JUSTIŢIE. Modificările Guvernului la noul Cod de Procedura Penala. Miercuri intră în vigoare

justitieUn proiect de ordonanta de urgenta care cuprinde mai multe modificari ale Noului Cod de Procedura Penala a fost publicat spre dezbatere publica pe site-ul ministerului Justitiei. In proiect apar si modificari cu privire la interceptarea suspectilor, una dintre cele mai controversate prevederi.

Proiectul de act normativ privind modificari la Codul de Procedura Penala cuprinde si o prevedere referitoare la articolul 138, care reglementeaza conditiile in care se poate face interceptarea telefonica a unui suspect.

Astfel, se arata in proiect, “la articolul 138, dupa alineatul (13) se introduce un alineat nou, alin. (14), cu urmatorul cuprins: ‘ (14) Metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun si in cazul in care urmarirea penala este inceputa potrivit art. 305 alin. (1) ‘”.

O alta modificare, care decurge din cea anterioara este cea a articolului 305.

“Alineatele (1) – (3) ale articolului 305 vor avea urmatorul cuprins: (1) Cand actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege, organul de urmarire penala dispune inceperea urmaririi penale cu privire la fapta savarsita ori a carei savarsire se pregateste, chiar daca autorul este indicat sau cunoscut”.

De asemenea, proiectul lamureste si unele situatii interpretabile in legislatia intrata in vigoare de la 1 februarie.

Astfel, se precizeaza: “completele de 5 judecatori judeca apelurile impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, solutioneaza contestatiile impotriva incheierilor pronuntate in cursul judecatii in prima instanta de Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei, solutioneaza cauzele in materie disciplinara potrivit legii si alte cauze date in competenta lor prin lege.”

AICI MAI MULTE INFORMAŢII

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!