FMI. Guvernul a îndeplinit patru din cinci criterii de performanţă. Vezi unde a ratat

FMIAndrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România a declarat într-o conferinţă de presă că Executivul a îndeplinit patru din cele cinci criterii de performanţă, ratând “cu mult” ţintă privind arieratele companiilor de stat.
Ea a menţionat că ţară noastră a redus până acum arieratele de la un nivel iniţial de 4% din Produsul Intern Brut (PIB) până la 1%, însă ţinta pentru acest moment a fost ratată. Mai exact, marile companii de stat nu îşi plătesc datoriile la timp. Oficialul a mai arătat că Guvernul s-a angajat să reducă nivelul arieratelor la un anumit nivel şi să ia măsuri corective de restructurare a companiilor în cauză.
“Ţinta a fost îndeplinită în luna septembrie, dar cea din decembrie, nu. De asemenea, datele oficiale vin cu o întârziere de câteva săptămâni. Nu creşterea arieratelor este cea mai importantă, ci întârzierile în reducerea arieratelor. Aveţi 240 de companii de stat şi nu puteţi aştepta prea mult pentru a le restructura”, a afirmat şefa misiunii FMI. Ea a dat ca exemplu sectorul transporturilor, care adună peste 50% din stocul arieratelor şi a explicat că CFR Marfă trebuie privatizată cu un investitor strategic, iar CFR Infrastructură şi CFR Călători trebuie restructurate. De asemenea, agricultura va avea un rol mai mic în creşterea economică din acest an, alte sectoare urmând să contribuie mai mult, precum construcţiile şi lucrările de infrastructură realizate în special cu fonduri europene, a mai anunţat Andrea Schaechter. Concomitent, şi consumul intern ar trebui să crească, datorită creşterii salariului minim şi a indexării pensiilor. În privinţa accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, Schaechter a afirmat că efectele acesteia asupra inflaţiei vor fi temporare, dar că inflaţia se va încadra în culoarul ţintit de către Banca Naţională a României (BNR) pe acest an. Şefa misiunii a completat că ţinta pe acest an este de 4%, iar pe anul viitor este de 2,2%.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani