şi alte câteva medicamente vor fi compensate în regim de 20%, şi nu 90% ca până în prezent, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Medicamentele pe bază de ibuprofen nu vor mai fi compensate în regim de 100% pentru copii, tineri, gravide, lăuze. Află cum se modifică regimul de compensare al medicamentelor considerate ineficiente în tratamentul românilor.

Ministerul Sănătăţii a publicat recent un proiect de HG care modifică Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii.

Proiectul de HG prevede delistarea a 21 de medicamente care nu se mai regăsesc în ghidurile naţionale şi internaţionale de practică terapeutică, şi care nu şi-au dovedit eficienţa terapeutică în ultimii ani, precum şi mutarea altor dousprezece medicamente pe o sublistă cu procent de compensare de 20%.
Această mişcare va permite introducerea unor terapii de ultimă generaţie pentru patologii cu impact major din punct de vedere social.

Iată cele mai impactante modificări aduse de proiectul de act normativ

Medicamentele care până acum au fost compensate cu 90% din preţul de referinţă iar de acum înainte vor fi compensate cu doar cu 20% din preţul de referinţă conţin următoarele substanţe active:

Diazepamum (tranchilizant, miorelaxant, anticonvulsivant şi antispastic uterin). Cunoscut sub numele de diazepam;
Lorazepamum (grupa terapeutică: anxiolitice benzodiazepine şi derivaţi). Cunoscut sub numele de lorazepam;
Nitrazepamum (hipnotice şi sedative benzodiazepine şi derivaţi). Cunoscut sub numele de nitrazepam;
Zopiclonum (hipnotic cu acţiune rapidă, indicat pentru insomnii); vândut sub denumirea de Imovane.
Zolpidemum (hipnotic şi sedative înrudite cu benzodiazepine); cunoscut sub numele de Zolpidem, folosit în tratamentul de scurtă durată al insomniei.
Pentoxifyllinum (concentraţie mai mare sau egală cu 400 mg) – indicat în tratamentul simptomatic al claudicaţiei intermitente din arteriopatia cronică obliterantă a membrelor inferioare (stadiul II Fontaine); în tratamentul simptomatic adjuvant al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al varstnicului (cu excepţia bolii Alzheimer şi a altor demenţe); tratamentul simptomatic al tulburarilor vasomotorii periferic.
Trimetazidinum, indicat în tratamentul profilactic, de lungă durată, al crizelor de angină pectorală (cardiologie); tratament simptomatic al vertijului şi acufenelor (ORL); tratament al scăderilor de acuitate vizuală şi al tulburărilor de câmp vizual de cauză vasculară (oftalmologie). Se vinde sub denumirea de Preductal sau Trimetazidina LPH.

Medicamentele care până acum au fost compensate cu 50% din preţul de referinţă iar de acum vor fi compensate cu 20%:

Nicergolinum (grupul de medicamente denumite alcaloizi de ergot. Medicamentele pe bază de nitroglicerină ameliorează funcţia cerebrală şi acţionează ca antioxidant al celulelor creierului);
Vincaminum (vasodilatatoare periferice, folosite în tratamentul simptomatic al deficitului patologic cognitiv şi neurosenzorial cronic al pacienţilor vârstnici);
Diosminum (combinaţii) – indicat în tratamentul manifestărilor insuficienţei venoase cronice a membrelor inferioare, funcţionale şi organice: senzaţie de greutate, durere, crampe nocturne. Denumire comercială – Detralex.
Acid omega-3-esteri etilici 90 (hipocolesterolemiante şi hipotrigliceridemiante), indicat în post infarct miocardic, ca tratament adjuvant după infarct miocardic pentru profilaxia secundară a accidentelor coronariene, în asociere cu terapia standard (de exemplu, statine, antiagregante plachetare, beta-blocante, inhibitori ai ECA), precum şi în hipertrigliceridemie endogenă, ca supliment nutriţional atunci când măsurile dietetice singure sunt insuficiente pentru a produce un raspuns adecvat.
Erdosteinum (expectorante fără combinaţii cu antitusive mucolitice), indicat în tratamentul tulburărilor de secreţie bronşică, prin favorizarea fluidifiării mucusului şi a secreţiilor mucopurulente sau a expectoraţiei; profilaxia evoluţiei afecţiunilor bronşice; profilaxia şi tratamentul complicaţiilor respiratorii după intervenţii chirurgicale. Se vinde sub denumirea de Erdomed.

Medicamentele care au fost eliminate din lista de medicamente şi din tratamentul românilor, după ce Comisia Europeană a emis pentru acestea decizii de suspendare a autorizaţiei de punere pe piaţă. Până acum, aceste medicamente au fost considerate sigure în România şi compensate cu 50% din preţul de referinţă:

Sibutraminum sau sibutramină: substanta activă a medicamentelor de slabit, care inhibă apetitul alimentar.
Sibutramina este un inhibitor neurotransmitator, derivat din amfetamină, care reduce asimilarea de serotonină (cu 53%), norepinefrină (cu 54%) şi dopamină (cu 16%), crescând nivelul acestor substanţe în sinapsele neurale şi inducând senzaţia de saţietate. Sibutramina ajuta la pierderea în greutate prin creşterea cantităţii de noradrenalină şi serotonină – neurotransmiţători care acţionează la nivelul creierului – inducand senzaţia de saţietate.
CE a decis suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă a Sibutraminei. Începând de acum, medicamentele cu această substanţă activă nu vor mai fi folosite nici în România.

Rimonabantum sau rimonabant, substanţa activă indicată în tratamentul pacienţilor cu obezitate sau supraponderali cu factori de risc asociaţi precum diabet zaharat de tip 2 sau dislipidemie. Se vinde sub denumirea de Acomplia.
CE a decis suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă a medicamentelor pe bază de rimonabant pe 16 ianuarie 2009. Începând de acum, medicamentele cu această substanţă activă nu vor mai fi folosite nici în România.

Medicamentele care vor fi eliminate din lista de medicamente şi din tratamentul românilor. Până acum au fost compensate în regim de 100%.

Efalizumabum – care până acum a fost prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă pentru bolnavii de psoriazis cronic sever (plăci) – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei de suspendare de către CE de a autorizaţiei de punere pe piaţă ( decizie CE din 16.01.2009).
Alemtuzumab – care până acum a fost prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în programul naţional de oncologie – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei de suspendare de către CE de a autorizaţiei de punere pe piaţă (decizie CE din 08.08.2012).
Combinaţii (rosiglitazonum+glimepiridum) şi Rosiglitazonum – care până acum au fost prescrise în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în tratamentul medicamentos al bolnavilor cu diabet zaharat – eliminate din lista de medicamente, ca urmare a deciziilor de suspendare de către CE de a autorizaţiilor de punere pe piaţă (decizie CE din 31.12.2010).
Drotrecogium alfa – care până acum a fost prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei de suspendare de către CE de a autorizaţiei de punere pe piaţă (decizie CE din 08.11.2011).
Daclizumabum – care până acum a fost prescris în regim de compensare 100% din preţul de referinţă, în transplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas şi transplant medular – eliminat din lista de medicamente, ca urmare a deciziei de suspendare de către CE de a autorizaţiei de punere pe piaţă (decizie CE din 10.06.2008).

Medicamentele care vor fi fost retrase din lista de medicamente de care beneficiază asiguraţii, pentru că sunt medicamente care se eliberează fără reţetă medicală (OTC):

Bifonazolum – substanţa activă din creme antifungice cu spectru larg folosit pentru tratamentul infecţiilor fungice cutanate.
Natrii fluoridum – substanţa activă (fluorură de sodiu) este folosită în pasta de dinţi care ajută la prevenirea apariţiei cariilor dentare, în special la pacienţii cu risc de a dezvolta carii multiple.
Dexpanthenolum – substanţa activă (dexpanthenol) este folosită în creme pentru îngrijirea dermatitei de scutec şi a eritemului fesier; protecţia pielii împotriva iritaţiilor cutanate; protecţia pielii împotriva uscării şi iritatiilor datorate detergenţilor şi altor substante chimice; etc.
Clemastinum – antihistaminic, utilizat pentru ameliorarea simptomelor alergiei.
Benzoylis Peroxidum – folosit în tratamentul formelor de acnee.

Medicamentele pe bază de datrii fluoridum, Dexpanthenolum, clemastinum, benzoylis peroxidum au fost, până acum, compensate 100% din preţul de referinţă pentru copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze. De acum înainte sunt OTC-uri, deci vor fi cumpărate la preţ întreg şi de categoriile de pacienţi enumerate mai sus.

Medicamentele pe bază de ibuprofenum (ibuprofen) nu vor mai fi compensate în regim 100% pentru copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, prevede proiectul de HG. 

Ginkgo Biloba (supliment alimentar care favorizează circulaţia sângelui la nivel cerebral) şi Glucosaminum (antiinflamatore şi antireumatice nesteroidiene) nu vor mai fi compensate în regim de 50%.

Glucosaminum este utilizat pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei genunchiului, de intensitate uşoară până la moderată. Se vinde sub denumirea de Dona.

SURSA: economica.net

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților