POLITICĂ. UDMR, gata să intre la guvernare. Ce vor maghiarii. Răspunsul lui Ponta

Consiliul Reprezentanţilor Unionali va oficializa, sâmbătă, la Târgu Mureş, intrarea UDMR la guvernare, cu condiţia ca premierul Victor Ponta să accepte o listă de pretenţii. Care sunt condiţiile maghiarilor pentru a intra la guvernare, după aproape doi ani de absenţă?

UDMR este ca şi intrată la guvernare, dar o decizie finală în acest sens, care pare mai mult o formalitate, va fi luată mâine dimineaţă, de Consiliul Reprezentanţilor Unionali, forul final de decizie al formaţiunii maghiare. Revenirea UDMR la Palatul Victoria este susţinută din răsputeri de preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, care vrea să-şi refacă imaginea, după ce mai multe voci din teritoriu l-au acuzat că a avut o activitate palidă în opoziţie. De aceea, Kelemen Hunor negociază dur cu premierul Victor Ponta. Pentru cele 26 de voturi din Parlament, UDMR îşi doreşte două portofolii ministeriale, un fotoliu de vicepremier fără portofoliu şi nouă posturi de secretar de stat.
„Limba cântarului“
“Cu facţiunile Senat şi Cameră, suntem limba cântarului. Depinde de noi dacă recunoaştem şansele momentului. Avem trei opţiuni: în opoziţie, din Parlament să sprijinim Guvernul, cum am făcut în perioada 2000-2004, sau, dacă am recunoscut situaţia actuală, dacă formulăm condiţii bune, nu de dragul guvernării, putem spune da, în anumite condiţii să acceptăm guvernarea. Despre asta vom vorbi azi şi mâine cu preşedinţii judeţeni (ai UDMR – n.r.). Nu avem timp să aşteptăm, până luni la prânz trebuie să decidem dacă primim mandatul, pe cine, ce să alegem. Cred că suntem destul de înţelepţi, ca reprezentanţi ai 80 la sută din unguri. Nu trebuie să judecăm o problemă de ideologie, nu e vorba ca ungurii din Ardeal să fie de stânga sau de dreapta”, a spus Kelemen Hunor.
Acesta s-a autopropus pentru funcţia de ministru al Culturii, funcţie pe care a mai ocupat-o în timpul guvernării PDL, iar Victor Ponta este dispus să accepte, pentru că liberalii au fost titularii Culturii până acum. Al doilea portofoliu râvnit de UDMR este Ministerul Mediului, acolo unde formaţiunea maghiară îl va propune pe Tanczos Barna, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării, după cum au arătat surse din interiorul UDMR. Cedarea acestui minister către UDMR ar însemna revocarea Rovanei Plumb, actualul ministru, un om cu greutate în partid. De aceea, Victor Ponta ezită să le promită maghiarilor Mediul şi le oferă la schimb Ministerul Sănătăţii. Însă criza prelungită care a învelit sistemul de sănătate românesc i-a făcut pe liderii UDMR să facă un hotărât pas în spate. O decizie finală va fi luată duminică. În noua structură a Guvernului, fiecare partid va desemna un vicepremier, iar UDMR îl va propune pe Marko Bela, fost lider marcant al formaţiunii.
Problema steagurilor secuieşti
Pe lângă pretenţiile politice, liderii UDMR din teritoriu vor mai cere în şedinţa de mâine ca Hunor să negocieze cu Victor Ponta dreptul de arborare al steagului secuiesc. Pe parcursul anului 2013, prefecţii din Harghita si Covasna au acţionat în judecată zeci de primari din cele doua judeţe după ce edilii au arborat steagul secuiesc, încurajaţi fiind inclusiv de preşedinţii Consiliilor Judeţene conduse de reprezentanţi UDMR.
„Nouă nu ne trebuie cinci săli de sport în plus, pe noi nu ne-ar putea cumpăra politic cu 100 de km de drumuri, ci ne interesează principiile. Mai concret, posibilitatea de a folosi simbolurile locale, judeţene şi cele naţionale ale comunităţii maghiare. Rezolvarea acestor probleme ar putea fi o condiţie premergătoare unei eventuale negocieri“, a spus Tamas Sandor, preşedintele UDMR Covasna.
Din Italia, premierul Victor Ponta neagă o astfel de condiţie. „Nu a fost nicio asemenea condiţie. Atâta timp cât toate clădirile aparţinând autorităţile locale apare steagul României şi steagul UE, dacă sunt şi însemne ale autorităţilor locale este în regulă. A fost de acord şi domnul Antonescu. Cred că va fi de acord şi domnul Blaga. Ceea ce este important pentru noi este că trăim în UE“, a spus Ponta, împăciuitor. Şi vicepremierul Liviu Dragnea arată că negocierile dintre PSD şi UDMR nu sunt în impas. „Nu au venit cu condiţii «avem o listă de condiţii nenegociabile şi le facem pe astea». Nu, discutăm de programul de guvernare, discutăm de fomula guvernamentală, discutăm o anumită pondere în structurile administrative, centrale şi locale, astea sunt discuţiile”, a spus Dragnea.
UMF Târgu Mureş, linie maghiară?
Un alt punct sensibil al negocierii îl va reprezenta situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu- Mureş, după ce primul Guvern Ponta a renunţat la înfiinţarea unei linii maghiare de studiu la Târgu-Mureş. Însă nici această doleanţă nu mai pare fără rezolvare, după ce deputatii PSD au votat , marţi, în unanimitate, alături de aleşii UDMR, un amendament depus de un parlamentar maghiar care deschide calea pentru înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.
„Guvernul, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale, poate înfiinta facultăţi, în cadrul universitătilor de stat, cu consultarea senatului universitar“, spune textul amendamentului, care deschide, practic, calea spre guvernare pentru UDMR.
Aplicarea unei Hotărâri a guvernului Ungureanu privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF. Guvernul Ungureanu a atacat cu recurs sentinţa de suspendare. Guvernul Ponta a decis, însă, să retragă recursul formulat de fostul Executiv.SURSA: adevarul.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu