Poroşenko şi Putin au ajuns la un ACORD PARŢIAL privind criza din Ucraina. Poroşenko acuză Rusia că a pus “condiţii inacceptabile”

Preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin au făcut un “progres uriaş” în negocierile cu privire la criza din Ucraina care se desfăşoară la Minsk, ajungând la un acord asupra a 80% – zece puncte – din document, a declarat joi o sursă pentru agenţia rusă de stat RIA Novosti. Petro Poroşenko a declarat că Rusia a pus “condiţii inacceptabile” în cursul negocierilor

putin-poro

“Asupra documentului final s-a ajuns la un acord în proporţie de 80%. Acest document are peste zece puncte. După ce va fi semnat de către «Cei patru de la Normandia» va fi trimis să fie semnat de către Grupul de contact. S-a înregistrat un progres uriaş”, a declarat sursa citată.

Negocierile pot continua cinci-şase ore, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene. “Lucrăm în echipe de aproximativ şapte ore. Acum se lucrează în formatul celor patru lideri”, a declarat Valeri Ciali. “Este prea devreme pentru (a oferi) detalii. Cred că mai avem cinci sau şase ore de lucru”, a adăugat el.

Toate negocierile şi consultările cu privire la criza din estul Ucrainei par să conducă la un document acceptabil pentru toate părţile implicate în negocieri, a apreciat Mihail Ezhel, ambasadorul ucariean în Belarus.

Potrivit ambasadorului rus în Belarus, Aleksandr Surikov, Grupul de contact se concentrează asupra aspectelor practice privind implementarea acordului de la Minsk, inclusiv stabilirea detaliilor şi procedurilor implicate de retragerea armamentului greu, cadrul şi termenele armistiţiului. “Grupul de contact finalizează documentul care va fi trimis imediat liderilor (din formatul Normandia), care-l vor aproba sau respinge”, a declarat el.

Miniştrii de Externe rus Serghei Lavrov, german Frank-Walter Steinmeier şi francez Laurent Fabius au discutat în paralel, după care s-au alăturat şefilor de stat şi de guvern.

Liderii “republicilor populare” de la Doneţk Denis Puşilin şi Lugansk Vladislav Deinego se întâlnesc separat cu reprezentanta OSCE Heidi Tagliavini, ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov şi fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima.

Participanţii la negocierile de la Minsk intenţionează să implementeze un armistiţiu în estul Ucrainei în următoarele 48 de ore, potrivit unei surse citate de agenţia germană DPA. Maratonul diplomatic durează de 14 ore. Acestea sunt cele mai lungi negocieri din cariera lui Putin, notează agenţia.

Un armistiţiu urmează să fie pus în aplicare pe 14 februarie, potrivit Reuters, care citează o versiune a documentului final. Acordul ar implica retragerea armamentului greu şi instituirea unei zone de securitate.

Petro Poroşenko acuză Rusia că a pus “condiţii inacceptabile” la negocierile de la Minsk

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat joi că Rusia a pus “condiţii inacceptabile” în cursul negocierilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, relatează BBC News Online.

Poroşenko a făcut această declaraţie în timpul unei pauze de la negocierile care durează de aproximativ 14 ore şi la care participă de asemenea preşedintele rus, Vladimir Putin, şeful statului francez, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel.

După negocieri care au început miercuri seara şi au durat toată noaptea, preşedintele ucrainean a precizat că “deocamdată nu sunt veşti bune”. Rusia a pus “condiţii pe care le consider inacceptabile”, a adăugat el, refuzând să ofere mai multe detalii. Poroşenko a apreciat însă că “încă mai sunt speranţe”, în condiţiile în care discuţiile continuă.

O sursă citată de agenţia Tass a declarat că Merkel şi Hollande au discutat singuri cu Putin, în lipsa lui Poroşenko, înainte de a reveni în sala de conferinţe unde se desfăşoară negocierile. (mediafax.ro)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019