SĂNĂTATE. Din luna mai românii se pot trata în străinătate pe banii statului. Află cum!

Începând cu luna mai, statul român dă undă verde la tratamentele în străinătate, odată cu înfiinţarea punctului naţional de contact. Astfel, cetăţenii asiguraţi vor avea posibilitatea să acceseze servicii medicale în Europa, rambursate ulterior de statul român.
În scurt timp, românii se vor putea trata în clinicile din străinătate pe banii statului, asta pentru că oficialii din Ministerul Sănătăţii şi cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţin că au pus la punct modul în care se va aplica Directiva Europeană privind serviciile transfrontaliere.
Astfel, începând din mai, când va fi înfiinţat punctul naţional de contact, condiţiile din unităţile medicale din Austria, Germania sau Franţa nu vor mai fi doar un vis îndepărtat pentru pacienţii români. Concret, persoanele asigurate în sistemul de asigurări obligatorii din România vor avea dreptul de a beneficia de asistenţă medicală în aproape orice ţară europeană, în anumite limite financiare.
Decontări la preţul cel mai mic
Asta pentru că statul român va rambursa costurile intervenţiei medicale la nivelul la care aceasta este decontată în România. Prin urmare, dacă o hernie de disc costă 1.000 de lei în spitalele româneşti, iar în străinătate ajunge la 1.500 de lei, pacientul respectiv va trebui să acopere suma de 500 de lei din propriul buzunar, explică oficialii de la Ministerul Sănătăţii. În acelaşi timp, mai arată instituţia, în cazul în care o peritonită costă în România 700 de lei şi într-un stat membru costă 500 de lei, decontarea se face la valoarea de 500 de lei. Asiguratului i se vor rambursa banii de către casa de sănătate la care a făcut solicitarea în maximum 60 de zile de la data alocării de prevedere bugetară, potrivit unui act normativ.
Cazarea şi transportul, responsabilitatea asiguratului
Totuşi, pentru a beneficia de asistenţă medicală transfrontalieră, pacienţii români vor trebui să obţină o autorizare prealabilă, autorizare eliberată de CNAS sau de casele judeţene. Însă, dacă sistemul de asigurări suportă o parte din costurile tratamentului sau chiar tratamentul integral, oficialii din sistem anunţă de la bun început că nu vor deconta serviciile de cazare şi nici costurile călătoriei şi că acestea din urmă cad exclusiv în sarcina asiguratului, indiferent dacă acesta suferă sau nu de vreo dizabilitate fizică, se mai arată în lege.
Pacienţii nu pot suporta costurile foarte mari
Vor avea pacienţii români mai multe şanse la viaţă începând cu jumătatea anului 2014? Cu siguranţă că da, apreciază Dorica Dan, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Boli Rare (ANBRare), deşi spune că bolnavii pe care îi reprezintă aveau alte aşteptări de la această directivă europeană.
„Avem dreptul să accesăm servicii în Europa, dar evident că niciunul dintre pacienţii cu boli rare nu va putea plăti costurile investigaţiilor care pot fi foarte mari. Uneori, acestea ajung şi la zeci de mii de euro. Prin urmare, nu vor putea aştepta nici rambursarea cheltuielilor, chiar dacă să zicem, ar primi aprobare pentru rambursare”, a explicat preşedintele ANBRare.
Comisia Europeană a declanşat acţiunea de infringement
Recent, Executivul a aprobat normele metodologice de aplicare a actului normativ. Asta după ce Comisia Europeană a declanşat o acţiune de infringement de necomunicare pentru 12 state din UE, printre care şi România.
„Ministerul Sănătăţii va trimite o notificare Comisiei Europene în cel mai scurt timp despre îndeplinirea obligaţiei de a transpune Directiva Europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră. Ministerul Sănătăţii va investi în dezvoltare pentru ca pacienţii români să beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament ca cele din Uniunea Europeană”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Oficialul arată că odată cu implementarea directivei, România ar putea atrage, la rândul său, pacienţi din statele europene, cel puţin pe anumite specialităţi medicale. Asistenţă medicală care necesită autorizare în prealabil
  • Mai exact, tipurile de asistenţă medicală pentru care se impune autorizarea prealabilă în vederea rambursării costurilor sunt: PET-CT (tomografie cu emisie de pozitroni) în regim ambulatoriu
  • servicii medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă şi spitalizare mai mare de 24 de ore pentru următoarele tipuri de tratament (implant sau înlocuire de defibrilator cardiac, endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigaţii cardiace invazive şi naşterea)
  • medicamente în tratamentul ambulatoriu, pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul CNAS.
Ţările în care ne vom putea trata pe banii statului:
[box type=”info” border=”full”]Austria Belgia Bulgaria Cehia Cipru Danemarca Elveţia Estonia Finlanda Franţa Germania Grecia Irlanda Italia Letonia Lituania Luxemburg Marea Britanie Malta Olanda Polonia Portugalia Slovacia Slovenia Spania Suedia Ungaria Islanda Liechtenstein Norvegia[/box]

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci + 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni