UPDATE Protest. Minerii blocaţi în subteran au ieşit la suprafaţă pentru negocieri

Schimbul doi de la Mina Lonea, adica 21 de persoane, s-a autoblocat în subteran

main mic drOamenii sunt nemulţumiţi de faptul că sunt obligaţi să stea patru zile acasă.
Directorul Societăţii Naţionale a Huilei, de care aparţine mina Lonea, spune că joi dimineaţă s-a comunicat că toţi angajaţii de la minele viabile vor sta acasă în concediu  în perioada 24 – 28 iunie. “Comanda pentru luna iunie este de 80.000 de tone, producţie pe care noi putem să o dăm în 15 zile. În mod normal dădeam 120.000 de tone de huilă. Economia pe care o facem în acest fel este de 25 – 30 de miliarde de lei”, a explicat Nicolae Drăgoi, directorul SNH motivele pentru care se stă acasă.

La mina au ajuns joi seara cei din conducerea unitatii miniere, dar si directorul general al Societatii Nationale a Huilei din Petrosani, Nicolae Dragoi, care a incercat sa ii convinga pe mineri sa renunte la protest.

Minerii blocaţi în subteran au ieşit la suprafaţă unde urmează să negocieze cu reprezentanţii administraţiei. “Toată lumea a ieşit din mină. Motivul protestului a fost o propunere a administraţiei ed a reămâne fiecare miner câte patru zile de concediu, începând cu data de 25. Am fost în subteran, am discutat cu minerii şi s-a luat hotărârea să ieşim la suprafaţă, să discutăm cu domnul director general.  Oamenii tebuiau să iasă la 6 şi au ieşit la 7 şi jumătate, au stat (n.r. în plus) în jur de o oră, o oră şi jumătate. Eu sper că se va ajunge la o înţelegere. La salariul nu se pierde nimic. Minerul va sta acasă patru zile de concediu, va lua echivalentul celor patru zile de concendiu de concediu. Măsura se va aplica pentru toate exploatările din cadrul SNH; dacă se va lua această hotărâre”, a declarat Gabriel Petrescu, inginer şef Securitate în cadrul SNH.

De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita a confirmat, în Valea Jiului,  faptul ca minerii ar putea sa lucreze mai putin, dar sa obtina profit. „Minerii ar putea de acum incolo sa lucreze si mai putin. Trebuie sa obtina profit, ca siasa sunt pe pierdere. Daca nu isi diminueaza pierderile, statul nu le va mai da nimic. Ca stau una, doua, sau trei zile, e firesc si ei trebuie sa discute toate aceste probleme cu managerii lor. Este posibil chiar sa li se diminueze si din drepturi”, a spus ministrul Constantin Nita.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva