JUSTIŢIE Ce au în comun jaful din casa lui Petru Groza cu traficul de comori dacice

627x0Gheorghe Gătăiţanu, timişoreanul care a ordonat furtul tablourilor de valoare din casa Petru Groza din Deva, a fost trimis în judecată şi pentru traficul mai multor piese de patrimoniu, sustrase din siturile Sarmizegetusei Regia.

În cel de-al doilea dosar, judecat la Tribunalul Hunedoara, timişoreanul Gheorghe Gătăiţanu, dealer de obiecte de artă şi antichităţi, este anchetat alături de fostul custode al sitului Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Florin Delinescu, şi Ioan Varga, ambii arestaţi preventiv. Cei trei, împreună cu un alt afacerist, Viorel Hârşan, au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni de spălare de bani şi de nerespectare a regimului de ocrotire al unor bunuri de patrimoniu.

Potrivit procurorilor, cei patru sunt acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale, mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Anchetatorii au reuşit să recupereze peste 80 de monede antice din aur şi argint pe care le-au găsit asupra hunedorenilor, în timpul percheziţiilor. Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa, traficanţii de piese de patrimoniu le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.

Gătăiţanu a fost cel care l-a convins pe îngrijitorul vilei deţinută în Deva de fostul şef de guvern de la 1946, Petru Groza, să fure cinci tablouri semnate de Nicolae Grigorescu şi Nicolae Dărăscu. Infracţiunile au avut loc în anul 2004 – 2005, iar tablourile în valoare de circa 400.000 de euro au fost înlocuite cu falsuri. Gătăiţanu le-a cumpărat de la îngrijitor pe preţuri de câteva sute de lei şi le-a vândut apoi unor colecţionari cu sune de ordinul zecilor de mii de euro. Abia în 2011, urmaşii lui Petru Groza au aflat de furt, iar două dintre piesele de valoare au fost recuperate.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei         Cursa infernală a unui autocar pe DN 7. Pasagerii au trecut prin momente de spaimă         Accident grav pe DN 66 Călan – Haţeg, produs de un tânăr băut         Scene înfiorătoare în timpul unui spectacol de circ în Hunedoara         Hunedorean acuzat că a jefuit un cabinet medical din spital         Carmen Hărău : „Este greu dar foarte onorant să lupți acum pe frontul anti-PSD!”         11 ani de la tragedia din Mina Petrila         Accident rutier pe șoseaua Hunedoara – Deva         Tânăr acuzat de înșelăciune         Hoți prinși în urma unei razii         Clădirea Primăriei Hunedoara intră în renovare         CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși