FMI. Guvernul a îndeplinit patru din cinci criterii de performanţă. Vezi unde a ratat

FMIAndrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România a declarat într-o conferinţă de presă că Executivul a îndeplinit patru din cele cinci criterii de performanţă, ratând “cu mult” ţintă privind arieratele companiilor de stat.
Ea a menţionat că ţară noastră a redus până acum arieratele de la un nivel iniţial de 4% din Produsul Intern Brut (PIB) până la 1%, însă ţinta pentru acest moment a fost ratată. Mai exact, marile companii de stat nu îşi plătesc datoriile la timp. Oficialul a mai arătat că Guvernul s-a angajat să reducă nivelul arieratelor la un anumit nivel şi să ia măsuri corective de restructurare a companiilor în cauză.
“Ţinta a fost îndeplinită în luna septembrie, dar cea din decembrie, nu. De asemenea, datele oficiale vin cu o întârziere de câteva săptămâni. Nu creşterea arieratelor este cea mai importantă, ci întârzierile în reducerea arieratelor. Aveţi 240 de companii de stat şi nu puteţi aştepta prea mult pentru a le restructura”, a afirmat şefa misiunii FMI. Ea a dat ca exemplu sectorul transporturilor, care adună peste 50% din stocul arieratelor şi a explicat că CFR Marfă trebuie privatizată cu un investitor strategic, iar CFR Infrastructură şi CFR Călători trebuie restructurate. De asemenea, agricultura va avea un rol mai mic în creşterea economică din acest an, alte sectoare urmând să contribuie mai mult, precum construcţiile şi lucrările de infrastructură realizate în special cu fonduri europene, a mai anunţat Andrea Schaechter. Concomitent, şi consumul intern ar trebui să crească, datorită creşterii salariului minim şi a indexării pensiilor. În privinţa accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, Schaechter a afirmat că efectele acesteia asupra inflaţiei vor fi temporare, dar că inflaţia se va încadra în culoarul ţintit de către Banca Naţională a României (BNR) pe acest an. Şefa misiunii a completat că ţinta pe acest an este de 4%, iar pe anul viitor este de 2,2%.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”