JUSTIŢIE Ce au în comun jaful din casa lui Petru Groza cu traficul de comori dacice

627x0Gheorghe Gătăiţanu, timişoreanul care a ordonat furtul tablourilor de valoare din casa Petru Groza din Deva, a fost trimis în judecată şi pentru traficul mai multor piese de patrimoniu, sustrase din siturile Sarmizegetusei Regia.

În cel de-al doilea dosar, judecat la Tribunalul Hunedoara, timişoreanul Gheorghe Gătăiţanu, dealer de obiecte de artă şi antichităţi, este anchetat alături de fostul custode al sitului Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Florin Delinescu, şi Ioan Varga, ambii arestaţi preventiv. Cei trei, împreună cu un alt afacerist, Viorel Hârşan, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de spălare de bani şi de nerespectare a regimului de ocrotire al unor bunuri de patrimoniu.

Potrivit procurorilor, cei patru sunt acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale, mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Anchetatorii au reuşit să recupereze peste 80 de monede antice din aur şi argint pe care le-au găsit asupra hunedorenilor, în timpul percheziţiilor. Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa, traficanţii de piese de patrimoniu le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.

Gătăiţanu a fost cel care l-a convins pe îngrijitorul vilei deţinută în Deva de fostul şef de guvern de la 1946, Petru Groza, să fure cinci tablouri semnate de Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărăscu. Infracţiunile au avut loc în anul 2004 – 2005, iar tablourile în valoare de circa 400.000 de euro au fost înlocuite cu falsuri. Gătăiţanu le-a cumpărat de la îngrijitor pe preţuri de câteva sute de lei şi le-a vândut apoi unor colecţionari cu sune de ordinul zecilor de mii de euro. Abia în 2011, urmaşii lui Petru Groza au aflat de furt, iar două dintre piesele de valoare au fost recuperate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cincisprezece + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină