SĂNĂTATE. Care este cea mai potrivită vârstă la care ar trebui să murim

În ultimii 50 de ani, medicina nu a reuşit să încetinească procesul de îmbătrânire, ci mai degrabă să prelungească în mod chinuitor drumul către moarte, observă Ezekiel Emanuel, director al Departamentului de Sudii Biotehnice din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din SUA.

„Mi-aş dori să mor la 75 de ani“, este concluzia la care ajunge Ezekiel Emanuel, director al Departamentului de Sudii Biotehnice din cadrul Insititutului Naţional de Sănătate din SUA într-un eseu publicat în ziarul american „The Atlantic“. Profesorul Ezekiel se declară vehement împotriva eutanasiei sau a sinuciderii, iar teoria sa nu are nimic de-a face cu nici una dintre cele două acţiuni drastice. Pe baza unor observaţii ştiinţifice şi date statistice, profesorul a ajuns la concluzia că vârsta de 75 de ani este cea la care oamenii, dacă doresc acest lucru, ar trebui lăsaţi de familie şi doctori să decidă dacă vor să mai fie supuşi unor intervenţii chirurgicale de amploare (ex: operaţii pe inimă), tratamente complexe (ex: chimioterapie) pentru a li se prelungi viaţa.

Profesorul este de părere că în ultimii 50 de ani medicina nu a reuşit să-i ofere omului râvnita tinereţe fără bătrâneţe, ci doar să prelungească viaţa oamenilor care au trecut peste vârsta de 60, 70 sau 80 de ani, chiar şi dacă aceştia nu-şi mai doresc să trăiască o viaţă pe care o percep ca pe un coşmar. Calitatea vieţii scade considerabil după vârsta de 75 de ani, activităţile sunt din ce în ce mai limitate de diverse afecţiuni mintale sau fizice, de la cele locomotorii la boli cronice, subliniază Ezekiel Emanuel.

„Cu siguranţă, moartea reprezintă o pierdere. Ne lipseşte de o mulţime de experienţe, de timpul petrecut alături de familie, de copii, de toate acele lucururi de care ne pasă şi care au valoare pentru noi. Dar mai există un adevăr pe care mulţi nu vor să-l accepte: să trăieşti prea mult reprezintă, de asemenea, o pierdere. Ne lasă pe mulţi dintre noi, dacă nu cu diazabilităţi, măcar nesiguri de capacităţile noastre şi într-un permanent proces de decădere, o stare care poate că nu este mai rea decât moartea, dar este, fără discuţie, frustrantă. O situaţie care ne jefuieşte de creativitate, de abilitatea de a contribui aşa cum ne-am dori la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Transformă inclusiv modul în care cei din jur interacţionează cu noi şi, cel mai important, felul în care îşi amintesc de noi. De la un anumit moment nu mai suntem percepuţi ca plini de energie şi implicaţi, ci ca ineficienţi, adevărate poveri, chiar patetici. Nu vorbesc despre situaţia în care m-aş târgui cu Dumnezeu să mă lase să apuc 75 de ani pentru că am o boală gravă, nici despre sinucidere şi eutanasie, ci despre cât de mult vreau să trăiesc şi despre ce tip de îngrijire medicală vreau să am parte, cu consimţământul meu, după 75 de ani“, afirmă Ezekiel.

SURSA: adevarul.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat         Accident la intrare în Hațeg. Manevra inconștientă a unui tânăr         INTERVIU. Cristian Coroiescu, candidat ALDE la Primăria Călan: În acest moment legat de Călan ne lovim de expresia “nu avem”         Cioban rănit de un urs, în Retezatul Mic         Motociclist fără permis mort într-un accident. Avea doar 21 de ani         Tânăr prins băut la volan pe un bulevard din Deva         Angajat al CJ Hunedoara, diagnosticat cu Covid 19. Ce măsuri au fost luate în instituție