SĂNĂTATE. Totul despre cardul de sănătate

Pacientul nu va mai fi plimbat dupa adeverinte si acte medicale, fraude de tipul celei de la Spitalul de Chiruigie Plastica nu vor mai fi posibile si vor fi salvate milioane din banii contribuabilului, afirma presedintele Casei de Sanatate Bucuresti, prof. dr. Gheorghe Iana.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, dr. Gheorghe Iana a explicat ce va face pacientul cu cardul din momentul in care acesta ii va fi adus de postas, ce date sunt inscrise pe el, unde va fi folosit, cine si in ce conditii are acces la ele.

Totodata, presedintele CASMB a aratat cum anume va opri cardul de sanatate fraudarea banilor: “Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit.”

Dr. Gheorghe Iana estimeaza ca in felul acesta frauda din sistemul asigurarilor de sanatate va scadea la sub 10%.

Cand vor avea toti asiguratii cardul de sanatate in buzunar si ce trebuie sa faca dupa ce il primesc?

Posta a inceput distribuirea cardurilor, numai in Bucuresti vorbim despre un milion si jumatate. Vor exista persoane care nu vor fi gasite acasa, fie ca nu locuiesc in tara, si-au schimbat domiciliul sau au decedat, dar mai figureaza in documente. Cardurile nedistribuite se vor intoarce la noi. Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa trecem toate etapele.

Iar, dupa ce primeste cardul, fiecare asigurat trebuie sa se duca cu el la medicul de familie pentru a-l activa.

Cine plateste serviciile postale pentru distribuirea cardurilor?

Casa de Sanatate.

De ce e important acest card despre care vorbim de ani buni?

E un punct cheie al gestionarii fondurilor pentru Sanatate. Toate sistemele de asigurari din lume sunt supuse fraudarii. Dar limitarea acestor fraude nu poate fi facuta decat prin mijloace de monitorizare a circuitului banilor si a platii serviciilor.

Cardul este elementul care face legatura dintre ceea ce declara furnizorii si ceea ce primeste pacientul.

Concret, ce informatii vor exista pe card?

Cardul va avea o componenta de accesare a serviciilor, legata de calitatea de asigurat, si alta legata de informatiile despre starea pacientului, adica dosarul lui medical electronic. Aceasta a doua componenta, dosarul medical, va intra in cursul anului viitor.

Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit. Si vom constata ca multe servicii se vor reduce.

Nu vom mai putea avea servicii simultane: pacient internat in spital care in acelasi timp beneficiaza de reteta gratuita, de consult in ambulatoriu sau de investigatii paraclinice, care ii sunt asigurate de spital in timpul internarii.

Unde va fi folosit cardul?

La medicul de familie, la spital, oriunde pacientul primeste un serviciu medical.

Si la farmacii?

Acolo deja se lucreaza pe reteta electronica, nu e nevoie de card. Dar principala problema este la prescriptor. Daca reteta nu exista, nu e nimic de eliberat la farmacie. Eliberarea retetei si consultul in urma careia este ea este eliberata se inregistreaza prin intermediul cardului.

Care sunt avantajele cardului pentru pacient?

Cardul va face legatura noastra directa cu pacientul, fara sa mai fie nevoie sa il intrebam nimic. Cardul ne spune daca a beneficiat de serviciul respectiv si trebuie sa il decontam. Ceea ce ati vazut in oncologie sau la Spitalul de chirurgie plastica, de exemplu, nu se va mai putea intampla.

Va dau un exemplu. In vara aceasta am fost supus unui tir mediatic pentru ca am trimis niste scrisori unor asigurati, dupa ce in urma unui control al Curtii de Conturi au fost constatate suprapuneri de servicii pe aceiasi pacienti. Eu am vrut sa stiu daca pacientul chiar a beneficiat de acele servicii.

Daca a beneficiat inseamna ca acea clinica si-a incalcat regulile contractuale cu Casa. Dar daca pacientul nu a beneficiat de aceste servicii? Atunci e frauda.

Eu am notificat pacientul ca a beneficiat de niste servicii de care nu trebuia sa beneficieze si deci trebuie sa achite contravaloarea lor. Daca l-am pus in fata acestei situatii, el spune daca a beneficiat sau nu, altfel nu mi-ar fi raspuns. Si asa am recuperat multi bani, milioane de lei.

De acum, cardul va spune totul si eu estimez ca fraudele din sistem, din banii platiti de asigurati, vor scadea la sub 10%.

Pe de alta parte, pacientul nu va mai fi plimbat pentru o adeverinta de asigurat. Cardul ii va confirma calitatea de asigurat si nu il va mai trimite nimeni dupa adeverinta.

Circulatia documentelor intre medici va fi mai simpla, nu va mai fi transferata pacientului ca pana acum: adu-mi biletul de iesire de acolo, du-te dupa actele acelea ca nu le ai. Pacientul trebuie sa-si poarte doar cardul si fiecare document va fi procesat in dosarul lui electronic.

Cand distribuim cardurile, vom vedea si cati asigurati mai avem in mod real in Romania acum, deci daca in unele situatii nu sunt raportati mai multi asigurati decat exista.

Este si responsabilizare a pacientului. Daca a folosit cardul si a introdus codul PIN, raspunde si el.

Si ce sanctiune risca?

Sanctiunea care se aplica pentru participarea la un fals. Nu isi pierde calitatea de asigurat, ea depinde doar de plata contributiei.

Pentru ca toate sa devina realitate este esential ca medicii de familie, in primul rand, sa aiba cititoare de card. Unii insa nu vor sa il cumpere.

Nimeni nu e obligat sa fie partenerul Casei de Asigurari de Sanatate. Ca sa fii in relatie contractuala cu Casa, trebuie sa indeplinesti anumite conditii legale. Folosirea cardului devenind obligatorie, fiecare furnizor care va vrea sa fie in relatie cu Casa va trebui sa faca dovada ca poate functiona in sistem.

Deci medicul care nu va avea cititor nu va avea contract cu Casa de Sanatate?

Exact. El va putea functiona in continuare, nu isi pierde dreptul de libera practica, dar serviciile lui vor fi platite exclusiv de pacient.

Cand credeti ca vor avea toti medicii cititoare de card?

Noul contract cadru va prevedea explicit aceasta obligatie. Pana atunci, cardul nu va fi obligatoriu. Cardul va deveni obligatoriu pentru asigurat cand va fi obligatoriu si pentru medic. Vor mai fi probabil cateva luni de armonizare. Dar eu cred ca pana se termina distribuirea cardurilor, cei mai multi dintre medici isi vor cumpara si cititoare.

Pe card va fi inscris tot istoricul medical al pacientului, toate afectiunile de care a suferit, diagnostice? Unii se tem de aceasta expunere.

Cand cardului ii va fi atasat si dosarul medical al pacientului, va putea fi accesat istoricul acestuia. Cardul e detinut de pacient, iar dosarul medical e la medic, exista reguli de confidentialitate stricte in aceasta relatie. Gestiunea sistemului electronic e securizata.

Si daca o alta persoana decat medicul isi achizitioneaza un cititor de card ce poate citi de pe el?

Exista mai multe paliere de securitate. In primul rand, nu poate citi decat daca are codul PIN. Daca il are, va putea accesa doar informatia ca titularul cardului e asigurat si poate beneficia de un serviciu.

Doar medicul care gestioneaza dosarul electronic al pacientului poate intra in istoricul lui, iar medicul are si el un mod de identificare la accesarea sistemului. Fiecare accesare se vede exact de cine si cand e facuta. Si din momentul in care accesezi dosarul medical raspunzi pentru confidentialitatea datelor.

Daca, din eroare sau cu rea intentie, altcineva decat pacientul intra in posesia plicului cu cardul si codul PIN?

Cardul trebuie si activat, ceea ce se poate face numai la medic. La prima vizita, dupa primirea cardului. Noi vedem imediat la ce terminal a fost activat cardul, exista un cod de parafa, un cod in sistemul informatic.

Dispare cardul european, cel valabil pentru sase luni, odata cu aparitia cardului de sanatate? Acesta va putea fi folosit in strainatate?

In mod normal, acesta este pasul urmator, dar inca nu va pot da un orizont de timp. Deocamdata vor exista amandoua

SURSA: ziare.com

Comentarii FB

comentarii
3 Răspunsuri la “SĂNĂTATE. Totul despre cardul de sănătate

 1. (2)desfintarea UDMR si a cardului de sanatate

  sa nu uitam ca kelemen hunor este cetatean maghiar,al Ungariei, deci el neavand dreptul de a candida oficial la presedientia Romaniei. Oare cum e posibil asa ceva?de ce este lasat sa o faca , cand el doreste autonomia celor 3 judete, apoi, autonomia Ardealului apoi alipirea Ardealuilui Ungariei sale!?un Nu cardului , si un NU UDMR-ului.

  Răspuns
 2. desfintarea UDMR si a cardului de sanatate

  aceasta organizatie UDMR trebuie sa dispara din Romania, la fel ca si acest card de sanatate electronic.Sa nu uitam ca kelemen hunor si UDMR vrea Ardealul sa alipeasca Ungariei!cu introducerea acestui card de sanatate se doreste ca cei de sus si cei de afara sa stie totul despre noi!

  Răspuns
 3. gicu

  Pai daca nu dispare cardul european de sanatate e bine. Ca cand va disparea vor fi emise alte carduri, cu alt soft, cu alti bani, cu alta distractie, depinde cine se va afla la butoane sa profite

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani         Turnul Alb al Castelului Corvinilor își recapătă strălucirea         Accident rutier pe Autostrada Lugoj – Deva         TIR-urile vor avea liber pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Teren sintetic de sport în curtea Școlii generale 7, din Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara va fi iluminată arhitectural. Reabilitarea mai așteaptă         Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva