FMI. Guvernul a îndeplinit patru din cinci criterii de performanţă. Vezi unde a ratat

FMIAndrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România a declarat într-o conferinţă de presă că Executivul a îndeplinit patru din cele cinci criterii de performanţă, ratând “cu mult” ţintă privind arieratele companiilor de stat.
Ea a menţionat că ţară noastră a redus până acum arieratele de la un nivel iniţial de 4% din Produsul Intern Brut (PIB) până la 1%, însă ţinta pentru acest moment a fost ratată. Mai exact, marile companii de stat nu îşi plătesc datoriile la timp. Oficialul a mai arătat că Guvernul s-a angajat să reducă nivelul arieratelor la un anumit nivel şi să ia măsuri corective de restructurare a companiilor în cauză.
“Ţinta a fost îndeplinită în luna septembrie, dar cea din decembrie, nu. De asemenea, datele oficiale vin cu o întârziere de câteva săptămâni. Nu creşterea arieratelor este cea mai importantă, ci întârzierile în reducerea arieratelor. Aveţi 240 de companii de stat şi nu puteţi aştepta prea mult pentru a le restructura”, a afirmat şefa misiunii FMI. Ea a dat ca exemplu sectorul transporturilor, care adună peste 50% din stocul arieratelor şi a explicat că CFR Marfă trebuie privatizată cu un investitor strategic, iar CFR Infrastructură şi CFR Călători trebuie restructurate. De asemenea, agricultura va avea un rol mai mic în creşterea economică din acest an, alte sectoare urmând să contribuie mai mult, precum construcţiile şi lucrările de infrastructură realizate în special cu fonduri europene, a mai anunţat Andrea Schaechter. Concomitent, şi consumul intern ar trebui să crească, datorită creşterii salariului minim şi a indexării pensiilor. În privinţa accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, Schaechter a afirmat că efectele acesteia asupra inflaţiei vor fi temporare, dar că inflaţia se va încadra în culoarul ţintit de către Banca Naţională a României (BNR) pe acest an. Şefa misiunii a completat că ţinta pe acest an este de 4%, iar pe anul viitor este de 2,2%.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!