Egiptul a bombardat ţinte SI în Libia, după decapitarea celor 21 de creştini. Preşedintele Abdel Fattah el-Sisi: Ţara îşi rezervă dreptul de a se răzbuna

Militarii egipteni au anunţat luni că au bombardat poziţii ale grupării teroriste Statul Islamic (SI) în Libia, după ce organizaţia a publicat o înregistrare video în care sunt decapitaţi în masă creştini copţi egipteni, relatează CNN. Anterior, preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a ameninţat gruparea Statul Islamic (SI) că Guvernul său îi va da un răspuns, după ce organizaţia teroristă a postat o înregistrare video în care afirmă că decapitează 21 de cetăţeni egipteni răpiţi în Libia, relatează postul Voice of America (VOA)

SI

“Bombardamentele şi-au atins ţintele cu precizie, iar vulturii noştri s-au întors la baze neatinşi“, se arată într-un comunicat citat de televiziunea de stat egipteană.

Şeful statului egiptean a denunţat decapitările, într-un discurs televizat, drept “un act josnic de terorism”. “Egiptul îşi rezervă dreptul de a se răzbuna cu metode adecvate pentru aceşti asasini şi criminali, lipsiţi de cea mai mică urmă de umanitate”, a adăugat el.

În înregistrare, mai mulţi bărbaţi purtând salopete portocalii sunt conduşi pe o plajă, fiecare însoţit de un militant mascat. Ei sunt puşi să îngenuncheze, iar un militant transmite un mesaj în faţa camerei de filmat, după care bărbaţii sunt decapitaţi simultan.

Crimele brutale sunt prezentate ca o răzbunare pentru ceea ce jihadistul mascat denunţă drept “biserica egipteană ostilă”. Credincioşii Bisericii Copte reprezintă aproximativ 10% din populaţia ţării şi sunt supuşi unor ample discriminări şi persecuţii.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest a denunţat decapitările drept “o crimă demnă de dispreţ şi laşă”, subliniind, citat într-un comunicat, că “barbaria (SI) nu cunoaşte limite”.

Înregistrarea a declanşat imediat reacţii din partea unor instituţii religioase din Egipt. Biserica Coptă i-a îndemnat pe credincioşi să “aibă încredere în faptul că marea naţiune nu va cunoaşte liniştea până nu va răzbuna odioasele crime”.

De asemenea, prestigioasa Universitate Al Azhar din Cairo a apreciat că nicio religie nu va accepta asemenea acţiuni “barbare”.

Luna trecută, SI a postat o înregistrare video cu uciderea prin incendiere a unui pilot iordanian, al cărui avion a fost doborât în Siria, şi imagini de la executarea a doi ostatici japonezi.

Gruparea a decapitat, începând de anul trecut, numeroase persoane din întreaga lume pe care le-a luat ostatice, între care trei americani – jurnaliştii James Foley şi Steven Sotloff şi lucrătorul umanitar Peter Kassig. Jihadiştii au decapitat şi trei britanici – fostul inginer militar David Haines, taximetristul Alan Henning şi fotojurnalistul John Cantlie.

La începutul lui februarie, SI a anunţat că lucrătoarea umanitară americancă Kayla Mueller a fost ucisă în bombardamente iordaniene. Tânăra în vârstă de 26 de ani a fost ţinută ostatică timp de 18 luni. Statele Unite şi Iordania au negat că ea a fost ucisă în bombardamente ale coaliţiei internaţionale împotriva SI. (mediafax.ro)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019