SĂNĂTATE. Care este cea mai potrivită vârstă la care ar trebui să murim

În ultimii 50 de ani, medicina nu a reuşit să încetinească procesul de îmbătrânire, ci mai degrabă să prelungească în mod chinuitor drumul către moarte, observă Ezekiel Emanuel, director al Departamentului de Sudii Biotehnice din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din SUA.

„Mi-aş dori să mor la 75 de ani“, este concluzia la care ajunge Ezekiel Emanuel, director al Departamentului de Sudii Biotehnice din cadrul Insititutului Naţional de Sănătate din SUA într-un eseu publicat în ziarul american „The Atlantic“. Profesorul Ezekiel se declară vehement împotriva eutanasiei sau a sinuciderii, iar teoria sa nu are nimic de-a face cu nici una dintre cele două acţiuni drastice. Pe baza unor observaţii ştiinţifice şi date statistice, profesorul a ajuns la concluzia că vârsta de 75 de ani este cea la care oamenii, dacă doresc acest lucru, ar trebui lăsaţi de familie şi doctori să decidă dacă vor să mai fie supuşi unor intervenţii chirurgicale de amploare (ex: operaţii pe inimă), tratamente complexe (ex: chimioterapie) pentru a li se prelungi viaţa.

Profesorul este de părere că în ultimii 50 de ani medicina nu a reuşit să-i ofere omului râvnita tinereţe fără bătrâneţe, ci doar să prelungească viaţa oamenilor care au trecut peste vârsta de 60, 70 sau 80 de ani, chiar şi dacă aceştia nu-şi mai doresc să trăiască o viaţă pe care o percep ca pe un coşmar. Calitatea vieţii scade considerabil după vârsta de 75 de ani, activităţile sunt din ce în ce mai limitate de diverse afecţiuni mintale sau fizice, de la cele locomotorii la boli cronice, subliniază Ezekiel Emanuel.

„Cu siguranţă, moartea reprezintă o pierdere. Ne lipseşte de o mulţime de experienţe, de timpul petrecut alături de familie, de copii, de toate acele lucururi de care ne pasă şi care au valoare pentru noi. Dar mai există un adevăr pe care mulţi nu vor să-l accepte: să trăieşti prea mult reprezintă, de asemenea, o pierdere. Ne lasă pe mulţi dintre noi, dacă nu cu diazabilităţi, măcar nesiguri de capacităţile noastre şi într-un permanent proces de decădere, o stare care poate că nu este mai rea decât moartea, dar este, fără discuţie, frustrantă. O situaţie care ne jefuieşte de creativitate, de abilitatea de a contribui aşa cum ne-am dori la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Transformă inclusiv modul în care cei din jur interacţionează cu noi şi, cel mai important, felul în care îşi amintesc de noi. De la un anumit moment nu mai suntem percepuţi ca plini de energie şi implicaţi, ci ca ineficienţi, adevărate poveri, chiar patetici. Nu vorbesc despre situaţia în care m-aş târgui cu Dumnezeu să mă lase să apuc 75 de ani pentru că am o boală gravă, nici despre sinucidere şi eutanasie, ci despre cât de mult vreau să trăiesc şi despre ce tip de îngrijire medicală vreau să am parte, cu consimţământul meu, după 75 de ani“, afirmă Ezekiel.

SURSA: adevarul.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști         RAR Hunedoara construiește un sediu nou în Parcul Industrial         ÎNVESTIREA NOULUI PREFECT. Vasilică Potecă: “Cei care respectă legea n-au de ce să se teamă”         Cât au cheltuit primăriile din județ pentru cadourile oferite copiilor de sărbători         Centrul Cultural ,,Drăgan Muntean”. Demonstraţie de robotică la Deva         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele școlare         16 transportatori rutieri din județul Hunedoara au fost controlați de inspectorii de muncă         Percheziţii domiciliare în 4 judeţe şi un prejudiciu de peste 25.000 de lei recuperat de poliţiştii hunedoreni         Tragedia care a cutremurat Hunedoara. Trupul pompierului Dragoș Petru și al fratelui său au fost aduse acasă